Δέκα άμαχοι σκοτώθηκαν σήμερα Δευτέρα σε αεροπορικές επιδρομές του συριακού στρατού από τις οποίες επλήγη μια αγορά στην επαρχία Ιντλίμπ, όπου μαίνονται συγκρούσεις μεταξύ Σύρων ανταρτών και τζιχαντιστών από τη μία πλευρά και των κυβερνητικών στρατευμάτων από την άλλη.

Εξάλλου από το Σάββατο τουλάχιστον 96 μαχητές και από τις δύο πλευρές έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σήμερα η Δαμασκός εξαπέλυσε αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον της αγοράς της Μάαρετ αλ Νούμαν, μιας πόλης στη δυτική Ιντλίμπ.

«Ο απολογισμός των θυμάτων ενδέχεται να αναθεωρηθεί προς τα πάνω. Δεκαπέντε άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, εκ των οποίων πολλοί είναι σε κρίσιμη κατάσταση», διευκρίνισε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Άμπντελ Ράχμαν.

Η μάχη στην Ιντλίμπ

Στην επαρχία Ιντλίμπ κυριαρχούν οι τζιχαντιστές της οργάνωσης Χάγιατ Ταχρίρ αλ Σαμ, το πρώην συριακό παρακλάδι της αλ Κάιντα. Η επαρχία αυτή, καθώς και περιοχές των γειτονικών επαρχιών Χαλέπι, Χάμα και Λαττάκεια εξακολουθούν να είναι εκτός του ελέγχου της Δαμασκού.

Σε αυτές δρουν πολλές μικρές τζιχαντιστικές ομάδες και ομάδες Σύρων ανταρτών.

Στις 30 Απριλίου η συριακή κυβέρνηση, με την υποστήριξη της Πολεμικής Αεροπορίας της Ρωσίας, εξαπέλυσε μια τεράστια στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Ιντλίμπ και της Χάμα, αναγκάζοντας χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Μέχρι τα τέλη Αυγούστου σχεδόν χίλιοι άμαχοι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 400.000 εκτοπίστηκαν, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Παρά την εκεχειρία που ανακοινώθηκε την 31η Αυγούστου οι χερσαίες μάχες, που αρχικά ήταν σποραδικές, έχουν αρχίσει να εντείνονται τις τελευταίες εβδομάδες. Εξάλλου περισσότεροι από 160 άμαχοι, ανάμεσά τους 45 παιδιά, έχουν σκοτωθεί από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ