Σε αργία θέτει το 70% του προσωπικού του ένα από τα πρώτα τη τάξει μουσεία της Νέας Υόρκης, το MoMA PS1 στο Κουίνς. Με επιστολή της προς τους εργαζομένους Κέιτ Φόου, διευθύντρια του ιδρύματος  – το οποίο είναι αφιερωμένο αποκλειστικά στη σύγχρονη τέχνη- αναφέρει ότι το μουσείο αντιμετωπίζει το σοβαρότερη οικονομική κρίση στην ιστορία του. «Αναμένουμε οι σοβαρές συνέπειες της πανδημίας να γίνουν αισθητές όχι μόνο τους επόμενους μήνες, αλλά και τα επόμενα χρόνια», σημειώνει.

Εκπρόσωπος του μουσείου, το οποίο λειτουργεί από το 1971 και από το 2000 έχει συνδεθεί με το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης, επιβεβαίωσε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των εργαζομένων έχει τεθεί σε υποχρεωτική αργία και ότι την περασμένη εβδομάδα 47 υπάλληλοι (ποσοστό που ξεπερνά το 70% του δυναμικού του ιδρύματος) έχει ενημερωθεί ότι θα πρέπει να πάρει άδεια άνευ αποδοχών. Στο μουσείο έχουν παραμείνει και εργάζονται μόλις 17 άτομα.

Σύμφωνα με την επιστολή της Φόουλς το MoMA PS1 θα καταβάλει τους μισθούς έως την 1η Μαϊου και θα καλύψει την ιατροφαρμακευτική ασφάλεια των εργαζομένων έως τις 31 Ιουλίου. Οι άδειες άνευ αποδοχών θα ισχύσουν τουλάχιστον έως τα τέλη Ιουλίου ενώ προβλέπονται και περικοπές στους μισθούς της τάξης 5-40% για όσων το εισόδημα ξεπερνά τα 70.000 δολάρια ετησίως.

Το MoMA PS1 δεν είναι το πρώτο πολιτιστικό ίδρυμα στη Νέα Υόρκη που λαμβάνει ανάλογα μέτρα ως συνέπεια της πανδημίας του κοροναϊού.

To Γουίτνι απέλυσε μέσα στον Απρίλιο 76 άτομα και το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης διέκοψε τη συνεργασία του με 85 ελεύθερους επαγγελματίας που κάλυπταν τις ανάγκες των εκπαιδευτικών του δράσεων, ενώ ανάλογες κινήσεις έγιναν τόσο από το Γκούγκενχαϊμ όσο και από το Νέο Μουσείο. Το Μητροπολιτικό Μουσείο από την πλευρά του έχει ανακοινώσει ότι θα καλύψει τις ανάγκες μισθοδοσίας έως τις 2 Μαΐου, αλλά δεν έχει αποκαλύψει τις επόμενες κινήσεις του.