Οι μεγάλες δυνάμεις οφείλουν να αναθεωρήσουν την απόφασή τους για τη διεξαγωγή της επόμενης συνόδου της G20 στην Σαουδική Αραβία αν δεν αποδοθούν ευθύνες για την υπόθεση Κασόγκι μέσα στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τις εξωδικαστικές εκτελέσεις Ανιές Καλαμάρ, επικεφαλής της έρευνας για την δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου.

Μετά από 6 μήνες ερευνών, η Καλαμάρ δήλωσε ότι έχουν συγκεντρωθεί επαρκείς αποδείξεις που αιτιολογούν την έναρξη διεθνούς έρευνας για να εξακριβωθούν οι ευθύνες Σαουδαράβων υψηλόβαθμων αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένου του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν.

Η  Καλαμάρ βρέθηκε στην Ουάσινγκτον και δήλωσε ότι η προσεχής σύνοδος της G20, η οποία προβλέπεται να διεξαχθεί τον Νοέμβριο του 2020 στο Ριάντ, προσφέρει μια ευκαιρία για να ασκηθούν πιέσεις στη Σαουδική Αραβία.

«Ανάληψη πολιτικής ευθύνης για τον Τζαμάλ Κασόγκι θα σήμαινε ότι η Σύνοδος δεν θα πραγματοποιηθεί ή θα μεταφερθεί αλλού ή ότι κάτι πρόκειται να γίνει που να εγγυάται ότι το πολιτικό σύστημα στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες δεν γίνεται συνεργός σε αυτό το διεθνές έγκλημα», σημείωσε η Καλαμάρ σε ομιλία της στο ινστιτούτο Brookings.

Η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ πρόσθεσε ότι είναι ζωτικής σημασίας να αναγνωριστεί ότι ένα κράτος προχώρησε στη δολοφονία του Κασόγκι, ο οποίος σκοτώθηκε και στη συνέχεια διαμελίστηκε μέσα στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη τον Οκτώβριο. Ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος συνεργαζόταν κυρίως με την αμερικανική εφημερίδα Washington Post και διέμενε στις ΗΠΑ.

«Μέχρι στιγμής οι δυτικές κυβερνήσεις που έχουν υιοθετήσει εξατομικευμένες και στοχευμένες κυρώσεις – κάτι που είναι θετικό- πωλούν παράλληλα τη θεωρία περί ανεξέλεγκτων πρακτόρων», σημείωσε αναφερόμενη στο γεγονός ότι το Ριάντ δηλώνει ότι οι πράκτορες που ευθύνονται για τη δολοφονία του Κασόγκι ενήργησαν αυτοβούλως. «Επομένως είναι πολύ σημαντικό να επιμείνουμε στο τι κάνουμε έναντι του κράτους της Σαουδικής Αραβία, κι όχι για 15, 17 πρόσωπα», πρόσθεσε.

Η Καλαμάρ ζήτησε επίσης την επιβολή κυρώσεων για τον περιορισμό της πρόσβασης της Σαουδικής Αραβίας στις τεχνολογίες παρακολούθησης.

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ επέβαλε κυρώσεις σε πρόσωπα, αλλά δεσμεύτηκε να διατηρήσει στενούς δεσμούς με το Ριάντ, εν μέρει λόγω της εχθρότητας με το Ιράν, αλλά και γιατί η Σαουδική Αραβία αγοράζει αμερικανικά όπλα.

Το περασμένο Σάββατο δε, ο Τραμπ εξήρε το «εξαιρετικό έργο» του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ