Δεν έγινε δεκτή από την κυβέρνηση, σύμφωνα με δήλωση του περιφερειάρχη Β. Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη, η πρότασή του να κηρυχθούν τα νησιά Μυτιλήνη, Χίος και Σάμος σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Ο περιφερειάρχης αιτιολόγησε την πρότασή του επικαλούμενος «τις ασφυκτικές καταστάσεις που δημιουργεί η υπερσυγκέντρωση των αιτούντων άσυλο στους καταυλισμούς των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης των νησιών. Και συγκεκριμένα η παραμονή 36.000 φιλοξενουμένων σε υποδομές για 7.000 ανθρώπους», όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Καθώς επίσης και το ότι «μόνο μέσα από τις διαδικασίες της έκτακτης ανάγκης μπορεί να παρασχεθεί η απαιτούμενη πολύτιμη βοήθεια».

«Είναι μια χειροβομβίδα που έχει απασφαλίσει»

Μιλώντας στον «ΘΕΜΑ 104,6» ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης, αποκάλυψε πως έστειλε επιστολή με την οποία ζητά να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τα τρία νησιά του ανατολικού Αιγαίου που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος του μεταναστευτικού (Μυτιλήνη-Χίος-Σάμος), προσθέτοντας ότι σε συνομιλία του με τον Νότη Μηταράκη του ειπώθηκε ότι η κυβέρνηση το εξετάζει σοβαρά.

«Φοβάμαι ακραίες καταστάσεις αν δρουν οι μεν και αντιδρούν οι δε. Είναι μια χειροβομβίδα που έχει απασφαλίσει» πρόσθεσε ο κ. Μουτζούρης.

Μιλώντας σήμερα το πρωί στον ΑΝΤ1, ο κ. Μουτζούρης χαρακτήρισε την κατάσταση στο νησί ως «μπαρούτι έτοιμο να πάρει φωτιά», σημειώνοντας ωστόσο πως μετά τα  χθεσινά επεισόδια ακολούθησε «μια ήρεμη νύχτα».

«Οι κάτοικοι έχουν απηυδήσει και οι μετανάστες έχουν κουραστεί να περιμένουν εκεί μήνες –χρόνια. Τα πράγματα μυρίζουν μπαρούτι» πρόσθεσε.