Δεν είναι καινούργιο φαινόμενο μία μικρή επαρχιακή ομάδα να παραχωρεί αρκετά εισιτήρια σε μία μεγάλη, όταν την υποδέχεται στην πόλη της. Παραδοσιακά, ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός, η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ λειτουργούν ως πηγές εσόδων για τις ΠΑΕ της επαρχίας εδώ και δεκαετίες.

Ωστόσο, από το άνοιγμα μερικών θυρών μέχρι την έξωση στους ντόπιους, οι οποίοι έχουν τις σταθερές θέσεις τους και υποστηρίζουν την ομάδα του νομού τους, απέχει παρασάγγας. Καμία ομάδα από την περιφέρεια δεν έχει απαρνηθεί τον κόσμο της, για να βολέψει όλους τους εκδρομείς από την Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη, διότι όλα έχουν τα όρια τους…

Εκτός αν τρέχει κάτι ύποπτο… Όπως συμβαίνει στην υπόθεση του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης, η σύνδεση των οποίων αποδεικνύεται πέραν πάσης αμφιβολίας μετά το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του One Channel. Πλέον, υπάρχει μία πειστική εξήγηση για όσα έγιναν στο παιχνίδι των δύο ομάδων στα Πηγάδια, στις 31 Μαρτίου του 2019.

Δεν αναφερόμαστε στο αγωνιστικό σκέλος, αλλά στην… παράδοση του γηπέδου στους οπαδούς του ΠΑΟΚ και στον αποκλεισμό του εγχώριου πληθυσμού. Στη σύσκεψη που είχε προηγηθεί για τα μέτρα ασφαλείας, οι δύο ΠΑΕ και η Αστυνομία συμφώνησαν σχεδόν όλες οι θύρες να διατεθούν στους οπαδούς του ΠΑΟΚ.

Συνολικά, 4.600 εισιτήρια προορίζονταν για την ομάδα της Θεσσαλονίκης… Αντίθετα, κρατήθηκε ένα μικρό κομμάτι της εξέδρας για τους 700 κατόχους διαρκείας και δεν πουλήθηκε ούτε ένα εισιτήριο σε άλλον υποστηρικτή της Ξάνθης.

Η Ξάνθη είχε επιχειρήσει να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα με μία ανακοίνωση που δεν έπειθε κανέναν: «Ο Α.Ο. «ΞΑΝΘΗ» ΠΑΕ, ενόψει του αγώνα Πρωταθλήματος, ΑΟ ΞΑΝΘΗ – ΠΑΟΚ, την Κυριακή 31/03/2019, ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΑΓΩΝΑ, ενημερώνει τους φιλάθλους  της ότι: Οι κάτοχοι εισιτηρίων διαρκείας της ΘΥΡΑΣ Α1 θα εισέλθουν στο γήπεδο από τη ΘΥΡΑ Α και της ΘΥΡΑΣ Β1 από τη ΘΥΡΑ Γ. Η παραπάνω απόφαση λήφθηκε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 22/03/2019, μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων του αγώνα με πρωταρχικό στόχο και σκοπό την ασφάλεια των φιλάθλων  και την  ομαλή διεξαγωγή του αγώνα. Ζητούμε συγνώμη για την «αναστάτωση» των φιλάθλων μας, και ελπίζουμε στην κατανόησή τους».

Βέβαια, οι φίλοι της Ξάνθης δεν πίστεψαν ούτε λέξη και το συζητούσαν για μέρες στην πόλη… Είναι χαρακτηριστικό ότι ο τοπικός σύνδεσμος εξέδωσε ειρωνική ανακοίνωση και κήρυξε αποχή: «Ο Σύνδεσμος XanthiFans, μετά την έκτακτη Γενική Συνέλευση και ενόψει του αγώνα πρωταθλήματος την Κυριακή 31/3/2019, αποφάσισε γενική αποχή από όλους τους εναπομείναντες αγώνες, «κατανοώντας» την παραχώρηση της θύρας μας Α1, συμμετέχοντας έτσι ενεργά στην οικονομική κατάσταση της ομάδας και προτείνοντας επιπροσθέτως την παραχώρηση και των υπολοίπων θυρών εφεξής στον ΠΑΟΚ, αλλά και στην ΑΕΚ και τον Απόλλωνα Σμύρνης αλλά και σε οποιονδήποτε άλλον το επιθυμεί. Ζητούμε συγγνώμη από τους παίχτες για τις επερχόμενες απουσίες μας και ελπίζουμε στην κατανόησή τους. ΑΟΞάρα μόνο στην Α1 και στον σύνδεσμο».

Οι αντιδράσεις στην πόλη ήταν τόσο μεγάλες, που ο τότε διευθύνων σύμβουλος της ΠΑΕ, Νίκος Επιτρόπου, μίλησε σε ραδιοφωνικό σταθμό της περιοχής και απέδωσε την απόφαση στον κίνδυνο επεισοδίων με τους ΠΑΟΚτζήδες:

«Αν δίναμε 1.600 εισιτήρια και μόλις τα 700 στη Γ1 και ερχόντουσαν 5.000 κόσμος που θα κατέβαλαν κάθε προσπάθεια να εισέλθουν στο γήπεδο, θα κινδυνεύαμε να συμβεί αυτό που έγινε με τον Ηρακλή πριν μερικά χρόνια.

Έτσι, θέλοντας να προστατεύσουμε τους φιλάθλους μας αλλά και την περιουσία του καθενός, είτε αυτοκίνητο είτε κατάστημα κλπ, συναποφασίσαμε ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος ώστε να προλάβουμε τα χειρότερα. Δεν είναι εύκολο κάθε φίλαθλος να δεχθεί, αλλά ας το βάλει στο μυαλό του. Αυτή η απόφαση βοηθά και μόνο βοηθά».

Τι παραδέχτηκε, εμμέσως και άθελα του, το τότε διοικητικό στέλεχος της Ξάνθης; Πως το μέλημα των «ακριτών» ήταν να προστατεύσουν τον ΠΑΟΚ, αφού αν οι οπαδοί του δημιουργούσαν έκτροπα, εκτός από τις ζημιές σε περιουσίες, θα προέκυπτε κίνδυνος ποινών.

Για να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη πρόσβαση των οπαδών του ΠΑΟΚ στο γήπεδο, οι άνθρωποι της Ξάνθης περιόρισαν στο ελάχιστο ότι μπορούσε να πάει στραβά. Αν τότε αναρωτιόμασταν υπέρ τίνος το συμφέρον λειτουργούν, σήμερα πήραμε τις απαντήσεις που ψάχναμε…