Έχοντας επιτύχει πέντε αστέρια στην ασφάλεια, το νέο Ford Focus, καλύπτεται στον τομέα της ασφάλειας από μια πληθώρα συστημάτων ενεργητικής ασφάλειας και συστημάτων υποβοήθησης, που ανεβάζουν πολύ ψηλά τον πήχη του μοντέλου στον συγκεκριμένο τομέα.

Πλεόν, το νέο Focus είναι το πρώτο μοντέλο της Ford που έχει βελτιστοποιηθεί με τη βοήθεια μιας νέας εγκατάστασης δοκιμών πρόσκρουσης με το λεγόμενο τεστ επιτάχυνσης (sled test) στο Τεχνικό Κέντρο της εταιρίας στο Merkenich.

Η εγκατάσταση, που αντιπροσωπεύει μία επένδυση ύψους 15,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Να σημειωθεί, ότι, έως και τέσσερις δοκιμές πρόσκρουσης την ημέρα μπορούν να διεξάγονται στη νέα εγκατάσταση, που χρησιμοποιεί ένα υδραυλικό σύστημα προώθησης για να επιταχύνει το αμάξωμα με δύναμη ώθησης που αντιστοιχεί σε 250 τόνους, προσομοιώνοντας φορτία 80G όπως παράγονται σε πραγματικές συνθήκες σύγκρουσης.

Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός, ότι οι κάμερες μπορούν να καταγράφουν έως και 1.000 καρέ το δευτερόλεπτο, δίνοντας τη δυνατότητα στους μηχανικούς να παρατηρούν με κάθε λεπτομέρεια τον συγχρονισμό του αερόσακου και των συστημάτων συγκράτησης των καθισμάτων.

Η τελευταία γενιά ανδρείκελων δοκιμών παρέχουν δεδομένα από 70 εξαιρετικά ευαίσθητους αισθητήρες σε βασικές ανατομικές θέσεις, ανάμεσα στους οποίους 15 επιταχυνσιόμετρα μόνο στο κεφάλι.