Ο πρώην πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες ανακηρύχθηκε χθες, Σάββατο, «επικεφαλής της εκστρατείας» του κόμματός του, του Κινήματος προς το Σοσιαλισμό (MAS), ενόψει των επόμενων εκλογών στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

«Εκτιμώ την εμπιστοσύνη που μου δείξατε ονομάζοντάς με επικεφαλής της εκστρατείας» ανέφερε ο Μοράλες μέσω Twitter, μετά την απόφασή του συνεδρίου του κόμματός του στην Κοτσαμπάμπα (κεντρική Βολιβία).

«Θα αναδείξουμε ενωτικό υποψήφιο και θα επικρατήσουμε εκ νέου στις εκλογές από τον πρώτο γύρο. Ευχαριστώ που δε με έχετε εγκαταλείψει, θα είμαι πάντα μαζί σας. Μαζί, θα νικήσουμε» πρόσθεσε από την Κούβα, όπου βρίσκεται από την Παρασκευή για ιατρικές εξετάσεις ο πρώτος αυτόχθων που εξελέγη πρόεδρος της χώρας των Άνδεων.

Οι νέες εκλογές που αναμένεται να διεξαχθούν θα είναι οι πρώτες έπειτα από 18 χρόνια στις οποίες δε θα είναι υποψήφιος του MAS ο Μοράλες.

Έπειτα από τρεις εβδομάδες κινητοποιήσεων της αντιπολίτευσης κατά της νοθείας στις εκλογές της 20ής Οκτωβρίου (στις οποίες ο Μοράλες ανακηρύχθηκε νικητής από τον πρώτο γύρο) ο πρώην πρόεδρος της χώρας αναγκάστηκε να παραιτηθεί στις 10 Νοεμβρίου αφού έχασε τη στήριξη της αστυνομίας και του στρατού.

Το αποτέλεσμα αυτό σήμαινε πως θα εξασφάλιζε τέταρτη συναπτή θητεία.

Καταγγέλλοντας «πραξικόπημα», ο Μοράλες προσέφυγε στο Μεξικό μαζί με τον αντιπρόεδρό του, Άλβαρο Γκαρσία Λινέρα.

Οι μεξικανικές Αρχές τούς χορήγησαν πολιτικό άσυλο.

Το κοινοβούλιο της Βολιβίας ενέκρινε στα τέλη Νοεμβρίου νομοθέτημα που προβλέπει τη διεξαγωγή νέων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών.

Σε αυτές, κατέστησε σαφές η μεταβατική κυβέρνηση υπό την Τζανίνε Άνιες, τη γερουσιαστή της Δεξιάς που ανέλαβε υπηρεσιακή πρόεδρος, δε θα επιτραπεί η συμμετοχή του Μοράλες.

«Σύντομα θα επιστρέψω στη Βολιβία, ώστε όλοι μας να ριχτούμε στην εκστρατεία ενόψει των εκλογών και να τις κερδίσουμε, όπως κάναμε πάντα» διαβεβαίωσε ο Μοράλες τηλεφωνικά τους συνέδρους του MAS.

Μεταξύ των πιθανών υποψηφίων του MAS για την προεδρία στις επόμενες εκλογές συγκαταλέγονται ο Ανδρόνικο Ροδρίγκες, νεαρός συνδικαλιστής που εκπροσωπεί τους κοκαλέρος —τους καλλιεργητές κόκας—, και η Αντριάνα Σαλβατιέρα, η πρώην πρόεδρος της Γερουσίας.

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)