Στη θάλασσα του Μαρμαρά μπήκε το νέο γεωτρύπανο της Τουρκίας, DeepSea Metro-1, το οποίο πέρασε τα στενά των Δαρδανελίων συνοδευόμενο από την τουρκική κορβέτα Heybeliada, όπως μεταδίδει του κρατικό τουρκικό πρακτορείο Anadolu.

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, το γεωτρύπανο αναμένεται να φτάσει το Σάββατο στα ναυπηγεία της Γιάλοβας, έξω από την Κωνσταντινούπολη όπου θα γίνουν εργασίες συντήρησής του πριν σταλεί στην Κύπρο για γεώτρηση.

Υπενθυμίζεται ότι χθες σε δηλώσεις του ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ανακοίνωσε ότι η Άγκυρα τις επόμενες μέρες, ξεκινά γεωτρήσεις γύρω από την Κύπρο με δύο γεωτρύπανα.

Ο τούρκος ΥΠΕΞ μίλησε και χθες για το νέο γεωτρύπανο, λέγοντας ότι «μέχρι τον Μάρτιο θα κάνει γεώτρηση στην περιοχή της Αλάνιας. Μόλις τελειώσει εκεί θα πάει στην Κύπρο. Και το νέο μας γεωτρύπανο όπου να ναι έρχεται. Θα πήγαινε στην Μαύρη Θάλασσα αλλά το στέλνουμε κι εκείνο εκεί. Σε εκείνη την περιοχή χωρίς εμάς δεν μπορεί να γίνει τίποτα, ας το δουν αυτό και εκείνοι που έρχονται από μακριά σε εκείνη την περιοχή και οι εταιρείες τους. Στη Μεσόγειο χωρίς την Τουρκία δεν μπορεί να γίνει τίποτα, δεν θα το επιτρέψουμε αυτό».

Στην ομιλία του ο Μ. Τσαβούσογλου δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει την Κύπρο ως στρατηγικό στόχο και εθνική υπόθεση, για την Τουρκία, καθώς και το Αιγαίο, λέγοντας: «Με τον ίδιο τρόπο και το Αιγαίο, η ανατολική Μεσόγειος, ο πλούτος των υδρογονανθράκων γύρω από την Κύπρο για μας είναι στρατηγικοί στόχοι, εθνικά ζητήματα. Ποτέ δεν αφήσαμε να παραβιαστούν τα δικαιώματα του ‘τ/κ λαού’ και του τουρκικού λαού, και δεν θα το επιτρέψουμε ούτε και από δω και μπρος».