Κομβικό ρόλο στον τρόπο εξέτασής τους ενώπιον κάθε αρχής, αλλά εντός του νομικού πλαισίου, έχουν οι ίδιοι οι προστατευόμενοι μάρτυρες. Αυτό  προκύπτει από έγγραφο που απέστειλε το μεσημέρι της Παρασκευής στη Βουλή ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Παναγιώτης Μπρακουμάτσος. Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός επικαλείται τον Κώδικα Ποινικής  Δικονομίας, το νόμο περί προστατευόμενων μαρτύρων και την σχετική  υπουργική απόφαση.

Συγκεκριμένα ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας προβλέπει ότι:

Τα μέτρα προστασίας (φύλαξη, τρόπος κατάθεσης κλπ) λαμβάνονται με τη σύμφωνη γνώμη του μάρτυρα, δεν περιορίζουν την ατομική ελευθερία του πέρα από το αναγκαίο για την ασφάλεια μέτρο και διακόπτονται αν ο μάρτυρας το ζητήσει εγγράφως ή αν δεν συνεργάζεται για την επιτυχία του.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κάθε φορά ο μάρτυρας πρέπει να ερωτάται για τον τρόπο εξέτασής του, πάντα όμως εντός του νομοθετικού πλαισίου.

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται η απάντηση των Εισαγγελικών αρχών για τα άλλα δύο σκέλη του αιτήματος της προανακριτικής επιτροπής σχετικά με την αποστολή εγγράφων από την Εισαγγελία Διαφθοράς στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής όσο και επί τους αιτήματος για την επανεξέταση του καθεστώτος προστασίας των μαρτύρων.