Αφού η Γερουσία της Γαλλίας τα απέρριψε κατηγορηματικά δύο φορές και διαπιστώθηκε απόλυτη αδυναμία εξεύρεσης συμβιβασμού ανάμεσα στα δύο σώματα του γαλλικού κοινοβουλίου, εγκρίθηκαν εντέλει από τους βουλευτές οι δύο αμφιλεγόμενες προτάσεις νόμου που ήθελε να κυρωθούν ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, για να καταπολεμηθεί η διασπορά των «fake news» σε προεκλογικές περιόδους.

Το γαλλικό κοινοβούλιο ενέκρινε οριστικά την Τρίτη, με την ψήφισή τους στο σύνολο από την Εθνοσυνέλευση, τα δύο αμφιλεγόμενα νομοσχέδια για την παραπληροφόρηση σε προεκλογικές περιόδους, τις διατάξεις των οποίων όμως κόμματα της αντιπολίτευσης και δημοσιογραφικές ενώσεις χαρακτηρίζουν «αναποτελεσματικές» και «δυνητικά επικίνδυνες».

Τα δύο σχέδια νόμου, το ένα εκ των οποίων έχει θεσμικό χαρακτήρα, αφού αφορά την οργάνωση των δημοσίων υπηρεσιών, και το άλλο είναι κοινό, επιτρέπουν σε έναν υποψήφιο ή σε ένα κόμμα να προσφεύγει ενώπιον της γαλλικής δικαιοσύνης και να ζητεί να σταματά η μετάδοση «ψευδών πληροφοριών» τους τελευταίους τρεις μήνες πριν από τη διεξαγωγή μιας εθνικής εκλογικής διαδικασίας — ο όρος παραπέμπει στις προεδρικές εκλογές, στις εκλογές για την ανάδειξη των μελών της Βουλής και της Γερουσίας, καθώς και στις ευρωεκλογές. Επιβάλλουν επίσης στις διαδικτυακές πλατφόρμες (ιστότοπους όπως το Facebook, το Twitter κ.ά.) την υποχρέωση της διαφάνειας όταν αναρτάται από χρήστες τους πληρωμένο περιεχόμενο.

Το πρώτο σχέδιο νόμου εγκρίθηκε με 183 ψήφους υπέρ έναντι 111 κατά, αφού είχε την υποστήριξη της πλειοψηφίας (του κόμματος LREM του Μακρόν και του MoDem). Το δεύτερο εγκρίθηκε με 347 ψήφους έναντι 204. Η δεξιά και η αριστερά τα καταψήφισαν ή απείχαν, κάνοντας λόγο για δύο «ανώφελα» νομοσχέδια κι επισημαίνοντας τον «κίνδυνο» που ελλοχεύει για την ελευθερία της έκφρασης. Δημοσιογραφικές ενώσεις και συνδικάτα έχουν ξεσηκωθεί εναντίον αυτών των σχεδίων νόμου, καθώς εκφράζουν ανησυχίες για τον κίνδυνο «λογοκρισίας».

Ο υπουργός Πολιτισμού Φρανκ Ριστέρ τάχθηκε όπως και η προκάτοχός του υπέρ της αμφιλεγόμενης ιδέας ότι η γαλλική δικαιοσύνη πρέπει να εμποδίζει τη χειραγώγηση της ενημέρωσης και της πληροφόρησης, πρωτίστως μέσω του Διαδικτύου.

Αυτή η χειραγώγηση «δεν είναι απλά μια απειλή, αλλά μια πραγματικότητα (…) που είναι πλέον εδραιωμένη», τόνισε ο Ριστέρ, χαιρετίζοντας τα δύο νομοσχέδια, που κινούνται κατ’ αυτόν «στη σωστή κατεύθυνση».

Ο Μακρόν είχε ανακοινώσει τον Ιανουάριο ότι ήθελε να «εξελιχθούν» τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους το πολιτικό και το δικαστικό σύστημα της Γαλλίας για «να προστατευθεί η δημοκρατική ζωή από τις ψευδείς ειδήσεις». Στο στόχαστρο του γάλλου προέδρου είχαν βρεθεί ιδίως τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης RT και Sputnik, με τα οποία ο Μακρόν είχε έλθει σε σύγκρουση κατά την προεκλογική περίοδο των προεδρικών εκλογών του 2017.

Τα νομοσχέδια πρόκειται να τεθούν σε ισχύ πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2019.