Κλειστά είναι σήμερα καταστήματα και οι δημόσιες υπηρεσίες στα νησιά της Λέσβου, της Σάμου και της Χίου λόγω γενικής απεργίας με αιτήματα που αφορούν το προσφυγικό.

Στις 12 η ώρα θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στα νησιά. Στη Μυτιλήνη, θα γίνει στο Δημοτικό Θέατρο, στη Χίο στην κεντρική πλατεία και στη Σάμο στο Βαθύ, στην κεντρική πλατεία.

Οι κάτοικοι των νησιών με τη σημερινή τους κινητοποίηση, ζητούν να αποσυμφορηθούν τα νησιά, με τη μεταφορά μεταναστών και προσφύγων στην ηπειρωτική χώρα αλλά και να υπάρξει ισοκατανομή σε δομές φιλοξενίας με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Δήμαρχοι και πολίτες απορρίπτουν το σχεδιασμό της κυβέρνησης για κλειστά κέντρα φιλοξενίας.

Κλειστές θα είναι οι υπηρεσίες των περισσότερων δήμων του Βορείου Αιγαίου, ενώ την Πέμπτη θα λειτουργήσουν μόνο οι παιδικοί σταθμοί και οι υπηρεσίες καθαριότητας.

Κλιμάκωση στην Αθήνα

Την Πέμπτη οι κινητοποιήσεις θα κλιμακωθούν στην Αθήνα, όπου θα βρεθούν οι αιρετοί των νησιών του Βορείου Αιγαίου, προκειμένου να παραδώσουν ψήφισμα στον Πρωθυπουργό, κάνοντας παράσταση διαμαρτυρίας και στη Βουλή, όπου επιθυμούν να συναντηθούν με τους αρχηγούς των κομμάτων.

Τέλος, αποφασίστηκε να μην κλείσουν τα λιμάνια και τα αεροδρόμια, προκειμένου να μην αποκοπούν τα νησιά από την ηπειρωτική Ελλάδα, κάτι που έστω και για 24 ώρες θα προκαλέσει επιπρόσθετη ταλαιπωρία στους νησιώτες.