Ο δημοφιλής Κουέντιν Ταραντίνο αρνείται να συμμορφωθεί με την λογοκρισία, που αποπειράται να επιβάλλει η Κίνα.

Συγκεκριμένα ο Ταραντίνο αρνείται το κόψιμο συγκεκριμένων σκηνών από την ταινία του «Κάποτε στο Χόλυγουντ» και η στάση που κρατά απέναντι στην Κίνα, όπως χαρακτηριστικά γράφεται, είναι «ή όπως είναι ή καθόλου».

Η Κίνα σε απάντηση μπλόκαρε την προγραμματισμένη κυκλοφορία στις 25 Οκτωβρίου, χωρίς η Sony Pictures Entertainment να λάβει εξήγηση.

Γιατί θέλουν να κοπούν σκηνές

Η κινεζική απόφαση εκτιμάται πως σχετίζεται με τον «Μπρους Λι», ο οποίος εμφανίζεται στο φιλμ, και με το γεγονός ότι για πολλούς πολίτες της Κίνας θεωρείται λαϊκός ήρωας.

Η οικογένεια και τα αγαπημένα πρόσωπα του θρύλου των παραδοσιακών πολεμικών τεχνών αντιδρούν στην προσέγγιση του Ταραντίνο, κατηγορώντας τον ότι τον παρουσιάζει ως καρικατούρα.

Νομικό πλαίσιο

Ο Ταραντίνο διατηρεί τα δικαιώματα αναφορικό με το τελικό μοντάζ της ταινίας και δεν σχεδιάζει να συνεργαστεί με τις κινεζικές αρχές για ένα ενδεχόμενο νέο μοντάζ, με αποτέλεσμα το φιλμ να κινδυνεύει να μείνει εκτός της τεράστιας αγοράς και να χάσει τα τουλάχιστον 400 εκατομμύρια των εισπράξεων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.

Η λογοκριμένη βερσιόν έρχεται ως αίτημα μετά την γραπτή διαμαρτυρία της κόρης του Μπρους Λι προς τον Εθνικό Κινηματογραφικό Οργανισμό της Κίνας, στην οποία κάνει λόγο για «προσβλητική απεικόνιση» του πατέρα της.

Σε πρόσφατη συνέντευξή της, είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: «Στη σκηνή που αντιμετωπίζει τον χαρακτήρα του Μπραντ Πιτ, στα γυρίσματα μιας ταινίας, παρουσιάζεται ως αλαζονικός και υπερφίαλος και όχι όπως ήταν στην πραγματικότητα – ως κάποιος δηλαδή που έπρεπε να αγωνιστεί στη ζωή του τρεις φορές πιο σκληρά από άλλους, που τους χαρίζονταν τα πάντα…».