Παρών ψηφίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στην τροπολογία της κυβέρνησης για τον έλεγχο των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο προσφυγικό.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αναπληρωτής τομεάρχης μετανάστευσης Γιώργος Ψυχογιός κατηγόρησε την κυβέρνηση για παλινωδίες και προσπάθεια να συμμαζέψει σοβαρά λάθη 6 μηνών στην πολιτική της με κορυφαίο την κατάργηση του υπουργείου Μετανάστευσης.

Είχε συσταθεί Μητρώο επί ΣΥΡΙΖΑ

Σε ό,τι αφορά την πρόβλεψη για δημιουργία Μητρώου εργαζομένων και συνεργατών των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο προσφυγικό και την ένταξη, ο κ. Ψυχογιός τονίζει: «Να πληροφορήσουμε την κυβέρνηση ότι είχε συσταθεί Μητρώο ΜΚΟ επί ΣΥΡΙΖΑ στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, που η ΝΔ κατάργησε. Το Μητρώο θα μπορούσε να εμβαθύνει όσον αφορά τον έλεγχο των Οργανώσεων που έχουν ενταχθεί σε αυτό, περιλαμβάνοντας και διαδικασία αποπομπής όταν αυτό χρειάζεται, χωρίς όμως γενικεύσεις και αυθαιρεσίες όπως προβλέπεται σε ένα κράτος δικαίου».

Επισημάνει μάλιστα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ότι «δεν μπορούμε να στηρίξουμε διατάξεις όπως είναι αυτή που προβλέπει τη δημιουργία νέων ΠΡΟΚΕΚΑ για την γενικευμένη κράτηση ακόμα και ευάλωτων ομάδων έως και 36 μήνες, τη στιγμή που δεν γίνεται πουθενά λόγος για ανοικτές Δομές Φιλοξενίας, διαμερίσματα, ξενοδοχεία κλπ. Επίσης, τη στιγμή που το συγκεκριμένο σχέδιο έχει συγκεντρώσει τα πυρά της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, του Συμβουλίου της Ευρώπης, ανθρωπιστικών οργανώσεων αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης και που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διατυπώνει σοβαρές ενστάσεις για την χρηματοδότηση κλειστών κέντρων – φυλακών».

«Για όλους τους παραπάνω λόγους, ψηφίζουμε Παρών στην Τροπολογία και αναμένουμε από την κυβέρνηση ουσιαστικές κινήσεις για την διαχείριση του προσφυγικού με βάση τον ανθρωπισμό, το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο αλλά και την άμεση αποσυμφόρηση των νησιών με μεταφορά σε αξιοπρεπείς ανοιχτές δομές στην ενδοχώρα» καταλήγει ο κ. Ψυχογιός.

Ηθικός αυτουργός

Νωρίτερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος είχε τονίσει ότι η τροπολογία της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό «αποτελεί δημόσια κοινοβουλευτική παραδοχή των λαθών, αλλά και του επιτελικού μπάχαλου».

Μάλιστα ο κ. Τζανακόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι χρησιμοποίησε το προσφυγικό-μεταναστευτικό ως «την αιχμή του δόρατος της αντιπολιτευτικής κριτικής της ΝΔ την περίοδο που προηγήθηκε των εκλογών του Ιουλίου του 2019. Και μάλιστα με έναν τρόπο, ο οποίος οδηγούσε στη δημιουργία αντιδράσεων και ακραίων συμπεριφορών. Στη δημιουργία και στην υιοθέτηση ακραίων πρακτικών και στην επικράτηση ενός ιδεολογικού κλίματος στην ελληνική κοινωνία, του οποίου τα αποτελέσματα σήμερα η ΝΔ καλείται να διαχειριστεί».

«Όλο το προηγούμενο διάστημα σπείρατε ανέμους και σήμερα θερίζετε θύελλες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ

Ο κ. Τζανακόπουλος άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για χρήση αστυνομικής βίας σε «μια καθιστική διαμαρτυρία προσφύγων για τις συνθήκες στις οποίες διαβιούν» με αφορμή τα όσα συνέβησαν στη Μόρια.

Κάλεσε δε τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να δώσει εξηγήσεις και κατέστησε τον Νότη Μηταράκη «υπεύθυνο για όλα όσα συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στο κολαστήριο. Για όλα όσα συμβαίνουν στη Λέσβο. Για το γεγονός ότι οι πρόσφυγες, οι μετανάστες, αλλά και οι κάτοικοι ειδικά της Λέσβου, βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε μια κατάσταση η οποία μπορεί να πυροδοτήσει ακραίες συμπεριφορές και να οδηγήσει σε ακραίες καταστάσεις».

«Είστε ηθικός αυτουργός αυτών των καταστάσεων, εσείς, η κυβέρνησή σας και ο κ. Μητσοτάκης» κατέληξε ο κ. Τζανακόπουλος

ΚΚΕ: Δήθεν έλεγχος των ΜΚΟ

«Η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και να προχωρήσει εδώ και τώρα σε μαζικό απεγκλωβισμό όλων των προσφύγων και μεταναστών, που βρίσκονται στη Λέσβο και στα αλλά νησιά του Αιγαίου» τονίζει από την πλευρά του το ΚΚΕ.

«Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, με τον εγκλωβισμό δεκάδων χιλιάδων σε άθλιες συνθήκες, είναι εκρηκτική και επικίνδυνη» υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, προσθέτοντας στη συνέχεια:

«Να σταματήσει η κυβέρνηση να «ρίχνει λάδι στη φωτιά», καθώς με την καταστολή κατά των προσφύγων και τον εμπαιγμό σε βάρος των κατοίκων, επιχειρεί να επιβάλλει τη δημιουργία και νέων κλειστών δομών στα νησιά, ώστε να συνεχιστεί εκεί ο διπλός εγκλωβισμός των προσφύγων-μεταναστών, όπως προβλέπει η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Να σταματήσει κάθε εμπλοκή ΜΚΟ στο προσφυγικό και κάθε χρηματοδότησή τους για αυτό το ζήτημα. Ο έλεγχος τους -που δήθεν επιδιώκει η κυβέρνηση- είναι κοροϊδία, εφόσον αυτές λειτουργούν και χρηματοδοτούνται με κανόνες που καθορίζει η ΕΕ» τονίζει το ΚΚΕ και ζητά:

«-Να κλείσουν τώρα τα hot spot στα νησιά και να μην ανοίξουν νέα, ούτε ανοικτά ούτε κλειστά.

-Να μεταφέρονται οι αιτούντες άσυλο στην ηπειρωτική Ελλάδα, σε δημόσιους, ανοιχτούς και αξιοπρεπείς χώρους φιλοξενίας και στη συνέχεια, με γρήγορες διαδικασίες, στις χώρες προορισμού τους.

-Να πιεστεί η ΕΕ, ώστε να δεχθεί τους πρόσφυγες-μετανάστες.

-Να αποσύρει η κυβέρνηση την υπογραφή από τη Συμφωνία Ελλάδας-Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας και τον κανονισμό του Δουβλίνου.

-Να αποζημιωθούν στο 100% οι κάτοικοι που έχουν υποστεί ζημιές από τις συνέπειες του μαζικού εγκλωβισμού.

-Να απορροφηθούν όλοι οι εργαζόμενοι των hot spots, ως μόνιμο προσωπικό, σε κρατικές δομές, Δήμους και Περιφέρειες, με βάση και τον τόπο κατοικίας τους» .