Οι πρόεδροι της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν γιόρτασαν τη Δευτέρα στην Τουρκία την ολοκλήρωση μιας σημαντικής φάσης στην κατασκευή ενός σημαντικού αγωγού αερίου που συνδέει τις δύο χώρες τους μέσω της Μαύρης Θάλασσας και φανερώνει την προσέγγιση ανάμεσα στην Άγκυρα και τη Μόσχα.

Στη διάρκεια τελετής, που έγινε με μεγάλη επισημότητα στην Κωνσταντινούπολη, οι δύο ηγέτες παρακολούθησαν μέσω βιντεοσύνδεσης την τοποθέτηση του τελευταίου σωλήνα στο μήκους 930 χιλιομέτρων υποθαλάσσιο τμήμα του αγωγού αυτού ο οποίος ονομάζεται «TurkStream» ή μερικές φορές «Turkish Stream».

«Ο TurkStream θα είναι πολύ ευεργετικός για τη χώρα μας και το έθνος μας, αλλά και για τους γείτονές μας και την περιοχή», τόνισε ο Ερντογάν. «Εισερχόμαστε στην τελευταία φάση αυτού του ιστορικού προγράμματος».

Ο αγωγός αερίου, ο οποίος αποτελείται από δύο παράλληλες γραμμές, πρόκειται να επιτρέπει τη μεταφορά κάθε χρόνο περίπου 31,1 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων αερίου που αντλείται στη Ρωσία. Πριν ανοίξουν οι βάνες, δεν απομένει πλέον να κατασκευαστεί παρά το χερσαίο τμήμα του που βρίσκεται στην Τουρκία, κάτι που προβλέπεται να γίνει στα τέλη του 2019.

Οι υποδομές αυτές, η κατασκευή των οποίων άρχισε το 2017, θα επιτρέψουν στη Ρωσία να εξάγει το αέριό της προς την Τουρκία, αλλά επίσης προς την Ευρώπη παρακάμπτοντας την Ουκρανία, όπου επικρατεί αστάθεια.

Ο TurkStream «θα μεταμορφώσει στην Τουρκία σ' έναν σημαντικό (ενεργειακό) κόμβο», δήλωσε ο Πούτιν στη διάρκεια της τελετής που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη προσθέτοντας πως ο αγωγός αερίου θα γίνει ένα από τα σύμβολα της «ενίσχυσης της σύμπραξης» ανάμεσα στην Άγκυρα και τη Μόσχα.

Το υποθαλάσσιο τμήμα του αγωγού, σε βάθος περίπου δύο χιλιομέτρων, συνδέει τη ρωσική πόλη Ανάπα με την τουρκική πόλη Κιγίκιοϊ (Μήδεια). Αυτό το τμήμα του αγωγού αερίου τοποθετήθηκε με τη βοήθεια του Pioneering Spirit, ενός από τα μεγαλύτερα πλοία κατασκευών στον κόσμο, μεγάλο όσο έξι ποδοσφαιρικά γήπεδα.

Το πρόγραμμα αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο της προσέγγισης ανάμεσα στην Τουρκία και τη Ρωσία έπειτα από τη σοβαρή διπλωματική κρίση που ξέσπασε το 2015 εξαιτίας της καταστροφής ενός ρωσικού αεροπλάνου από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις πάνω από τα σύνορα με τη Συρία.

Οι δύο χώρες συνεργάζονται πλέον στενά στο θέμα της Συρίας, αλλά και στον τομέα της ενέργειας, με την κατασκευή από τη Ρωσία του πρώτου πυρηνικού σταθμού στην Τουρκία, καθώς και στον τομέα των όπλων.

Αναλυτές στον τουρκικό Τύπο σημειώνουν πως ο εν λόγω αγωγός ενδιαφέρει και τον πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Τσίπρα, καθώς η Ελλάδα θα επιθυμεί να μεταφέρει από αυτόν τον αγωγό φυσικό αέριο προς την ΕΕ.

Μετά τις κοινές δηλώσεις στις οποίες ο κ. Ερντογάν επεσήμανε την αύξηση των εμπορικών και επενδυτικών συναλλαγών Τουρκίας-Ρωσίας και τη συνεργασία εμπιστοσύνης που θα μπορούσε να οδηγήσει σε συναλλαγές που θα αγγίζουν τα 100 δισεκ. δολάρια τον χρόνο. Έκανε δε ιδιαίτερη αναφορά και στην κατασκευή του πυρηνικού αντιδραστήρα Άκουγιου αλλά και την αύξηση της προσέλευσης Ρώσων τουριστών στην Τουρκία που φέτος ξεπέρασαν τα 5 εκατομμύρια.

Μετά τις δηλώσεις οι δύο ηγέτες είχαν κατ΄ιδίαν συνάντηση η οποία διήρκησε μιάμιση ώρα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από