«Η ελληνική οικονομία έχει κλείσει τον κύκλο των μνημονίων και των προγραμμάτων προσαρμογής και δείχνει ισχυρές τάσεις ανάκαμψης» και σε αυτήν ακριβώς την αντίληψη εδράζεται και το σημερινό συνέδριο, τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, μετά την ομιλία του στο Συνέδριο που διοργάνωσε ο Economist για την Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Γερμανία, στο Βερολίνο, με την συμμετοχή τραπεζιτών, στελεχών επιχειρήσεων και επιχειρηματιών.

«Στο επίκεντρο βρίσκονται οι προοπτικές ανάπτυξης και συμφωνούν όλοι ότι για να είναι βιώσιμη, πρέπει να είναι εξωστρεφής και να στηρίζεται στα πραγματικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας, όπως αυτά αποτυπώνονται στην αναπτυξιακή στρατηγική», τόνισε ο κ. Σταθάκης και σημείωσε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στο παραγωγικό κομμάτι της οικονομίας, να αξιοποιηθεί το ανθρώπινο δυναμικό και να προωθηθούν οι τομείς της ενέργειας και των logistics, καθώς «η Ελλάδα μετατρέπεται σε ισχυρό σημείο».

Αναφερόμενος στο ανθρώπινο δυναμικό που έχει τα τελευταία χρόνια εγκαταλείψει τη χώρα για το εξωτερικό, ο κ. Σταθάκης έκανε λόγο για προγράμματα που εκπονούνται τόσο από το υπουργείο του όσο και από το υπουργείο Εργασίας, με στόχο την προσέλκυση των Ελλήνων του εξωτερικού, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι «καθώς βελτιώνεται η κατάσταση της οικονομίας, το κεφάλαιο αυτό θα αρχίσει σιγά σιγά να εχει πιθανότητες επιστροφής και να προσφέρει και αυτό που απέκτησε ως εμπειρία».

Ερωτώμενος σχετικά με τις επενδυτικές συνθήκες που αναζητούν οι ξένες επιχειρήσεις, ο υπουργός τόνισε ότι έχουν γίνει «πολύ μεγάλες μεταρρυθμίσεις, στην απλοποίηση των αδειοδοτήσεων στα χωροταξικά, σε αλλαγές απο κοινού με την Παγκόσμια Τράπεζα και τον Ο.Ο.Σ.Α., ενώ εκκρεμεί και ένας ακόμη κύκλος μεταρρυθμίσεων, οι οποίες είτε θα έχουν ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2019 είτε βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθούν το 2020, όπως π.χ. το Κτηματολόγιο και οι δασικοί χάρτες. Παράλληλα, πρόσθεσε ο κ. Σταθάκης, οι δημοσιονομικοί στόχοι δίνουν μεν συγκεκριμενα περιθώρια σε ό,τι αφορά την φορολογία, αλλά υπάρχουν μέτρα όπως η μείωση του φόρου επιχειρήσεων και των ασφαλιστικών εισφορών και η σταδιακή αποκλιμάκωση του ΕΝΦΙΑ – στο πλαίσιο πάντα της τήρησης των δημοσιονομικών δεσμεύσεων.

Σχετικά με την υπεραπόδοση στα δημοσιονομικά, ο υπουργός Περιβάλλοντος εξήγησε ότι ο τρόπος υπολογισμού στηριζόταν στην απόδοση φόρων κατά ΔΝΤ, αλλά η απόδοση ήταν καλύτερη από την αναμενόμενη και τόνισε ότι «η επιτυχία του πλεονάσματος είναι πολύ μεγάλη γιατί έδωσε το πράσινο φως και για την ολοκλήρωση του προγράμματος και για το γεγονός ότι οι αγορές έχουν πλέον τεράστια εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία».

Ο κ. Σταθακης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, επισήμανε ακόμη ότι είναι πλέον ορατή η μεταστροφή των επενδυτών και ανέφερε ενδεικτικά τους τελευταίους διαγωνισμούς για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, όπου σημειώθηκε ρεκόρ παρουσίας ξένων εταιριών, αλλά και τις επενδύσεις στον κλάδο του τουρισμού.

Σε ό,τι αφορά άλλωστε τις ΑΠΕ, οι οποίες αποδίδουν σήμερα το 29% της ενέργειας, ο κ. Σταθάκης έθεσε ως στόχο το 56% για το 2030, ενώ τόνισε την προσπάθεια αξιοποίησης των υδρογονανθράκων, οι οποίοι, όπως είπε, μπορούν να αποφέρουν τεράστιο οικονομικό όφελος για τη χώρα.