Ο πρόεδρος των ΗΠΑ κρατάει ομήρους τους Αμερικανούς με το shutdown, το οποίο παραλύει εν μέρει το ομοσπονδιακό κράτος, έχοντας μόνο ως στόχο να εξασφαλίσει την χρηματοδότηση του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, κατηγόρησε τον Ντόναλντ Τραμπ η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι.

«Ορίστε τα γεγονότα: ο πρόεδρος Τραμπ πρέπει να σταματήσει να κρατάει τους Αμερικανούς ομήρους, πρέπει να σταματήσει να δημιουργεί από το μηδέν μια κρίση» μεταναστευτική και ανθρωπιστική στα σύνορα «και πρέπει να ξανανοίξει την κυβέρνηση», σημείωσε η Πελόζι σε δήλωσή της που μεταδόθηκε απευθείας από τα μέσα ενημέρωσης.

«Ο πρόεδρος μόλις χρησιμοποίησε τη διακόσμηση του Οβάλ Γραφείου για να δημιουργήσει από το μηδέν μια κρίση, να τροφοδοτήσει τον φόβο και να αποσπάσει την προσοχή από το χάος στην κυβέρνησή του», συμπλήρωσε ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ ο οποίος βρισκόταν δίπλα της.

Αυτές ήταν οι αντιδράσεις των Δημοκρατικών στο πρώτο τηλεοπτικό διάγγελμα του Ρεπουμπλικάνου προέδρου από τον Λευκό Οίκο.

Ο Τραμπ σημείωσε ότι έκανε παραχώρηση στους Δημοκρατικούς τασσόμενος τελικά υπέρ «ενός τείχους από ατσάλι παρά ενός τείχους από τσιμέντο» και κατήγγειλε μια «αυξανόμενη ανθρωπιστική κρίση και κρίση ασφάλειας».

Ωστόσο μετά το διάγγελμα οι Δημοκρατικοί του επέρριψαν ξανά την ευθύνη για το shutdown, το οποίο πλήττει περίπου 800.000 εργαζόμενους στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, υπενθυμίζοντας ότι έχουν υποβάλλει σχέδια προϋπολογισμού που αποσκοπούν σε άρση του αδιεξόδου και δίνουν χρόνο για να βρεθεί στο μεταξύ μια βιώσιμη λύση.

«Μην τρέφετε αυταπάτες: και οι Δημοκρατικοί και ο πρόεδρος θέλουν να ενισχυθεί η ασφάλεια στα σύνορα. Ωστόσο διαφωνούμε ριζικά με τον πρόεδρο όσον αφορά το ποιος είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να το κάνουμε», σημείωσε ο Τσακ Σούμερ.

«Το γεγονός είναι ότι την πρώτη ημέρα του Κογκρέσου αυτού» στις 3 Ιανουαρίου, οι Δημοκρατικοί της Βουλής των Αντιπροσώπων «πέρασαν κείμενα που είχαν ήδη εγκριθεί προηγουμένως από την Γερουσία προκειμένου να ξανανοίξει η κυβέρνηση και να χρηματοδοτηθούν έξυπνες και αποτελεσματικές λύσεις για την ασφάλεια στην μεθόριο», πρόσθεσε η Πελόζι, η οποία βρίσκεται σε ισχυρή θέση λόγω της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στην Βουλή των Αντιπροσώπων. Οι Ρεπουμπλικάνοι ελέγχουν τη Γερουσία.

«Το θέμα είναι ότι οι γυναίκες και τα παιδιά στα σύνορα δεν συνιστούν απειλή για την ασφάλεια, συνιστούν μια ανθρωπιστική πρόκληση, μια πρόκληση που οι βάναυσες και αντιπαραγωγικές πολιτικές του προέδρου Τραμπ ενίσχυσαν μόνον», κατέληξε η Πελόζι.