Εχει χαρακτηριστεί η «σεφ των σεφ» στην Ελλάδα. Ο… θηλυκός Νίκος Τσελεμεντές και όποιος μιλά γι’ αυτήν έχει να λέει για τις μαγικές συνταγές της.

Οι σύγχρονοι σεφ τη θεωρούν τεράστια δασκάλα ενώ τα βιβλία της για τη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική είναι από τα πλέον ευπώλητα καθώς έχουν μεγαλώσει γενιές και γενιές.

Είναι η Χρύσα Παραδείση, η Σμυρνιά μαγείρισσα που έφυγε από τη ζωή πριν από σχεδόν 32 χρόνια αλλά που άφησε ένα μοναδικό έργο στον κόσμο της μαγειρικής.

Το Σάββατο με ΤΑ ΝΕΑ, «Χρύσα Παραδείση: Ελληνική Ζαχαροπλαστική» – 330 παραδοσιακές, πεντανόστιμες, γιορτινές και εύκολες στην εκτέλεση συνταγές σε μία μοντέρνα έκδοση.

——————————————————-

Η Χρύσα Παραδείση γεννήθηκε στη Σμύρνη της Μικράς Ασίας, το 1910, και συγκαταλέγεται στις σημαντικότερες Ελληνίδες δημιουργούς μαγειρικών και ζαχαροπλαστικών συνταγών. Το πρώτο από τα τέσσερα παιδιά του Δημητρίου και της Κατίνας Καλλιάκου, ήρθε από τη Σμύρνη το ’22 με την Καταστροφή.

Ασχολήθηκε με τη μαγειρική από τη δεκαετία του 1940 μέχρι και το 1987, ταξιδεύοντας σε πολυάριθμους προορισμούς, σε Ελλάδα και στο εξωτερικό, για τη συλλογή γαστρονομικού υλικού. Η μεγάλη επιτυχία του έργου της οφείλεται στη δημιουργία συνταγών που διακρίνονται για τη σαφήνεια, την απλότητα, την ευκολία στην εφαρμογή τους και βασίζονται στην υγιεινή διατροφή.

Συνεργάστηκε επί σειρά ετών με εφημερίδες, γυναικεία περιοδικά αλλά και με το ραδιόφωνο, παρουσιάζοντας εκπομπές γατρονομικού ενδιαφέροντος, ενώ τα βιβλία της έχουν κυκλοφορήσει, μεταξύ άλλων χωρών, στην Αμερική, την Αυστραλία και την Ιαπωνία.

Γνώρισε τον δημοσιογράφο και ιστορικό Αλέξανδρο Παραδείση και δεν έγινε ποτέ επαγγελματίας μαγείρισσα όπως ο Τσελεμεντές. Όμως, η φήμη της απογειώθηκε μέσα από τα γραπτά της, από τις μοναδικές συνταγές που έδινε.

Η αρχή της συγγραφικής της καριέρας –που αργότερα απογειώθηκε μέσα από τις σελίδες του περιοδικού «Γυναίκα» και τις δικές της εκδόσεις.

Ηταν η εποχή όπου η τεχνολογία είχε αρχίσει να φτάνει και στην ελληνική κουζίνα και οι νοικοκυρές ήθελαν μια μαγείρισσα να τις πάρει από το χέρι και να της διδάξει τα μυστικά του καλού φαγητού και γλυκού.

Η Χρύσα Παραδείση έγινε η καλύτερη φίλη της σύγχρονης γυναίκας, εργαζόμενης και νοικοκυράς, της έδωσε ιδέες για το πώς να μαγειρεύει. Εγραψε βιβλία που υπάρχουν εδώ και δεκαετίες στα περισσότερα σπίτια. Οχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στις ΗΠΑ, την Αυστραλία και όπου έφτασαν Ελληνες που δεν ξέχασαν την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα.