Σε κατάσταση γενικού συναγερμού βρίσκεται για τουλάχιστον ένα 24ωρο ακόμη η Ζάκυνθος καθώς οι πρώτες κρίσιμες ώρες πέρασαν αλλά κανείς δεν αποκλείει έναν μεγάλο μετασεισμό. Σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωλογίας Ευθύμιο Λέκκα το φαινόμενο εξελίσσεται ικανοποιητικά και αυτό που αναμένεται είναι η εκδήλωση μετασεισμού της τάξεως των 5,8 Βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σύμφωνα με τον ίδιο δεν πρέπει να προκαλεί ανησυχία καθώς πρόκειται για δόνηση 300 μικρότερη από αυτή που σημειώθηκε χθες στις 2 τα ξημερώματα. γι’ αυτό και η κατάσταση επιφυλακής.

Μετά τον ισχυρό κύριο σεισμό των 6,5 Ρίχτερ οι κάτοικοι στο νησί παραμένουν ανάστατοι αλλά και ανακουφισμένοι καθώς δεν έγιναν ζημιές και το κυριότερο δεν υπήρξαν θύματα ή τραυματίες.

Η γη άνοιξε στα δύο. Η βουή ήταν ανατριχιαστική, η ένταση του σεισμού ήταν τόσο μεγάλη που πέταξε κόσμο από κρεβάτια και καρέκλες. Μετακίνησε αντικείμενα που ζυγίζουν ακόμη και 2 τόνους. Έκανε θρύψαλα τα πάντα σε σπίτια και καταστήματα. Κουνούσε με ένταση ακόμη και νερό στα συντριβάνια.

Οι καθιζήσεις σε πολλά σημεία του λιμανιού έχουν ξεπεράσει το 1 μέτρο. ενώ οι βαθιές ρωγμές κατά μήκος του λιμανιού το έχουν χωρίσει σε κομμάτια.

Η Ζάκυνθος είναι στο πόδι από χθες τα ξημερώματα.  Στη 1 : 54 σημειώθηκε σεισμική δόνηση 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών, σε θαλάσσια περιοχή, 44 χιλιόμετρα νότια – νοτιοδυτικά της Ζακύνθου, με εστιακό βάθος 10 χιλιόμετρα. Την ίδια στιγμή τόσο το Ευρωπαϊκό – Μεσογειακό Σεισμολογικό Ινστιτούτο, όσο και το Αμερικάνικο Ινστιτούτο Σεισμολογικής Επισκόπησης, δίνουν 6,8 ρίχτερ.

Ακολούθησαν δεκάδες μετασεισμοί με τον μεγαλύτερο να καταγράφεται στις 2 και 9 πρώτα λεπτά, ύψους 4,9 ρίχτερ. Ο ισχυρός σεισμός προκάλεσε μικρό τσουνάμι.

Έντρομοι οι ψαράδες βγήκαν έξω από τα καϊκια τους. Σοκαρισμένοι με το πρώτο φως της ημέρας είδαν  τρυπημένα ακόμα και τα καράβια από τους πασάλους που τα στήριζαν στη στεριά. Ήταν τέτοια η μανία της φύσης.

Ξύπνησαν μνήμες του 1997. Τότε που ο εγκέλαδος χτύπησε το νησί με 6,6 ρίχτερ! Μόνο που ο χθεσινός σεισμός ήταν ακόμα πιο έντονος, λένε οι κάτοικοι του νησιού. Καταγράφηκαν μόνο υλικές ζημιές και ευτυχώς η Ζάκυνθος άντεξε και δεν θρηνήσαμε θύματα.

Θλίψη προκάλεσε στην τοπική κοινωνία η είδηση της κατάρρευσης του καστρομονάστηρου του Αγίου Διονυσίου, στο νησί των Στροφάδων, το οποίο απέχει 27 ναυτικά μίλια νότια της Ζακύνθου. Ένα βυζαντινό μνημείο του 13ου αιώνα.

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε Πύργο, Αμαλιάδα, Μεσολόγγι και Τρίπολη .

Μια γυναίκα 63χρονών χτύπησε, όταν προσπάθησε μέσα στον πανικό της να βγει από το σπίτι.

Μετασεισμοί

Οι μετασεισμοί είναι δεκάδες, η γη στην περιοχή του Ιονίου «χορεύει» στον ρυθμό του Εγκέλαδου, και οι προβλέψεις των σεισμολόγων για μετασεισμό μεγάλης ισχύος, ίσως και 5,5 ή και παραπάνω Ρίχτερ το αμέσως επόμενο διάστημα, έχουν προκαλέσει τρόμο στους κατοίκους της Ζακύνθου.

Στη Ζάκυνθο έφτασε χθες το μεσημέρι με ελικόπτερο της Πυροσβεστικής Κλιμάκιο αποτελούμενο από τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Ταφύλλη, την ειδική γραμματέα Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων, του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Φωτεινή Παντιώρα, τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμη Λέκκα, καθώς και στελέχη της Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Με την ίδια αποστολή, στη Ζάκυνθο έφτασε κλιμάκιο μηχανικών της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών, του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών (ΔΑΕΦΚ), για τη διενέργεια ελέγχων στατικότητας στα κτίρια και την καταγραφή των ζημιών από τη σεισμική δόνηση.

Η συνεδρίαση έγινε υπό την Προεδρεία του Αντιπεριφερειάρχη Λευτέρη Νιοτόπουλου, παρουσία του Βουλευτή Σταυρου Κοντονή, του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Ταφύλλη, της ειδικής γραμματέα Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων, του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Φωτεινή Παντιώρα, του προέδρου του ΟΑΣΠ Ευθύμη Λέκκα, καθώς και στελεχών της Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Κλιμάκια επιστημόνων και τεχνικών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) θα εγκαταστήσουν δίκτυο φορητών σεισμογράφων στην Ζάκυνθο, καθώς, επίσης, σε Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία, με στόχο τη λεπτομερή και πλήρη καταγραφή της μετασεισμικής δραστηριότητας, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΕΑΑ.

Τα δεδομένα θα μεταφέρονται σε πραγματικό χρόνο – μέσω δικτύου κινητής τηλεφωνίας – στις εγκαταστάσεις του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου/ΕΑΑ στο Θησείο, για να γίνεται άμεση αξιολόγηση και υπεύθυνη ενημέρωση της Πολιτείας και του κοινού.

Το δίκτυο θα παραμείνει εγκατεστημένο στην περιοχή για όσο καιρό απαιτηθεί. Το κλιμάκιο του Γ.Ι./ΕΑΑ θα ενημερώνει συνεχώς τα τοπικά μέσα ενημέρωσης και το κοινό στις πληγείσες περιοχές.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου Eλευθέριος Νιοτόπουλος ανακοινώνει πως με σύμφωνη γνώμη όλων των αρμόδιων φορέων, η συμμετοχή των μαθητών στις εορταστικές εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου 2018 ματαιώνεται, στα πλαίσια του σχεδιασμού των μετασεισμικών εξελίξεων.

Παράταση στις φορολογικές υποχρεώσεις που λήγουν στις 31 Οκτωβρίου, αποφάσισαν να δώσουν στους κατοίκους της Ζακύνθου το Υπουργείο Οικονομικών και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Τη Δευτέρα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις για τις λεπτομέρειες της απόφασης. Είχε προηγηθεί σημειωτέον σχετικό αίτημα από τους φορείς του νησιού.