Συνεχίζεται η έντονη μετασεισμική δραστηριότητα στο Ιόνιο και το πρωί του Σαββάτου, μετά τον ισχυρότατο σεισμό μεγέθους 6,4 Ρίχτερ που συγκλόνισε τη Ζάκυνθο την Παρασκευή.

Μέχρι το Σάββατο το πρωί είχαν καταγραφεί πάνω από 60 σεισμικές δονήσεις, αρκετές εκ των οποίων είναι πάνω από 4 Ρίχτερ, με την μετασεισμική ακολουθία ωστόσο να εξελίσσεται ομαλά, ενώ όπως σημειώνουν ειδικοί δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τους κατοίκους της Ζακύνθου.

Πιο συγκεκριμένα τα ξημερώματα του Σαββάτου, δύο μεγάλοι μετασεισμοί «ξύπνησαν» τους κατοίκους και τους τουρίστες που βρίσκονται στη Ζάκυνθο. Οι δύο σεισμοί είχαν ένταση 4,2 και 4,5 Ρίχτερ και σημειώθηκαν στον θαλάσσιο χώρο νοτιοδυτικά της Ζακύνθου, ενώ έχουν γίνει και δεκάδες μικρότεροι.

Οι κάτοικοι του νησιού, πάντως, πέρασαν τη νύχτα σε επιφυλακή, ιδιαίτερα μετά τις προειδοποιήσεις των σεισμολόγων ότι αναμένεται ένας ακόμη ισχυρός μετασεισμός 5,8 Ρίχτερ, απαραίτητος – όπως επισημαίνουν – για την εκτόνωση του φαινομένου.

Οι επιστήμονες θα εγκαταστήσουν δίκτυο φορητών σεισμογράφων στην Ζάκυνθο, στην Ηλεία και στην Αιτωλοακαρνανία, με στόχο τη λεπτομερή και πλήρη καταγραφή της μετασεισμικής δραστηριότητας.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Γεωλογίας και Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας, είπε ότι ο σεισμός αυτός θα πρέπει να σημειωθεί τις επόμενες μέρες, ώστε να επανέλθει το νησί στην κανονικότητα. Τόνισε πάντως ότι ο σεισμός αυτός δε θα είναι μεγάλος σε ενέργεια, ενώ πρόσθεσε ότι τα αρμοδία συνεργεία καταγράφουν τις ζημιές ήδη από την Παρασκευή.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ τόνισε ακόμα ότι η ανταπόκριση των κτιρίων κρίνεται ικανοποιητική πέρα από μεμονωμένες επιφανειακές ζημιές, ενώ υπάρχουν προβλήματα κατολισθήσεων σε Κρυονέρι, Παναγούλα αλλά και στο Κάστρο της Μπόχαλης. Στην περιοχή του ναυαγίου της Ζακύνθου, ολόκληροι βράχοι έχουν αποκολληθεί και πέσει στην θάλασσα, αλλάζοντας το χρώμα της.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αποδίδει τον περιορισμένο αριθμό των ζημιών σε σχέση με το μέγεθος του σεισμού στον αντισεισμικό σχεδιασμό.

Παράταση στις φορολογικές υποχρεώσεις που λήγουν στις 31 Οκτωβρίου, αποφάσισαν να δώσουν στους κατοίκους της Ζακύνθου το Υπουργείο Οικονομικών και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Επίσης, ακυρώθηκε η μαθητική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στο νησί.

Ζάκυνθος : Σε κατάσταση συναγερμού το νησί – Αγωνία για έναν μεγάλο μετασεισμό