Η κρίση με το δάσος που καίγεται στην Αμαζονία είναι «απίστευτα τραγική», δήλωσε σήμερα Δευτέρα ο ηθοποιός Λεονάρντο Ντι Κάπριο, απευθύνοντας επείγουσα έκκληση στις κυβερνήσεις να κάνουν περισσότερα, εν μέσω της αυξανόμενης διεθνούς κατακραυγής για τη ζημιά στο μεγαλύτερο τροπικό δάσος στον κόσμο.

Ο Ντι Κάπριο μίλησε μία ημέρα αφότου η Earth Alliance, μια πρωτοβουλία που ίδρυσε με τους φιλάνθρωπους Λορίν Πάουελ Τζομπς και Μπράιαν Σεθ, ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός ταμείου έκτακτης ανάγκης 5 εκατ. δολαρίων με σκοπό να βοηθήσει τη διατήρηση του τροπικού δάσους.

«Υπάρχει μια μεγάλη τραγωδία σε εξέλιξη παγκοσμίως λόγω της κλιματικής αλλαγής και αυτού που συμβαίνει στην Αμαζονία, που είναι πράγματι οι πνεύμονες της Γης και ζωτικής σημασίας για να προστατευθούμε στο μέλλον», δήλωσε στο Reuters.

«Προσπαθούμε να πείσουμε και άλλους να εμπλακούν, να ενημερωθούν και να συνεισφέρουν αν μπορούν», είπε, μιλώντας στο κόκκινο χαλί κατά την πρεμιέρα στην Ιαπωνία της ταινίας του «Κάποτε στο… Χόλιγουντ».

Περισσότερες από 78.000 δασικές πυρκαγιές έχουν καταγραφεί φέτος στη Βραζιλία, αριθμός σχεδόν διπλάσιος από τον περσινό. Οι περιβαλλοντολόγοι επιρρίπτουν την ευθύνη σε κερδοσκόπους που καίνε τη βλάστηση με την ελπίδα ότι θα πωλήσουν τη γη σε αγρότες και ιδιοκτήτες ράντσων.

«Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, περιλαμβανομένης της Βραζιλίας, πρέπει να εργαστούν από κοινού για να διασφαλίσουν ότι αυτό δεν θα συνεχιστεί», δήλωσε ο Ντι Κάπριο.

Ο Ντι Κάπριο, που επισκέφθηκε τη Βραζιλία πριν από δύο χρόνια για να σβήσει πυρκαγιές μαζί με μια φυλή εκεί, είπε πως σχεδιάζει να επιστρέψει για να βοηθήσει και πάλι.

«Αυτό που είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία αυτών των δασών είναι να προστατευθούν οι αυτόχθονες πολιτισμοί εκεί», πρόσθεσε.

Οικονομική βοήθεια από G7 – Στέλνει στρατό ο Μπολσονάρου

Η κυβέρνηση του Βραζιλιάνου προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου αποφάσισε να στείλει τον στρατό για να βοηθήσει να κατασβεστούν οι πυρκαγιές, αλλά επικρίθηκε γιατί δεν το έκανε αρκετά νωρίτερα.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, οικοδεσπότης της συνόδου κορυφής της G7 στο Μπιαρίτς, δήλωσε πως οι ηγέτες των μεγαλύτερων βιομηχανικών χωρών του κόσμου βρίσκονται κοντά σε μια συμφωνία για το πώς θα καταπολεμηθούν οι πυρκαγιές και θα επιδιορθωθεί η καταστροφή.

Στη σύνοδο των G7, oι ηγέτες των εφτά πιο αναπτυγμένων χωρών του πλανήτη αποφάσισαν να αποδεσμεύσουν μία έκτακτη βοήθεια ύψους 20 εκατομ. δολαρίων για τον Αμαζόνιο κυρίως για την αποστολή αεροσκαφών τύπου Καναντέρ, ενώ αποφασίστηκε κι ένα μεσοπρόθεσμο σχέδιο για την αναδάσωση της τεράστιας δασικής έκτασης που καταστράφηκε από τις πύρινες φλόγες.

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, onetv.gr