Μια ανάσα μακριά από την ανακοίνωση των φετινών υποψηφιοτήτων για τα βραβεία Όσκαρ, το τοπίο αρχίζει σιγά-σιγά να ξεκαθαρίζει γύρω από τα φαβορί, τα αουτσάιντερ και τις πιθανές εκπλήξεις που μας περιμένουν στην τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ 2020.

Εν όψει της ανακοίνωσης των οσκαρικών υποψηφιοτήτων που, εμείς εδώ στην Ελλάδα, θα μάθουμε σήμερα Δευτέρα 13 Ιανουαρίου, κορυφαίες στοιχηματικές εταιρείες στον κόσμο, έχουν ήδη πάρει «φωτιά» .

Με τις Χρυσές Σφαίρες που θεωρούνται προάγγελος των Όσκαρ να έχουν ήδη δώσει το στίγμα αλλά και μετά τις τελευταίες ανακατατάξεις, στοιχηματικές εταιρίες σε ολόκληρο τον κόσμο συγκλίνουν σε συγκεκριμένα φαβορί τουλάχιστον όσον αφορά στις βασικές κατηγορίες των βραβείων.

View this post on Instagram

Solidarity.

A post shared by The Irishman (@theirishmanfilm) on

«Ιρλανδός», «1917», «Κάποτε στο Χόλιγουντ» ή «Joker»;

Τα πιο έγκυρα κινηματογραφικά Μέσα της χολιγουντιανής βιομηχανίας προβλέπουν επικράτηση του «Ιρλανδού» στις υποψηφιότητες των Όσκαρ 2020 που ανακοινώνονται αύριο, με την ταινία του Μάρτιν Σκορσέζε να οδεύει για μια συγκομιδή μέχρι και 11 υποψηφιοτήτων, συμπεριλαμβανομένων αυτών που αναμένεται να κερδίσει η ταινία στις βασικές αλλά και στις λοιπές κατηγορίες (καλλιτεχνική διεύθυνση, διεύθυνση φωτογραφίας, κοστούμια, μοντάζ, ειδικά εφέ).

Ακολουθούν σε απόσταση αναπνοής το «1917» (με δέκα), το «Joker» (με δέκα επίσης) και το «Κάποτε στο..Χόλιγουντ» (με εννιά).

Οι υποψηφιότητες των Όσκαρ ανακοινώνονται φέτος πιο νωρίς από άλλες χρονιές, καθώς απομένει μόλις ένας μήνας μέχρι την λαμπερή βραδιά της απονομής στις 9 Φεβρουαρίου στο Dolby Theatre.

Λίγες ώρες πριν τις ανακοινώσεις της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών, προβλέπουμε τα πρόσωπα που θα οδηγήσουν την οσκαρική κούρσα βάσει των μαθηματικών που έχουμε στη διάθεση μας, κρίνοντας πάντα με τον μεγεθυντικό φακό που προσφέρουν οι υποψηφιότητες των μεγάλων φαβορί στα βραβεία των επαγγελματικών σωματείων και των ενώσεων των κριτικών.

Καλύτερη Ταινία

Τι μας λένε, λοιπόν, τα δεδομένα; Ο «Ιρλανδός» του Μάρτιν Σκορσέζε, το βραβευμένο με «Χρυσές Σφαίρες» καλύτερης ταινίας και σκηνοθεσίας «1917» του Σαμ Μέντες, το «Κάποτε στο…Χόλιγουντ» του Κουέντιν Ταραντίνο και τα «Παράσιτα» του Μπονγκ Τζουν Χο, είναι οι μόνες ταινίες που έχουν κερδίσει υποψηφιότητες στα βραβεία των Σωματείου Αμερικανών Παραγωγών (PGA), Σωματείου Αμερικανών Σκηνοθετών (DGA), Σωματείου Αμερικανών Ηθοποιών (SAG), Σωματείου Αμερικανών Σεναριογράφων (WGA) και στα βρετανικά BAFTA μαζί με άλλες επιμέρους βραβεύσεις των τελευταίο μήνα.

Άρα είναι μαθηματικά βέβαιο ότι κάθε μία από αυτές θα κερδίσει και μία υποψηφιότητα στην κατηγορία της καλύτερης ταινίας με σοβαρές (προς το παρόν) πιθανότητες να κατακτήσει και το Όσκαρ.

Το ερώτημα είναι ποιες άλλες ταινίες θα καταφέρουν να καπαρώσουν τις υπόλοιπες τρεις θέσεις της κατηγορίας μια και τα τελευταία χρόνια έχουμε οκτώ ταινίες να διεκδικούν το κορυφαίο χρυσό αγαλματίδιο.

Βασισμένοι στις βραβεύσεις των Joker, Ιστορίας γάμου και Τζότζο, θεωρούμε ότι και οι τρεις έχουν καλές πιθανότητες να είναι εντός της οκτάδας. Αν οι ταινίες είναι δέκα, πράγμα που δεν αποκλείεται, οι Μικρές κυρίες της Γκρέτα Γκέργουικ και το Ford εναντίον Ferrari του Τζέιμς Μάνγκολντ, ενδέχεται να εξασφαλίσουν μια είσοδο στην κατηγορία χάρη στις υποψηφιότητες του στα βραβεία του Σωματείου των Αμερικανών Παραγωγών.

Καλύτερη Σκηνοθεσία

Οι Μάρτιν Σκορσέζε, Κουέντιν Ταραντίνο, Μπονγκ Τζουν Χο και Σαμ Μέντες, όλοι υποψήφιοι στα βραβεία του Σωματείου των Αμερικανών Σκηνοθετών και στα BAFTA, καθώς και στα βραβεία των ενώσεων των κριτικών, θα είναι οπωσδήποτε στην πεντάδα της σκηνοθεσίας.

Για να μείνουν εκτός θα πρέπει να γυρίσει η γη ανάποδα και αν όντως συμβεί κάτι τέτοιο, θα είναι τρομερή έκπληξη. Έτσι, απομένει μόνο μία θέση για έναν ακόμη.

Τις τελευταίες μέρες η υποψηφιότητα του Τάικα Γουατίτι (Τζότζο) από το Σωματείο των Σκηνοθετών και του Τοντ Φίλιπς (Joker) δείχνουν στον καθένα τους σοβαρές πιθανότητες.

Κονταροχτυπιούνται με τους Νόα Μπόμπακ (Ιστορία γάμου) και Γκρέτα Γκέργουικ (Μικρές κυρίες) που έχουν δύο ισχυρές υποψηφιότητες στα ακριβοθώρητα Critics’ Choise Awards.

Καλύτερος Α’ ανδρικός ρόλος

Ο πρόσφατα βραβευμένος με την Χρυσή Σφαίρα α΄ ανδρικού ρόλου – δράμα Χοακίν Φίνιξ («Joker») προπορεύεται.

Σίγουρος υποψήφιος θεωρείται και ο Άνταμ Ντράιβερ (Ιστορία γάμου). Από εκεί και έπειτα το μάντεμα των υπολοίπων ονομάτων γίνεται πιο απρόβλεπτο.

Οι Λεονάρντο ΝτιΚάπριο («Κάποτε στο…Χόλιγουντ») και Τάρον Έτζερτον («Rocketman») έχουν υποψηφιότητες στα BAFTA, τα βραβεία του Σωματείου Αμερικανών Ηθοποιών και τις Χρυσές Σφαίρες – ο Έγκερτον κέρδισε μάλιστα και την Σφαίρα καλύτερου α΄ ανδρικού ρόλου-κωμωδία – οπότε οι δυο τους αποτελούν σχετικά ασφαλή στοιχήματα.

Η μεγάλη μάχη για την πέμπτη θέση της κατηγορίας δίνεται ανάμεσα στους Τζόναθαν Πράις (Οι δύο Πάπες), που υπερτερεί των υπολοίπων με ένα ποσοστό άνω του 30% να εξασφαλίσει μια θέση, Αντόνιο Μπαντέρας (Πόνος και δόξα), που πήρε και το βραβείο ανδρικής ερμηνείας πέρυσι στις Κάννες, Άνταμ Σάντλερ (Uncut Gems), Έντι Μέρφι (Με λένε Dolemite), Κρίστιαν Μπέιλ (Ford εναντίον Ferrari) και Ρόμπερτ Ντε Νίρο (Ο Ιρλανδός), για τον οποίο τα προγνωστικά δίνουν κάτω από 20% πιθανότητες να μπει στην πεντάδα.

Καλύτερος Α΄ γυναικείος ρόλος

Όπως και ο Χοακίν Φίνιξ έτσι και η Ρενέ Ζελβέγκερ (Judy), που κέρδισε την Χρυσή Σφαίρα καλύτερου α΄ γυναικείου ρόλου – δράμα, είναι το μεγάλο φαβορί εδώ.

Οι Σαρλίζ Θέρον (Βόμβα) και Σκάρλετ Τζοχάνσον (Ιστορία γάμου) έχουν από 90% πιθανότητες να την ανταμώσουν στο Dolby Theatre (όλες με τα υπέροχα οσκαρικά φορέματά τους – σαν να το βλέπουμε ήδη), ενώ τα πράγματα στενεύουν για τις υπόλοιπες δύο θέσεις.

Υπολογίστε πέντε υποψήφιες: τις Σίρσα Ρόναν (Μικρές κυρίες) και Σίνθια Ερίβο (Harriet) που κέρδισαν υποψηφιότητες στις Χρυσές Σφαίρες στην κατηγορία του δράματος, αλλά και την τρομερή Ακουαφίνα που κέρδισε την Σφαίρα στην κατηγορία της κωμωδίας/μιούζικαλ.

Υπάρχει και η Λουπίτα Νιόνγκο’ο (Εμείς) που έχει υποψηφιότητα στα βραβεία της Ένωσης Αμερικανών Ηθοποιών (SAG).

Καλύτερος Β΄ ανδρικός ρόλος

Στοιχηματίστε άφοβα στον Μπραντ Πιτ. Ο συμπρωταγωνιστής του Λεονάρντο ΝτιΚάπριο στο «Κάποτε στο…Χόλιγουντ» έχει τη Χρυσή Σφαίρα β΄ ανδρικού ρόλου σε κωμωδία/μιούζικαλ που τον καθιστά και φαβορί για το Όσκαρ, ειδικά αν οι Αλ Πατσίνο και Τζο Πέσι του «Ιρλανδού» μοιραστούν εδώ από μία υποψηφιότητα.

Ο Τομ Χανκς είναι, επίσης,  στο δρόμο για μία ακόμη οσκαρική διεκδίκηση έχοντας κερδίσει υποψηφιότητες για την ερμηνεία του στο «A Good Day In The Neighborhood» στα βραβεία όλων των ενώσεων τον Δεκέμβριο.

Κρατάμε στάση αναμονής για τους Άντονι Χόπκινς (Οι δύο Πάπες), Γουίλεμ Νταφό (Ο φάρος) και Τζέιμι Φοξ (Just Mercy).

Καλύτερος Β΄ γυναικείος ρόλος

Η Λόρα Ντερν (Ιστορία γάμου), βραβευμένη στις Χρυσές Σφαίρες, θα βρεθεί στα Όσκαρ με τον αέρα του φαβορί.

View this post on Instagram

Thank you, Critics’ Choice Association! Laura Dern takes home Best Supporting Actress at the #CriticsChoice Awards.

A post shared by Marriage Story (@marriagestory) on

Η Μάργκο Ρόμπι, ένα από τα πρόσωπα που κυριάρχησαν στο σινεμά το 2019, είναι πιθανότερο να κερδίσει υποψηφιότητα για την «Βόμβα» παρά για το «Κάποτε στο…Χόλιγουντ», ενώ η Τζένιφερ Λόπεζ (Επικίνδυνες κυρίες), μεγάλη χαμένη των Χρυσών Σφαιρών και σνομπαρισμένη από τα βραβεία BAFTA, παραμένει στο παιχνίδι με σοβαρή πιθανότητα να κερδίσει την πολυπόθητη υποψηφιότητα.

Τα στατιστικά στοιχεία θέλουν την Σκάρλετ Τζοχάνσον σε διπλό ταμπλό φέτος.

Δεν είναι μόνο ο πρωταγωνιστικός ρόλος της στην Ιστορία γάμου αλλά και ο δεύτερος ρόλος της στο «Τζότζο» που φαίνεται να της εξασφαλίζει μία υποψηφιότητα και στην κατηγορία του β΄ γυναικείου ρόλου.

Κατά τα άλλα, οι Φλόρενς Που («Μικρές κυρίες»), Νικόλ Κίντμαν («Βόμβα») και Ανέτ Μπένινγκ («The Report») το παλεύουν για την μία θέση.

Καλύτερο πρωτότυπο σενάριο

Πιθανοί διεκδικητές του Όσκαρ καλύτερης ταινίας, τα «Παράσιτα», «Ιστορία γάμου» και «Κάποτε στο…Χόλιγουντ», εξασφαλίζουν και από μία υποψηφιότητα εδώ καθώς και οι τρεις ταινίες είχαν υποψηφιότητες στις Χρυσές Σφαίρες με τον Κουέντιν Ταραντίνο να παίρνει και το βραβείο στα χέρια του.

Τα «Κάποτε στο..Χόλιγουντ» και «The Farewell» δεν πήραν υποψηφιότητες στα βραβεία του Σωματείου Σεναριογράφων (WGA) καθώς δεν πληρούσαν ορισμένα κριτήρια, παρ’ όλα αυτά ο Ταραντίνο παραμένει φαβορί για την οσκαρική του υποψηφιότητα με τις ταινίες «Στα μαχαίρια», «1917» και «Booksmart» να εμφανίζονται ενισχυμένες από τις αντίστοιχες υποψηφιότητές τους στα βραβεία των Σεναριογράφων.

Καλύτερο διασκευασμένο σενάριο

Εδώ έχουμε την πρωτοκαθεδρία των σεναρίων των «Ο Ιρλανδός», «Οι δύο Πάπες», «Τζότζο», «Μικρές κυρίες» και «Joker» που έχουν εξασφαλίσει υποψηφιότητες στην αντίστοιχη κατηγορία των BAFTA.

View this post on Instagram

Sending our sincerest thanks to the National Board of Review.

A post shared by The Irishman (@theirishmanfilm) on

Το Joker έχασε υποψηφιότητα στα βραβεία USC Scripter γι’ αυτό και μια πιθανή απουσία του από την οσκαρική πεντάδα μπορεί να αφήσει χώρο για τα «A Beautiful Day In The Neighborhood» και «Dark Waters».