Έκκληση προς Apple και Google κάνουν οι δύο αδελφές από τη Σαουδική Αραβία, Μάχα και η Γουάφα αλ-Σουμπάι, οι οποίες έφυγαν από τη χώρα τους ζητώντας προστασία.

Οι δύο αδερφές καλούν τις εταιρείες να αποσύρουν μια εφαρμογή με την ονομασία Absher, μια εφαρμογή στα κινητά τηλέφωνα των αντρών παρακολουθεί τις κινήσεις των γυναικών της οικογένειάς τους και τους ειδοποιεί με SMS αν προσπαθήσουν να ταξιδέψουν εκτός χώρας χωρίς την άδειά τους.

Η δωρεάν εφαρμογή είναι δημιουργία της κυβέρνησης και είναι επισήμως διαθέσιμη στους Σαουδάραβες από την Apple και την Google.

«Δίνει στους άντρες τον πλήρη έλεγχο των γυναικών», λέει η 25χρονη Γουάφα στην Guardian. «Πρέπει να την αποσύρουν».

«Αν οι εταιρείες αποσύρουν την εφαρμογή από τα online καταστήματά τους, ίσως η κυβέρνηση αναγκαστεί να αλλάξει την τακτική της για τα ταξίδια των γυναικών», λέει η Γουάφα.

Οι δύο αδερφές από τη Σαουδική Αραβία προσέφυγαν πριν μερικές μέρες στο Twitter ζητώντας διεθνή βοήθεια και ένα ασφαλές καταφύγιο, λέγοντας ότι η ζωή τους θα κινδυνεύσει εάν επιστρέψουν στο συντηρητικό βασίλειο.

Οι δύο νεαρές είπαν ότι έφθασαν στην πρώην σοβιετική δημοκρατία της Γεωργίας και ότι χρειάζονται βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα για να βρουν μια νέα χώρα που θα μπορούν να χαρακτηρίζουν πατρίδα τους.

Οι δυο τους έκλεψαν το κινητό του πατέρα τους για να βγάλουν διαβατήρια και άδεια εξόδου από τη χώρα και πέταξαν στην Κωνσταντινούπολη. Όπως λένε, γνωρίζουν δεκάδες ακόμα γυναίκες που ψάχνουν τρόπο να διαφύγουν από τους καταπιεστικούς ή ακόμα και βίαιους συγγενείς τους. Κάνουν καθημερινά έκκληση μέσω Twitter για να λάβουν άσυλο σε κάποια χώρα όπου θα αισθάνονται ασφαλείς από την οικογένειά τους.

https://twitter.com/GeorgiaSisters/status/1118348977739452416