Σε επαγρύπνηση παραμένουν οι δυνάμεις του Ελληνικού Στρατού και της Ελληνικής Αστυνομίας στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, όπου από το πρωί της Κυριακής ελληνικά στρατιωτικά φορτηγά μεταφέρουν αντιαρματικές πλάκες με σκοπό να ενισχύσουν τον φράχτη.

Από τις 18 Φεβρουαρίου οπότε και η Άγκυρα, εκβιάζοντας την ΕΕ για να της παράσχει βοήθεια στη Συρία, ανακοίνωσε πως δε θα ανακόπτει τις προσφυγικές ροές, πλήθος προσφύγων βρίσκεται συγκεντρωμένο από την πλευρά της Τουρκίας, επιχειρώντας επί ημέρες τώρα να περάσει στην ελληνική πλευρά, αναζητώντας έναν διάδρομο προς την Ευρώπη.

Το κλίμα ήταν ιδιαίτερα τεταμένο και τα ξημερώματα της Κυριακής έγινε ξανά χρήση χημικών από την τουρκική προς την ελληνική πλευρά.

Σημειώνεται ότι το Σάββατο, είδαν το φως της δημοσιότητας βίντεο -ντοκουμέντα που καταδείκνυαν την προκλητική τακτική της Άγκυρας.

Σύμφωνα με αυτά τουρκικό τεθωρακισμένο επιχειρεί να τραβήξει τον φράχτη στα σύνορα.

Κατόπιν τούτου, το φως της δημοσιότητας είδαν βίντεο που δείχνουν τις ελληνικές δυνάμεις να επιχειρούν προς ενίσχυση του φράχτη.

Πλάνα που έδωσε στη δημοσιότητα το MEGA και μαρτυρίες που προκαλούν προβληματισμό για το πού θέλει να το πάει η Τουρκία δίνουν καθαρά το περίγραμμα του τι συμβαίνει στα σύνορα τα τελευταία 24ωρα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του MEGA οι επιθέσεις με καπνογόνα και άλλα μέσα από την πλευρά της Τουρκίας και οι διάσπαρτες φωτιές κατά μήκος των συνόρων στις Καστανιές συνεχίζονταν έως τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής.

Τις τελευταίες ώρες, δε, από την πλευρά της Ελλάδας συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς η ενίσχυση των συνόρων με πλέγματα και σιδερένιες κατασκευές.

Κι αυτό κατόπιν των χθεσινών προκλήσεων, αποκορύφωμα των οποίων ήταν η επιχείρηση μαζικής εισροής προσφύγων και μεταναστών, μέσω διάνοιξης των ελληνικών συνόρων, από τουρκικό τεθωρακισμένο.

Σε βίντεο που είδες το φως της δημοσιότητας διακρίνεται τουρκικό θωρακισμένο όχημα συνοριακής επιτήρησης να επιχειρεί με σχοινί ή συρματόσκοινο που έχει προσδεθεί πάνω του, να τραβήξει μέρος του φράχτη στα ελληνοτουρκικά σύνορα για να τον γκρεμίσει. Στη συνέχεια, βλέπουμε τους άνδρες του Ελληνικού Στρατού να έχουν μεταβεί στο σημείο και να ενισχύουν τον φράχτη.

Πρόκειται για ένα από τα οχήματα τύπου «HIZIR/ATES», που φέρουν όργανα (ημερήσια και νυκτερινά) επιτήρησης της μεθορίου, τα οποία παρέλαβε η Τουρκία από τον Μάιο ως τον Αύγουστο του 2019, με χρηματοδότηση προγράμματος που καλύπτεται από Ευρωπαϊκά κονδύλια σε ποσοστό 75%.

Το μήνυμα του Μίκη Θεοδωράκη

Τη στήριξή του στα σώματα ασφαλείας και τους κατοίκους του Έβρου εκφράζει ο Μίκης Θεοδωράκης.

«Σ’ αυτές τις κρίσιμες ώρες, η σκέψη μου βρίσκεται στο πλευρό των παιδιών μας που υπερασπίζουν τα σύνορα της πατρίδας και στους γενναίους άντρες και γυναίκες του Έβρου…», αναφέρει σε μήνυμά του, ο μουσικοσυνθέτης.

«Μπλόκο» σε 745 εισόδους στην Ελλάδα – Δύο συλλήψεις σε 12 ώρες

Συνεχίζονται οι συλλήψεις προσφύγων που προσπαθούν να περάσουν παράνομα τα σύνορα στον Έβρο.

Πιο συγκεκριμένα, το 12ωρο από τις 06.00 το πρωί της Κυριακής έως τις 18.00 το απόγευμα, στην περιοχή του Έβρου, εγιναν δύο συλλήψεις, ενώ οι ελληνικές δυνάμεις επέτρεψαν την είσοδο σε 745 περιπτώσεις.

Για την περίοδο από τις 06.00 του Σαββάτου 29 Φεβρουαρίου έως τις 18.00 της Κυριακής 8 Μαρτίου, έχουν συλληφθεί 293 άτομα ενώ εμποδίστηκε η είσοδος στη χώρα σε 41.060 περιπτώσεις.