«Δεν είναι αποδεκτό άνθρωποι που βρίσκονται ήδη σε απελπιστική κατάσταση να γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης ως πολιτικό μέσο πίεσης, τονίζει το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, σχολιάζοντας τη στάση της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα.

Διευκρινίζει, ότι δεν έχει ίδια γνώση για το περιστατικό που συνέβη τη νύχτα ανοιχτά της Κω, όπου υπενθυμίζεται ότι έγινε προσπάθεια εμβολισμού σκάφους του Λιμενικού Σώματος από τουρκική ακταιωρό.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών τόνισε ότι «οι συνομιλίες μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας για την Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας αποτελούν βήμα προς την σωστή κατεύθυνση, το οποίο πρέπει να συνεχιστεί».

Ο ίδιος εκπρόσωπος παρέπεμψε ταυτόχρονα στην εξής δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας: «Το μήνυμα της Ευρώπης προς την Τουρκία είναι σαφές: υποστηρίζουμε μια δίκαιη κατανομή των βαρών, αλλά δεν δεχόμαστε άνθρωποι που βρίσκονται ήδη σε απελπιστική κατάσταση να γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης ως πολιτικό μέσο πίεσης.

Μία διαπραγματευτική τακτική στην πλάτη των πιο αδυνάμων δεν θα οδηγήσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Εφόσον υπάρχουν οικονομικές ελλείψεις στην ανθρωπιστική φροντίδα των προσφύγων, είτε στην Τουρκία είτε στο Ιντλίμπ είτε στην Ιορδανία είτε στον Λίβανο, δεν θα αρνηθούμε ποτέ να συζητήσουμε.

Αυτό προϋποθέτει όμως ότι η Τουρκία θα τηρήσει το δικό της μερίδιο των συμφωνηθέντων».