Σε συναγερμό έχουν τεθεί οι Αρχές στη Θεσσαλία, μετά τα κρούσματα κοροναϊού σε οικισμό Ρομά, στην περιοχή της Νέας Σμύρνης, στη Λάρισα.

Ο οικισμός έχει τεθεί σε αυστηρή καραντίνα και επιτηρείται από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ενώ με αφορμή τις αντιδράσεις που έχουν σημειωθεί μεταξύ των κατοίκων δεν αποκλείεται να χρησιμοποιηθεί και ο στρατός, τουλάχιστον σύμφωνα με δηλώσεις του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού.

Ο μεγαλύτερος πληθυσμός Ρομά στην Ελλάδα

Η ανησυχία εδράζεται στο γεγονός ότι σε όλη τη Θεσσαλία διαμένουν συνολικά πάνω από 25.000 Ρομά, οι οποίοι έχουν σχέσεις μεταξύ τους και μετακινούνται συχνά. Εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί να υπάρξει μεγάλη διασπορά του κοροναϊού και η κατάσταση να τεθεί εκτός ελέγχου.

Για τον λόγο αυτό, από σήμερα Σάββατο, θα ξεκινήσουν  δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε οικισμούς Ρομά στους δήμους Τυρνάβου, Φαρσάλων και Σοφάδων.

Σε αυτές τις τέσσερις περιοχές αποφασίστηκε να οριστούν διαμεσολαβητές, οι οποίοι σε συνεργασία με τους οικείους δημάρχους θα φροντίσουν να υπάρχει ενημέρωση των κατοίκων σε περίπτωση τυχόν λήψης έκτακτων μέτρων.

Εν αναμονή αποτελεσμάτων των τεστ

Εν τω μεταξύ αναμένονται τα αποτελέσματα των τεστ που έκανε ο ΕΟΔΥ την Παρασκευή.

Κλιμάκια του ΕΟΔΥ έλαβαν 332 δείγματα από κατοίκους του οικισμού. Από τα 133 που ελέγχθηκαν σε ιδιωτικά εργαστήρια της περιοχής, μόλις τρία βρέθηκαν θετικά. Εντός της ημέρας αναμένονται τα αποτελέσματα από τα υπόλοιπα 200 που εξετάζονται στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, τα άτομα που βρέθηκαν θετικά σε κοροναϊό θα μεταφερθούν σήμερα στο Κέντρο Αποκατάστασης Αρωγή. Όσοι ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες για προληπτικούς λόγους θα μεταφερθούν σε ξενοδοχείο στη Λάρισα.

Αποφασίστηκε επίσης το κλείσιμο της δομής μεταναστών στο Κουτσόχερο, ενώ αναστέλλονται για 14 ημέρες οι λαϊκές αγορές στην περιοχή της Θεσσαλίας και κάθε μορφή πλανόδιου εμπορίου.

Φύλαξη από τον στρατό

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναλάβει ο στρατός τη φύλαξη στον οικισμό Κουτσόχερο στη Λάρισα, εάν δεν υπάρξουν θετικά αποτελέσματα και οι κάτοικοι του οικισμού αψηφήσουν τα μέτρα, άφησε μέσω του ΣΚΑΪ ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

«Αν χρειαστεί μπορεί να αναλάβει ο στρατός τη φύλαξη στον οικισμό» προειδοποίησε.  Είναι μια ιδιάζουσα περίπτωση διαχείρισης της κρίσης, εξήγησε ο περιφερειαρχής Θεσσαλίας. «Αν δεν καταλάβουν ότι είναι δικό τους πρώτα το πρόβλημα στα παιδιά τους στις οικογένειες τους, ίσως πάμε σε πιο δραστικά μέτρα» πρόσθεσε.

«Υπάρχουν και άνθρωποι που το είχαν καταλάβει ότι είναι στα σπίτια και μας τηλεφωνούν» αλλά και άλλοι που λένε ότι «ο ιός δεν μας πιάνει εμάς» εξήγησε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας.

Εντείνεται η προσπάθεια ενημέρωση

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ Ρομά Βασίλης Πάντζος τόνισε στον ΣΚΑΪ ότι στον οικισμό γίνεται προσπάθεια ενημέρωσης για τον κίνδυνο. «Είμαστε στο πλευρό της πολιτείας» διαβεβαίωσε.

«Υπάρχει έλλειψης ενημέρωσης και άλλη νοοτροπία. Ήταν λίγες οι ώρες να ενημερώσουμε τον κόσμο τι πρέπει και πώς πρέπει να γίνει» εξήγησε.

«Δεν είναι αυτοί που αντιδρούν η συντριπτική πλειονότητα… Σε μεγάλο βαθμό η κοινότητα των Ελλήνων τσιγγάνων πειθαρχεί και σέβεται τους κανόνες, ένας μέρος τους δεν πειθαρχεί όπως γίνεται σε όλες τις κοινωνίες» τόνισε ο κ. Πάντζος.

«Οι Ρομά δεν πρέπει να γίνονται αποδιοπομπαίοι τράγοι»

«Πρέπει να διασφαλιστεί η επιβίωση των Ρομά στην εποχή του κορωνοϊού. Οι Ρομά δεν πρέπει να γίνονται αποδιοπομπαίοι τράγοι και δέκτες του μίσους. Ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Κάνουμε ότι μπορούμε να προασπίσουμε την υγεία όλων μας και των Ρομά συμπολιτών μας. Μας αγκάλιασαν πραγματικά κι εμείς αισθανθήκαμε μέλος της κοινότητάς τους και δικοί τους άνθρωποι. Το μήνυμά μας ήταν να προστατεύσουμε τους ευπαθείς και να περιχαρακώσουμε όσο μπορούμε όσους ήταν θετικοί. Καμιά φορά είναι δύσκολο, μπορεί να δεις επιδημίες σε αυτό τον χώρο και δεν θέλουμε να θρηνήσουμε νεκρούς» ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε ο Σωτήρης Τσιόδρας για την υπόθεση.

«Θεωρώ ότι θα μας βοηθήσουν σε αυτή την προσπάθεια, τους έχω εμπιστοσύνη. Δεν είναι απειλή, είναι ευάλωτη ομάδα. Οι συμπολίτες μας αυτοί δεν θα μείνουν μόνοι τους, θα συνεχίσουν να έχουν ισότιμη πρόσβαση στο σύστημα υγείας».

Ο ίδιος συμβούλευσε τους Ρομά που ζουν στη χώρα μας να συνεχίσουν να έχουν αυτή την υπεύθυνη στάση, τονίζοντας «είμαστε μαζί τους και είναι μαζί μας σε αυτό το αγώνα» ανέφερε ο Σωτήρης Τσιόδρας .

Όλα τα μέτρα

Σε δομή φιλοξενίας εκτός καραντίνας έχουν μεταφερθεί οι θετικοί στον κορονοϊό κάτοικοι του οικισμού και υπό ισχυρή επιτήρηση, ενώ σε ξενοδοχεία έχουν μεταφερθεί όσοι κάτοικοι της περιοχής ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες για προληπτικούς λόγους. Επίσης , αποφασίστηκε πέρα από την παραμονή των κατοίκων του οικισμού της Νέας Σμύρνης σε 14ημερη καραντίνα:

· Η αναστολή των λαϊκών αγορών για 14 ημέρες στη Θεσσαλία
· Η απαγόρευση άσκησης κάθε μορφής πλανόδιου εμπορίου
· Η διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων σε Τύρναβο, Φάρσαλα και Σοφάδες Καρδίτσας.
· Ο ορισμός 4 διαμεσολαβητών στις περιοχές αυτές μεταξύ τοπικής αυτοδιοίκησης και ρομά.
· Οριστικοποιήθηκε το πλάνο τροφοδοσίας του οικισμού νέας Σμύρνης σε τρόφιμα, φάρμακα υγειονομικό υλικό
· Η ενίσχυση των δυνάμεων της ΕΛΑΣ, της Πυροσβεστικής και του ΕΣΥ στην περιοχή
· Το κλείσιμο της δομής μεταναστών στο Κουτσόχερο, γιατί προέκυψε συσχέτιση με τον οικισμό σε καραντίνα

«Η κατάσταση είναι δύσκολη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς και τόνισε ότι η εξέλιξη της πανδημίας στο συγκεκριμένο οικισμό «αποδεικνύει πόσο εύθραυστη είναι η κατάσταση». Για το λόγο αυτό «συνιστούμε στους κατοίκους όλης της Θεσσαλίας να μείνουν σπίτι τους» τόνισε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από