Ο ασκών χρέη πρωθυπουργού της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ απέρριψε σήμερα την έκκληση για διάλογο που απηύθυνε ο περιφερειακός ηγέτης της Καταλονίας, λέγοντάς του ότι πρέπει πρώτα να καταδικάσει τις ταραχές που συγκλονίζουν την Καταλονία.

«Ο κ. Τόρα πρέπει να καταδικάσει σθεναρά τη βία, κάτι το οποίο δεν έχει κάνει μέχρι τώρα», ανέφερε ο Σάντσεθ σε μια δήλωση μετά την έκκληση του αυτονομιστή Κιμ Τόρα στην κεντρική κυβέρνηση για συνομιλίες στην προσπάθεια εξεύρεσης μιας διεξόδου από την κρίση.

Προφανώς η δήλωση του Κιμ Τόρα ότι η βία που σημειώθηκε αυτή την εβδομάδα δεν αντανακλά την ειρηνική φύση του κινήματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας δεν έπεισε τον Σάντσεθ.

Ειδικότερα, σε δήλωσή του νωρίτερα ο Τόρα είπε: «Καλούμε τον επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης να καθίσει σε ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων για να συνομιλήσει», προσθέτοντας πως η βία που σημειώθηκε αυτή την εβδομάδα δεν αντανακλά την ειρηνική φύση του κινήματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

«Η βία δεν ήταν ποτέ και ποτέ δεν θα είναι ο δικός μας τρόπος, ούτε στη Βαρκελώνη, ούτε στην Ταραγόνα, ούτε στη Λέιδα, ούτε στην Τζιρόνα», είπε αναφερόμενος σε πόλεις της Καταλονίας όπου σημειώθηκαν βίαια επεισόδια.

Μη νόμιμο το αίτημα για ανεξαρτησία της Καταλονίας

Ο Σάντσεθ κάλεσε επίσης τον Τόρα να παραδεχθεί ότι υπάρχουν πολλοί Καταλανοί που δεν επιθυμούν την ανεξαρτησία της πλούσιας βορειοανατολικής περιφέρειας και οι οποίοι «του ζητούν να ανοικοδομήσει τη συνύπαρξη που δέχθηκε πλήγμα από το κίνημα της ανεξαρτησίας».

Ο Ισπανός πρωθυπουργός επανέλαβε τη θέση του Σοσιαλιστικού Κόμματός του ότι δεν θα δοθεί ανεξαρτησία στην Καταλονία «επειδή δεν είναι νόμιμη».

Συνεχίζεται το αδιέξοδο

Οι εξελίξεις αυτές δεν δημιουργούν ελπίδες για άρση του αδιεξόδου στο οποίο όπως όλα δείχνουν έχει οδηγηθεί η κατάσταση με βίαιες συγκρούσεις να ταράζουν εδώ και πέντε ημέρες το κέντρο της Βαρκελώνης, μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ισπανίας να επιβάλει πολυετείς ποινές κάθειρξης σε εννέα Καταλανούς ηγέτες που πρωτοστάτησαν για την πραγματοποίηση δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία το 2017.

Μάλιστα η χθεσινή (Παρασκευή) νύχτα, ήταν η χειρότερη από άποψη επεισοδίων των τελευταίων δεκαετιών για τη Βαρκελώνη, καθώς νεαροί με καλυμμένα τα πρόσωπα απέκλεισαν δρόμους βάζοντας φωτιά σε κάδους απορριμμάτων και πέταξαν πέτρες εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας.

Η αστυνομία απάντησε εκτοξεύοντας χειροβομβίδες και κάνοντας χρήση δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών.

Ενδεικτικός της βιαιότητας των συγκρούσεων είναι ο αριθμός των τραυματιών.

Οι υγειονομικές αρχές έκαναν λόγο για 182 τραυματίες σε όλη την περιφέρεια, με 152 στη Βαρκελώνη. Περίπου 17 αστυνομικοί διακομίστηκαν σε νοσοκομεία της πόλης.

Η αστυνομία ανακοίνωσε πως συνέλαβε 54 ανθρώπους κατά την πέμπτη ημέρα των συγκρούσεων.

Το δεύτερο δημοψήφισμα

Ο Τόρα είχε δηλώσει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα πως η Καταλονία θα πρέπει να προχωρήσει σε νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία από την Ισπανία μέσα σε δύο χρόνια. Σήμερα είπε πως η βούληση του λαού θα γίνει σεβαστή. «Θα πάμε όσο μακριά θέλει ο λαός της Καταλονίας», είπε.

Η ανεξαρτησία είναι ένα θέμα που προκαλεί μεγάλο διχασμό στην Καταλονία, την πιο πλούσια περιφέρεια της Ισπανίας: Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε τον Ιούλιο  το 48,3% των ερωτηθέντων να τάσσονται κατά της ανεξαρτησίας -σε χαμηλό δύο ετών – και το 44% υπέρ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters