Ως ένα πραγματικά ιστορικό γεγονός χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, κατά τη δήλωση του μετά τις υπογραφές για τον αγωγό EastMed.

«Επιβεβαιώνουμε με τον πιο απτό τρόπο ότι η συνεργασία που έχουμε αναπτύξει έχει ωριμάσει σε τέτοιο βαθμό, ώστε να είμαστε σε θέση με πρακτικό και πειστικό τρόπο να προωθούμε στρατηγικά έργα με ιδιαίτερη γεωπολιτική αξία», ανέφερε.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας τόνισε ότι ο αγωγός EastMed διασφαλίζει τον ενεργειακό εξοπλισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία μάλιστα χρηματοδότησε τη μελέτη για τον αγωγό.

Η συμφωνία μεταξύ Ισραήλ – Ελλάδας – Κύπρου χαίρει εξάλλου και της αναγνώρισης των ΗΠΑ, είπε ο κ. Αναστασιάδης, τονίζοντας τη γεωστρατηγική σημασία της υιοθέτησης του EastMed Act.

Μήνυμα προς την Τουρκία

Μάλιστα, κατά τη δήλωσή του, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας έστειλε ένα έμμεσο μήνυμα προς την Τουρκία.

«Οι συμφωνίες που έχουμε αναπτύξει δεν στρέφονται εναντίον της οποίας τρίτης χώρας, το αντίθετο – οποία χώρα είναι καλοδεχούμενη εφόσον υιοθετεί τις αρχές του διεθνούς δίκαιου και της εδαφικής ακεραιότητας ανεξάρτητων κρατών», είπε.

Ο Νίκος Αναστασιάδης υπογράμμισε ότι η συμφωνία για τον αγωγό EastMed είναι η μόνη που διασφαλίζει τη σταθερότητα στην ευάλωτη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Τέλος, ανέφερε ότι η συμφωνία αυτή ανοίγει τον δρόμο για να προχωρήσει και η ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας με υποθαλάσσιο καλώδιο.