Την προσπάθεια ενίσχυσης του εθνικιστικού αισθήματος των πολιτών συνεχίζει με κάθε τρόπο η Τουρκία, ενόψει και των αυτοδιοικητικών εκλογών στη χώρα, στις οποίες ο τούρκος πρόεδρος δίνει κεντρικό χαρακτήρα και πρωτοστατεί ο ίδιος στην εκστρατεία. Η αερο – ναυτική άσκηση, «Γαλάζια Πατρίδα», η οποία θα ξεκινήσει στις 27 Φεβρουαρίου, χαρακτηρίζεται ως μία από τις μεγαλύτερες ασκήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στη χώρα, ενώ παράλληλα θα διεξάγεται ακόμα μία άσκηση στην ξηρά. Τις ασκήσεις προπαγανδίζει η κυβέρνηση και μέσω του κρατικού πρακτορείου Anadolu.

Όπως μεταδίδει το τουρκικό κρατικό πρακτορείο Anadolu : «Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ετοιμάζονται για μία επίδειξη ισχύος σε ξηρά, αέρα και θάλασσα με δύο μεγάλες ασκήσεις, μία εκ των οποίων είναι ήδη σε εξέλιξη. Παράλληλα με την χειμερινή άσκηση ‘Ενιαία, Κοινή Άσκηση Χειμώνας-2019’, στην οποία συμμετέχουν δυνάμεις του στρατού, της θάλασσας και της αεροπορίας, θα πραγματοποιηθεί την ίδια περίοδο στη Μαύρη Θάλασσα, το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο και η άσκηση Γαλάζια Πατρίδα. Δύο ασκήσεις που θα έχουν ιδιαίτερη σπουδαιότητα».

Στην άσκηση που διεξάγεται αυτή τη στιγμή και θα συνεχιστεί παράλληλα την ίδια περίοδο με τη ‘Γαλάζια Πατρίδα’ παίρνουν μέρος 8 χώρες, ανάμεσά τους το Αζερμπαϊτζάν, η Βοσνία Ερζεγοβίνη, το Κατάρ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία και η Ιταλία, όπως αναφέρει το κυπριακό sigmalive.com.

Την άσκηση οργανώνει το 9ο Σώμα Στρατού αλλά συμμετέχουν σε αυτή ελικόπτερα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, μαχητικά και μονάδες χημικού, βιολογικού και ραδιενεργού, πυρηνικού πολέμου. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη χειμερινή άσκηση της Τουρκίας, η οποία στόχο έχει να δοκιμάσει τις αντοχές του στρατού της σε εξαιρετικά παγωμένες συνθήκες.

Παράλληλα, η ‘Γαλάζια Πατρίδα’, που θα διεξαχθεί μεταξύ 27/2-8/3 θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη πρόβα του πολεμικού ναυτικού στις θάλασσες, όπως υποστηρίζει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων. «Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ναυτική άσκηση στην ιστορία της Τουρκικής Δημοκρατίας», αναφέρει χαρακτηριστικά το ‘Αναντολού’. Θα συμμετέχουν εκτός από πλοία, ομάδες κομάντος SAT και SAS, χερσαίες δυνάμεις και η τουρκική ακτοφυλακή. Στην άσκηση θα χρησιμοποιηθούν για πρώτη φορά νέα όπλα και συστήματα και θα αποτελεί στην κυριολεξία μία ‘πρόβα πολέμου’, κατά το  Anadolu.

Να σημειωθεί ότι τουρκικά ΜΜΕ όπως η Yeni Safak και η Aksam έχουν χαρακτηρίζει την «Γαλάζια Πατρίδα» ως ένα σαφές μήνυμα σε Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ, με τις επαφές τόσο του Αλέξη Τσίπρα με τον Ρ. Ερντογάν όσο και του Ευ. Αποστολάκη με τον Χουλουσί Ακάρ να μην δείχνουν να έχουν κάποιο αποτέλεσμα προκειμένου να μπει τέλος στις προκλήσεις.