Οι ανησυχητικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, μετά την επίθεση των ΗΠΑ στη Βαγδάτη και τον θάνατο του Ιρανού Κασέμ Σουλεϊμανί, έχουν έναν μεγάλο κερδισμένο.

Πρόκειται για τον τομέα της βιομηχανίας όπλων, με τις εταιρείες – κολοσσούς, όπως οι Lockheed Martin, Raytheon και Northrop Grumman, να βλέπουν τις αξίες των μετοχών τους να… εκτοξεύονται τα τελευταία εικοσιτετράωρα.

«Με χιλιάδες Αμερικανούς στρατιώτες να οδεύουν προς την περιοχή (σ.σ. τη Μέση Ανατολή), αναλυτές προβλέπουν ότι η πολυετής στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στο Ιράκ -και τα δισεκατομμύρια δολάρια φορολογούμενων που δαπανώνται εκεί κάθε χρόνο σε πυρομαχικά και για την υποστήριξη των στρατευμάτων- δεν θα περιοριστεί» αναφέρει η Washington Post.

Εκτοξεύτηκαν οι μετοχές της βιομηχανίας όπλων

Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι οι βιομηχανίες όπλων που διατηρούν συμβάσεις με τις ΗΠΑ έχουν ευνοηθεί οικονομικά από τους πολυετείς πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Οι ίδιες εταιρείες… νίπτουν τας χείρας των και σήμερα, σύμφωνα με τους αναλυτές, λόγω της αυξανόμενης έντασης ανάμεσα στο Ιράν και τις ΗΠΑ.

Οι μετοχές των κατασκευαστών όπλων έκλεισαν με σημαντικές αυξήσεις την περασμένη Παρασκευή, λίγες ώρες μετά την εκτέλεση του Κασέμ Σουλεϊμανί στο Ιράκ.

Συγκεκριμένα, η μετοχή της Lockheed Martin έκλεισε με αύξηση της τάξης του 3,6%, της Northrop Grumman -που ετοιμάζει το B-21, ένα stealth βομβαρδιστικό νέας γενιάς για τις ΗΠΑ- με 5,43%, της Raytheon με αύξηση 1,5% και της General Dynamics με +1%.

Στα ύψη οι τιμές σε χρυσό και πετρέλαιο

Πάνω από τα 70 δολάρια το βαρέλι βρέθηκε το πετρέλαιο Brent στις διεθνείς αγορές στη σκιά των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή.

Με άνοδο 2% στις αγορές της Ασίας η τιμή του έφτασε έως τα 70,11 δολάρια, ενώ τα κέρδη υπερβαίνουν το 5% αφότου έγινε γνωστό ότι οι ΗΠΑ δολοφόνησαν τον Κασέμ Σολεϊμανί την Παρασκευή.

Οι τιμές του πετρελαίου «θα αυξηθούν πιθανότατα ακόμα περισσότερο αν το Ιράν απαντήσει, είτε επιτιθέμενο σε εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας, όπως το Σεπτέμβριο, ή προσπαθώντας να κλείσει τα Στενά του Ορμουζ, μέσω των οποίων διακινείται το 20% του παγκόσμιου πετρελαίου», δήλωσε ο Michael Pearce, οικονομολόγος στην Capital Economics.

«Ξεκάθαρα η αύξηση της τιμής που οφείλεται στην προσφορά θα είναι κακά νέα για την παγκόσμια οικονομία», προσέθεσε.

Σε υψηλό εξαετίας κινείται ο χρυσός που θεωρείται στη δεδομένη συγκυρία ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές. Κινείται με κέρδη 1,4% στα 1.573,5 δολάρια η ουγγιά.

Σε πίεση οι αγορές

Στο κόκκινο συνεχίζουν οι αγορές παγκοσμίως μετά την δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί και την κορύφωση της έντασης στη Μέση Ανατολή.

Τόσο οι μετοχές στην Ασία όσο και στην Ευρώπη βρίσκονται και σήμερα, Δευτέρα, υπό πίεση – με τις δεύτερες να περιορίζουν ωστόσο τις απώλειες τους τις απογευματινές ώρες.

Υποχωρούν για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση οι αμερικανικές μετοχές τη Δευτέρα.

Ο Dow Jones κινείται 0,6% χαμηλότερα, στις 28.470 μονάδες, ο S&P 500 επίσης κατά 0,4%, στις 3.221 μονάδες, ενώ ο Nasdaq χάνει 0,6% και φτάνει στις 8.967 μονάδες.

Οι σημερινές απώλειες προστίθενται στην πτώση της Παρασκευής, όταν οι Dow και S&P 500 είχαν τη χειρότερη μέρα του τελευταίου μήνα.

Ανοδικά οι τιμές των ομολόγων

Στο ασφαλές καταφύγιο των γερμανικών κρατικών ομολόγων στράφηκαν πολλοί επενδυτές, με αποτέλεσμα η απόδοσή του να υποχωρήσει σήμερα στα χαμηλά τριών εβδομάδων, καθώς η ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν παραμένει στο κόκκινο.

Γενικά στα ευρωπαϊκά ομόλογα καταγράφεται μείωση των αποδόσεων οι οποίες είχαν φτάσει σε πολύμηνα υψηλά ακριβώς πριν γίνει γνωστό το χτύπημα των ΗΠΑ κατά του ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί.

Η απόδοση του γερμανικού 10ετους έχει υποχωρήσει στο -0,306, δεκαπέντε μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της Πέμπτης σε υψηλό επτά μηνών. Παράλληλα, η καμπύλη στα γερμανικά ομόλογα (σ.σ. διαφορά απόδοσης μεταξύ 10ετους και 2ετους) είναι σχεδόν στο πλέον «επίπεδο» σημείο των τελευταίων τριών εβδομάδων. Στις ΗΠΑ η απόδοση του 10ετους treasury βρίσκεται στο 1,78%, μια μονάδα βάσης χαμηλότερα.

Οι αναλυτές περιμένουν ότι δεδομένης της εικόνας της αγοράς κάποιες εκδόσεις κρατικών ομολόγων που αναμένονται αυτή την εβδομάδα θα πάνε καλά. Σε αυτές περιλαμβάνονται κινήσεις από Αυστρία, Γερμανία, Γαλλία και Ισπανία, χώρες που σχεδιάζουν να βγουν στις αγορές αυτή την εβδομάδα.

Το ελληνικό 10ετές παραμένει σταθερό με την απόδοση στο 1,38%.

Κερδισμένο το γεν

Το γεν παραμένει ο ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές στην αγορά των νομισμάτων, εξαιτίας των τεράστιων ποσοτήτων ξένου ενεργητικού που διακρατεί η χώρα.

Το δολάριο αντιστοιχούσε σε 107,96 γεν νωρίτερα, ενώ έναντι του ευρώ η ισοτιμία ήταν στα 120,61.

Το αμερικανικό νόμισμα είναι σταθερό έναντι των περισσότερων ανταγωνιστών. Σε σχέση με ευρωπαϊκό νόμισμα η ισοτιμία διαμορφώνεται σε 1,117 δολάρια ανά ευρώ.