Στα 45 έχουν φτάσει τα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα μας μετά τις 14 νέες περιπτώσεις που εντοπίστηκαν από την εκδρομή στους Αγίους Τόπους.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση για τις εξελίξεις σχετικά με την εξάπλωση του κορωνοϊού που έκανε ο λοιμωξιολόγος και επιστημονικός συνεργάτης του Εθνικού Οργανισμούς Δημόσιας Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας βρέθηκαν θετικοί στον ιό 11 από τους ταξιδιώτες και τρεις επαφές τους.

Παρατείνονται τα έκτακτα μέτρα σε Αχαΐα, Ηλεία και Ζάκυνθο

Συνέπεια των νέων κρουσμάτων και της εξάπλωσης του ιού είναι η παράταση των μέτρων που έχουν ληφθεί για τους τρεις νομούς με τα περισσότερα κρούσματα, Ηλείας, Αχαΐας και Ζακύνθου, για δύο εβδομάδες. Για τους αθλητικούς συλλόγους των παραπάνω νομών που πραγματοποιούν εκτός έδρας αγώνες αυτοί θα πραγματοποιούνται κεκλεισμένων θυρών.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας ακυρώνονται όλες οι οργανωμένες εκδρομές από και προς τις πληττόμενες χώρες μέχρι νεωτέρας όπως και όλες οι οργανωμένες σχολικές εκπαιδευτικές εκδρομές εξωτερικού και μετά τις 13 Μαρτίου.

Επιδεινώθηκε η κατάσταση του 67χρονου

Επιδεινωμένη είναι η κατάσταση του 67χρονου που νοσηλεύεται στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ασθενής είναι διασωληνωμένος, ενώ σε πολύ καλύτερη κατάσταση είναι η σύζυγός του και οι υπόλοιποι ασθενείς.

Στο νοσοκομείο συνεχίζουν να καταφθάνουν ύποπτα κρούσματα. Συγκεκριμένα, το βράδυ της Πέμπτης (5/3) έφθασαν δύο αστυνομικοί που είχαν έρθει σε επαφή με τον 67χρονο, καθώς επίσης ένα ύποπτο κρούσμα από τη Ζάκυνθο κι ένα από το Αγρίνιο.

Ακόμα, αναμένονται να φτάσουν στην Πάτρα και το νοσοκομείο άλλα τέσσερα ύποπτα κρούσματα.

Μεταξύ ασθενών, συνοδών και ιατρικού προσωπικού επικρατεί φόβος, ενώ υπάρχει και έλλειψη σε υλικά, σύμφωνα με συνδικαλιστές της ΠΟΕΔΗΝ. Ωστόσο, έχει δοθεί διαβεβαίωση ότι θα γίνει ανεφοδιασμός στο απαραίτητο ιατρικό υλικό.

Την ίδια στιγμή, γέμισε το νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας», καθώς εφημέρευε επί δύο συνεχόμενες μέρες. Επομένως, αύριο θα εφημερεύσει το πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίου με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Εισηγήσεις για κλειστά σχολεία – Τι λέει το υπουργείο Παιδείας

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως αποκάλυψε ότι υπάρχει σχέδιο σχετικά με την κάλυψη της ύλης για όσα σχολεία κλείνουν αλλά και για τις απουσίες των μαθητών.

Πρόσθεσε πως το υπουργείο δεν λαμβάνει το ίδιο τις αποφάσεις για κλείσιμο σχολείο αλλά υιοθετεί τις συμβουλές των ειδικών. «Σε ότι αφορά στη λειτουργία των σχολείων ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες των ειδικών. Συνεργαζόμαστε πολύ στενά και ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες. Όποιο μέτρο θεωρούν ότι είναι πιο πρόσφορο το ακολουθούμε».

Η κ. Κεραμέως τόνισε ότι «θα προχωράμε σε κλεισίματα σχολείων όσο έχουμε επιβεβαιωμένα κρούσματα και έχουμε μαθητές που επιστρέφουν από πληττόμενες περιοχές».

Την ίδια στιγμή υπάρχουν εισηγήσεις ακόμα και γενικευμένο κλείσιμο σχολείων και πανεπιστημίων.

Τη δήλωσή του περί αναστολής λειτουργίας όλων των σχολικών μονάδων και των πανεπιστημίων λόγω κορωνοϊού σχολίασε μέσω τηλεφωνικής σύνδεσης στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης.

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, «πρέπει να δείξουμε και να δώσουμε μια μεγαλύτερη βαρύτητα στα ζητήματα της πρόληψης».

Όπως σημείωσε ο κ. Πατούλης, οι επιστημονικές απόψεις καταδεικνύουν ότι μία τέτοια πρακτική δε θα αναστείλει τη διάδοση του ιού, αλλά θα καθυστερήσει την εξέλιξή του. «Κάτι που θα δώσει το χρόνο που χρειάζεται στο εθνικό σύστημα υγείας» πρόσθεσε.

«Το καλύτερο είναι το προλαμβάνειν και όχι το θεραπεύειν», υποστήριξε ο κ. Πατούλης.

Μόσιαλος : Πιθανό να νοσήσει το 5%-10% του πληθυσμού

Να μην υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία για τον κορωνοϊό, παρότρυνε ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής της Πολιτικής της Υγείας στο «London School of Economics», καθώς υπάρχει κλιμάκιο του ΕΟΔΥ και του υπουργείου Υγείας που κάνει ενδελεχή καταγραφή των πιθανών κρουσμάτων, δηλαδή όλων όσοι ήρθαν σε επαφή με τα αρχικά κρούσματα.

«Να περιμένουμε λίγο τις πλήρεις ανακοινώσεις από τον ΕΟΔΥ κάνουν πολλή καλή δουλειά για να ξέρουμε τις πιθανές επιπτώσεις της πιθανής διασποράς στην περιοχή και να πράξουμε αναλόγως» είπε χαρακτηριστικά.

«Είναι αναμενόμενο από τη στιγμή που υπάρχουν 31 κρούσματα, πως θα υπάρχουν περισσότερα. Το θέμα είναι πόσα περισσότερα και με τι ρυθμό αύξησης» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το ίδιο, θα έπρεπε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με τα κράτη μέλη να είχε ορίσει έναν συντονιστή που θα συντόνιζε τις δράσεις της Ευρώπης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.