Σύμβουλος του Ερντογάν χαρακτήρισε ως ανυπόστατους τους ισχυρισμούς της Σαουδικής Αραβίας ότι ο Τζαμάλ Κασόγκι πέθανε στη διάρκεια συμπλοκής στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, που είχε παρουσιασατεί ως μια από τις πολλές εκδοχές που έχει δώσει το Ριάντ σε σχέση με την εξαφάνιση του δημοσιογράφου.

«Δεν μπορεί να μην αναρωτηθεί κάποιος πώς γίνεται να έχει υπάρξει ‘συμπλοκή’ ανάμεσα σε 15 νεαρούς και έμπειρους μαχητές…και σε έναν 60χρονο Κασόγκι, μόνο και ανυπεράσπιστο», δήλωσε ο Γιασίν Ακτάι, ένας σύμβουλος του κόμματος ΑΚ του Ερντογάν.

«Αυτό δεν εξηγεί καμία πτυχή του περιστατικού, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες που έχουν προκύψει. Αντίθετα, γεννά ακόμη περισσότερα ερωτήματα. Όσο περισσότερο το σκέφτεται κάποιος, τόσο περισσότερο αισθάνεται ότι υποτιμάται η νοημοσύνη του», έγραψε σε άρθρο του στην τουρκική εφημερίδα Yeni Safak ο Ακτάι, ο οποίος είναι και στενός φίλος του Κασόγκι.

Έπειτα από δύο εβδομάδες που αρνούνταν κάθε ανάμειξη στην εξαφάνισή του οι σαουδαραβικές αρχές είπαν νωρίς το Σάββατο ότι ο Κασόγκι, ένας σφοδρός επικριτής του ντε φάκτο ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, σκοτώθηκε στη διάρκεια συμπλοκής μέσα στο κτίριο.

Μέσα σε λίγες μόλις ώρες, ένας υψηλόβαθμος σαουδάραβας αξιωματούχος είπε στο Reuters ότι μια ομάδα από 15 σαουδάραβες υπήκοους που είχε σταλεί για να αντιμετωπίσει τον Κασόγκι τον απείλησε ότι θα τον εξουδετερώσει με υπνωτική ουσία και θα τον απαγάγει, αλλά στη συνέχεια τον σκότωσε με κεφαλοκλείδωμα όταν εκείνος αντιστάθηκε.

Στη συνέχεια, χθες, ο υπουργός Εξωτερικών Αντέλ αλ-Τζουμπέιρ είπε ότι ενώ δεν γνωρίζει πώς ακριβώς πέθανε ο Κασόγκι, η δολοφονία του ήταν μια «επιχείρηση εκτός ελέγχου» στη οποία κάποιοι Σαουδάραβες υπερέβησαν την εξουσία τους.

«Εκαναν το λάθος σκοτώνοντας τον Τζαμάλ Κασόγκι μέσα στο προξενείο και επιχείρησαν να το συγκαλύψουν», είπε ο Τζουμπέιρ.

Ο υπουργός επιχείρησε να προστατεύσει τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν λέγοντας ότι ο πρίγκιπας διάδοχος δεν ήταν ενήμερος.

Ο Ακτάι είπε ότι ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν είχε απαντήσει στην εις βάρος του κριτική με επίθεση εναντίον της Τουρκίας και ότι τα σαουδαραβικά μέσα ενημέρωσης είχαν γράψει υποτιμητικά σχόλια για την μνηστή του Κασόγκι, για τον φίλο του, τον Τουράν Κισλακσί και για τον ίδιο τον Ακτάι.

«Το επιχείρημα περί ‘συμπλοκής’ σχετικά με τον θάνατο του Κασόγκι είναι ένα σενάριο, το οποίο επινοήθηκε βιαστικά, όταν έγινε ξεκάθαρο ότι όλες οι λεπτομέρειες του περιστατικού σύντομα θα αποκαλυφθούν», έγραψε ο Ακτάι.

Χθες ο Ερντογάν είπε ότι θα δώσει στη δημοσιότητα πληροφορίες σχετικά με την τουρκική έρευνα κατά την εβδομαδιαία ομιλία του προς τα μέλη του κόμματός του αύριο Τρίτη, ενώ αργότερα σήμερα θα ενημερώσει σχετικά τα μέλη του υπουργικού του συμβουλίου.

΄