Σε μία δήλωση – έκπληξη για το Brexit προχώρησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε συνέντευξή του στο Sky News, η οποία θα προβληθεί ολόκληρη την Κυριακή. Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ φαίνεται πως αλλάζει στάση τώρα και λέει ότι μία συμφωνία για το Brexit είναι πιθανή και ότι δεν είναι… συναισθηματικά δεμένος με το Brexit.

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται σε αντίθεση με αυτά που διαμήνυε ο Γιούνκερ τις δύο προηγούμενες μέρες, μετά την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, την Τρίτη. Συγκεκριμένα, ο Γιούνκερ είχε επισημάνει ότι χρειάζονται εφαρμόσιμες προτάσεις για την αντικατάσταση του backstop στη συμφωνία για το Brexit και ότι ο κίνδυνος για «no deal» είναι απολύτως αληθινός.

Είναι γεγονός, βέβαια, ότι στο ενδιάμεσο η Βρετανία κατέθεσε γραπτές προτάσεις για τη συμφωνία του Brexit προς την Κομισιόν. Ωστόσο, όπως ανέφερε στο Sky News ο Γιούνκερ, τα έγγραφα με τις προτάσεις τα έλαβε στα χέρια του το βράδυ της Τετάρτης και ότι δεν τις είχε διαβάσει ακόμα.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε απλά ότι μίλησε στο τηλέφωνο με τον Μπόρις Τζόνσον «χωρίς να γνωρίζει το περιεχόμενο των βρετανικών προτάσεων».

Πιο διαλλακτικός ο Γιούνκερ για το backstop

«Νομίζω ότι μπορούμε να έχουμε μια συμφωνία για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση» υπογράμμισε ο Γιούνκερ στη συνέντευξή του. Βέβαια, όταν ρωτήθηκε αν έπρεπε να δώσει ένα 50/50 πιθανοτήτων για την επίτευξη ή μη συμφωνίας, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απέφυγε να τοποθετηθεί.

Επιπροσθέτως, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ διαμήνυσε ότι ότι δεν έχει ιδιαίτερη προσκόλληση στο backstop, το σχέδιο διασφάλισης ότι τα σύνορα μεταξύ της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας θα παραμείνουν ανοικτά μετά το Brexit. Πρόσθεσε ότι αν επιτευχθούν όλοι οι στόχοι της συμφωνίας εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ και βρεθούν ικανοποιητικές εναλλαγές, τότε θα μπορούσε να βγάλει το backstop από τη συμφωνία.

«Εάν οι στόχοι επιτευχθούν, όλοι τους, τότε δεν χρειαζόμαστε το backstop», δήλωσε χαρακτηριστικά.