Απόλυτη ισορροπία στα αποτελέσματά του είχε πέρσι ο Παναθηναϊκός. Εξαιτίας των αμέτρητων οικονομικών κυρίως, αλλά κι αγωνιστικών προβλημάτων που προέκυπταν στην πορεία, η ομάδα με τον Μαρίνο Ουζουνίδη στον πάγκο της, είχε δέκα νίκες, δέκα ήττες και ισάριθμες ισοπαλίες.

Με τους 40 βαθμούς, που πήρε στο γήπεδο ο Παναθηναϊκός και πάλι θα έμενε εκτός πεντάδας (ούτως ή άλλως δεν πήρε άδεια). Θα ήταν απλώς στην έβδομη θέση, ισόβαθμος με τον Πανιώνιο. Του αφαιρέθηκαν, ωστόσο, οκτώ βαθμοί και κατέληξε ενδέκατος με 32. Οι δύο βαθμοί ήταν εξαιτίας της τιμωρίας για το κουτί μπύρας στον Ιβιτς και οι υπόλοιποι έξι επιβλήθηκαν την περασμένη άνοιξη για το χρέος στον Γενς Βέμερ.

Ο Παναθηναϊκός φέτος με την ολοκλήρωση του 1/3 του πρωταθλήματος έχει 15 βαθμούς. Αντί για 21, που έχει πάρει εντός αγωνιστικού χώρου. Τους μισούς δηλαδή απ’ αυτούς που συγκέντρωσε σ’ ολόκληρο το προηγούμενο πρωτάθλημα. Αυτό καταδεικνύει γι’ ακόμα μία φορά τη ζημιά που έχει προκαλέσει το -6 με το οποίο ξεκίνησε τη σεζόν ο σύλλογος. Η ομάδα του Γιώργου Δώνη ουσιαστικά κάνει πορεία πρωταθλητισμού, αλλά ακόμα παραμένει εκτός πεντάδας.

Συγκριτικά με πέρσι, πάντως, είναι ήδη στο +8. Αναφερόμαστε στα παιχνίδια με τους ίδιους αντιπάλους. Ο Παναθηναϊκός έχει φέρει ακριβώς τα ίδια αποτελέσματα στα τρία ντέρμπι, αλλά και με Λαμία, ΠΑΣ Γιάννινα εντός έδρας. Έχει, όμως, καλύτερα αποτελέσματα κόντρα σε Ξάνθη, Πανιώνιο και Λεβαδειακό. Σ’ αυτούς τους τρεις αγώνες είναι επιπλέον οκτώ βαθμούς σε σχέση με την περασμένη σεζόν.

Πέρσι μόλις 7/15

Επειδή, βέβαια, υπάρχει το -6, οι παίκτες του 49χρονου τεχνικού δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να εφησυχάσουν. Η ερχόμενη πεντάδα αγώνων που ακολουθεί είναι καθοριστική και θα δείξει που βαδίζει ο Παναθηναϊκός, σε ό,τι αφορά τον στόχο της κατάληψης μίας ευρωπαϊκής θέσης. Το «τριφύλλι» έχει κατά σειρά Απόλλων (εντός), Άρη (εκτός) ΟΦΗ (εκτός), Ατρόμητο (εντός), Παναιτωλικό (εκτός).

Την προηγούμενη αγωνιστική περίοδο φυσικά δεν αντιμετώπισε Άρη και ΟΦΗ, αφού συμμετείχαν στη δεύτερη κατηγορία. Η σύγκριση, λοιπόν, θα γίνει με Κέρκυρα και Πλατανιά, που υποβιβάστηκαν. Στα πέντε «ανάλογα» παιχνίδια, λοιπόν, ο Παναθηναϊκός από τους 15 διαθέσιμους βαθμούς, πήρε μόλις τους επτά! Νίκησε εντός τον Απόλλωνα (1-0) και τον Ατρόμητο (1-0), έφερε ισοπαλία στην πρεμιέρα με τον -καταδικασμένο από τον πρώτο γύρο ουσιαστικά- Πλατανιά (1-1 με το πρώτο γκολ του Τσάβες), ηττήθηκε 1-0 στην Κέρκυρα (με ανόητο πέναλτι του Κουτρουμπή) κι επίσης έχασε στο Αγρίνιο από τον Παναιτωλικό 2-0 (έπαθε θλάση ο Τσάβες, ενώ ανασταλτικά η ομάδα δεν βλεπόταν).

Το πρώτο βήμα είναι να φέρει ο Παναθηναϊκός τα ίδια αποτελέσματα εντός. Δύο νίκες. Μπορεί να το κάνει. Το μυστικό είναι τα τρία εκτός. Το «τριφύλλι» πέρσι είχε έναν στους εννέα βαθμούς. Το ιδανικό φυσικά θα είναι το απόλυτο. Αλλά κι 6-7 βαθμούς να πάρει σ’ αυτούς τους τρεις αγώνες, θα είναι πολύ καλά. Θα αυξήσει, άλλωστε, το θετικό του πρόσημο στο +13 με +14 με πέρσι. Σε κάθε περίπτωση, θα είναι κλειδί για τον Παναθηναϊκό, να φτάσει στο τέλος του πρώτου γύρου τουλάχιστον τους 25 βαθμούς από τους 15 που έχει τώρα. Παρά το -6 θα τον κάνει να νιώθει πιο σίγουρος για τον δεύτερο γύρο, όπου το πρόγραμμα φαντάζει πιο ευνοϊκό.

«Τελικός» με Ξάνθη

Απαραίτητη σημείωση. Πέρσι την πέμπτη θέση κατέλαβε ο Αστέρας Τρίπολης (φέτος δείχνει να είναι εκτός κόλπου πεντάδας) με 45 βαθμούς. Ισοβάθμησε μαζί του η Ξάνθη, αλλά είχε μειονέκτημα. Άρα, με έναν πρόχειρο υπολογισμό, οι 50 βαθμοί μπορεί να εξασφαλίσουν την ομάδα του Δώνη. Κλειδί φυσικά θα είναι και το ματς με τους Ακρίτες. Αυτοί βρίσκονται τώρα στην πεντάδα. Ο Παναθηναϊκός τους νίκησε στην έδρα τους και τους υποδέχεται με την είσοδο του νέου έτους. Πέρσι ηττήθηκε στο τελευταίο ματς από την Ξάνθη στο αντίο του Ουζουνίδη. Οπότε αν καταφέρει να τους λυγίσει και σημαντικά το πρόσημό του σε σχέση με πέρσι θ’ αυξήσει, ώστε να γνωρίζει που οδηγείται και φυσικά το πάνω χέρι θα πάρει για ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο. Ας δούμε τη σύγκριση στα ίδια ματς με πέρσι.

ΑΓΩΝΑΣ/ ΠΕΡΣΙ/ ΦΕΤΟΣ

Ξάνθη-ΠΑΟ/ 1-1/ 0-1

ΠΑΟ-Λαμία/ 2-0/ 3-1

ΑΕΛ-ΠΑΟ/ 0-1/ 1-3

ΠΑΟ-ΠΑΣ Γιάννινα/ 2-0 /2-1

ΠΑΟ-Λεβαδειακός/ 0-0/ 3-0

Αστ. Τρίπολης-ΠΑΟ/ 1-0 /1-1

ΠΑΟ-Πανιώνιος/ 0-1/ 1-0

ΠΑΟΚ-ΠΑΟ/ 4-0/ 2-0

ΠΑΟ-ΑΕΚ/ 1-1 /0-0

ΟΣΦΠ-ΠΑΟ/ 1-1 /1-1