Ιταλική φινέτσα στην επίθεση, νεανικά τρεξίματα στη μεσαία γραμμή, ελληνική συγκέντρωση και αυταπάρνηση στην άμυνα. Ένας Παναθηναϊκός… αψεγάδιαστος στο Ολυμπιακό Στάδιο του Άμστερνταμ πέτυχε δεύτερη σπουδαία νίκη επί ολλανδικού εδάφους, μετά απ’ αυτή επί της Φέγενορντ, επικρατώντας με 2-1 του σπουδαίου Άγιαξ.

Ονειρικό ξεκίνημα και πάλι

Το ξεκίνημα ήταν βγαλμένο από… καρμπόν σε σχέση με εκείνο κόντρα στη Φέγενορντ. Ο Παναθηναϊκός μπήκε πολύ δυνατά στο ματς, χωρίς φόβο και με στόχο να αιφνιδιάσει τον Άγιαξ και τα κατάφερε. Με τον Δώνη να παρατάσσει την ομάδα του με ίδια ενδεκάδα και σχήμα όπως απέναντι στη Φέγενορντ (4-3-3 με Διούδη – Γιόχανσον, Κολοβέτσιο, Πούγγουρα, Ινσούα – Κουρμπέλη, Δώνη, Μπουζούκη – Χατζηθεοδωρίδη, Χατζηγιοβάνη, Μακέντα), οι «πράσινοι» προηγήθηκαν στην πρώτη ευκαιρία που τους δόθηκε.

Στο 10’, ο Χατζηγιοβάνης σέντραρε από τα αριστερά και ο Μακέντα με το κεφάλι άνοιξε το σκορ. Χατζηγιοβάνης και Μακέντα είχαν συνεργαστεί και στο πρώτο γκολ κόντρα στη Φέγενορντ, δείχνοντας πως μπορούν να βρεθούν ο ένας με τον άλλον με μεγάλη ευκολία.

Ο Παναθηναϊκός ήταν εκπληκτικός σε ένα στοιχείο: στα τρεξίματά του. Τον βοήθησαν πολύ στο να πρεσάρει ψηλά και να μην επιτρέψει στον Άγιαξ να κάνει το γνωστό, εξαιρετικό του «build up». Ο Δώνης είχε δώσει έμφαση στον άξονα, με αποτέλεσμα την τριπλέτα Κουρμπέλη – Δώνη – Μπουζούκη να βοηθούν οι Ινσούα και Γιόχανσον και να επιστρέφει και ο Μακέντα για έξτρα βοήθεια στην αμυντική λειτουργία και οι «πράσινοι» κρατούσαν μακριά από την περιοχή του Διούδη τους παίκτες του Άγιαξ.

Χρειάστηκε ένα ατομικό λάθος, στο 25’, του Χατζηθεοδωρίδη για να έρθει το 1-1 από τον Φαν ντε Μπεκ, που βρέθηκε μέσα στην περιοχή και με υπέροχο πλασέ «εκτέλεσε» τον Διούδη για να έρθει η ισοφάριση. Ο Άγιαξ έγινε περισσότερο πιεστικός από την ισοφάριση και έπειτα, αλλα ο Παναθηναϊκός είχε καταπληκτική αμυντική λειτουργία. Όλη η ομάδα λειτουργούσε σαν «ένα», διατηρώντας μακριά από τον Διούδη τους γηπεδούχους.

Κίκο… killer και winner Παναθηναϊκός

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε και πάλι μαγικά για την ομάδα του Δώνη. Τρία λεπτά μετά την έναρξη, ο Μπουζούκης εκτέλεσε ένα φάουλ από θέση έξω δεξιά, στην περιοχή του Άγιαξ επικράτησε αναστάτωση, με τον Μακέντα να την εκμεταλλεύεται και με τελείωμα που δεν άφηνε περιθώρια στον Βαρέλα έβαλε και πάλι μπροστά τον Παναθηναϊκό. Οι «πράσινοι»… ξανά πάγωναν το Άμστερνταμ (για να θυμηθούμε και μια ατάκα από το 1996), όχι με τον Βαζέχα, αλλά με ένα άλλο «εννιάρι», τον Κίκο Μακέντα, που έχει ξεκινήσει εκπληκτικά τη σεζόν, με δύο γκολ σε τρία ματς!

Ο Παναθηναϊκός δεν ήταν το ίδιο αποτελεσματικός στην κόντρα επίθεση όπως με τη Φέγενορντ, ενώ όσο περνούσε η ώρα η κούραση άρχισε να κάνει την εμφάνισή της. Ο Δώνης δοκίμασε σχήμα με τρεις κεντρικούς αμυντικούς, έδωσε χρόνο συμμετοχής στον Κολοβό, που πάντως φάνηκε να ψάχνεται ακόμα για να προσαρμοστεί στη νέα του ομάδα και ήθελε να δει την αμυντική συμπεριφορά του συνόλου του στην πίεση που δεδομένα θα ασκούσε ο Άγιαξ.

Έφυγε από το γήπεδο χαμογελαστός και αισιόδοξος για όλα όσα άφησε ακόμα ένα σπουδαίο φιλικό παιχνίδι. Ο Παναθηναϊκός απειλήθηκε για πρώτη φορά στο δεύτερο ημίχρονο στο 79’, άντεξε έως το φινάλε, κρατώντας μακριά τον Άγιαξ, με τον Χρήστο Δώνη να βγαίνει «σκασμένος» από το γήπεδο στις καθυστερήσεις, αλλά να έχει κάνει ένα από τα καλύτερα παιχνίδια του με τη φανέλα του Παναθηναϊκού, έστω κι αν πρόκειται για φιλικό παιχνίδι.

Ο Παναθηναϊκός σημείωσε δεύτερη σπουδαία νίκη στην Ολλανδία, έδειξε πως χτίζεται σε πολύ γερές βάσεις εν όψει της επόμενης σεζόν και ο Δώνης δικαιώνεται που διάλεξε να δώσει η ομάδα του πολύ δυνατά φιλικά και όχι τεστ με… μπυραρίες.

Παναθηναϊκός: Διούδης (46’ Κότσαρης), Γιόχανσον (74’ Αποστολάκης), Κολοβέτσιος (84’ Θεοχάρης), Πούγγουρας (91’ Σερπέζης), Ινσούα (84’ Ζαγαρίτης), Κουρμπέλης (78’ Αλεξανδρόπουλος), Δώνης (91’ Καμπετσής), Μπουζούκης (78’ Εμμανουηλίδης), Χατζηθεοδωρίδης (64’ Βέργος), Χατζηγιοβάνης (72’ Μαυρομμάτης), Μακέντα (62’ Μακέντα)

Αγιαξ: Βαρέλα, Φέλτμαν, Σουρς, Μπλιντ, Ντεστ, Φαν Ντε Μπεκ (87’ Γιόμες), Μάριν (72’ Γκράβενμπεργκ), Άιτινγκ (56’ Μαρτίνες), Τάντιτς, Ντόλμπεργκ, Πρόμες