Σε θρίλερ για γερά νεύρα εξελίσσεται η υπόθεση της εξαφάνισης του σαουδάραβα δημοσιογράφου, Τζαμάλ Κασόγκι, ο οποίος σύμφωνα με στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας φέρεται να διαμελίστηκε από ομάδα εκτελεστών στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας, στην Κωνσταντινούπολη.

Επί του παρόντος οι έρευνες των τουρκικών αρχών σύμφωνα με αξιωματούχους στρέφονται σε δύο δάση της Κωνσταντινούπολης, όπου τους οδηγούν τα ίχνη από τις κινήσεις του μαύρου βαν που ανήκει στο προξενείο.

Όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ο οδηγός του μαύρου βαν με τις πράσινες διπλωματικές πινακίδες, βγήκε από τον χώρο στάθμευσης και σχεδόν αμέσως πέταξε το διαλυμένο GPS του οχήματος στον δρόμο, το απόγευμα της 2ας Οκτωβρίου, ημέρα κατά την οποία σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας μέχρι σήμερα εκετλέστηκε ο Τζ. Κασόγκι. Ήταν η ημέρα μπου πέρασε την πόρτα του προξενείο για να πάρει ένα απαραίτητο έγγραφο για τον επικείμενο γάμο του αλλά δεν ξαναβγήκε ποτέ.

Η διαδρομή του βαν του προξενείου διπλή, προς το δάσος του Μπελγκράντ και μια δασώδη περιοχή στο προάστιο Γκαζί της Πόλης, όπως δείχνουν οι έρευνες της Τουρκικής Υπηρεσίας Πληροφοριών ΜΙΤ αλλά και άλλων υπηρεσιών ασφαλείας που ανακάλυψαν και παρακολούθησαν επισταμένα τις κινήσεις 14 οχημάτων που πάρκαραν και έφυγαν από το προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στις 2 Οκτωβρίου.

Συγκεκριμένα όπως σημειώνεται στο ρεπορτάζ του Middle East Eye είχε δοθεί από τις πρώτες ημέρες των ερευνών ιδιαίτερη έμφαση στις κινήσεις των συγκεκριμένων οχημάτων και οι ερευνητές παρακολούθησαν εξονυχιστικά το υλικό από 150 κάμερες παρακολούθησης-οι λεγόμενες CCTV, με αποτέλεσμα να εντοπίσουν που διασκορπίστηκαν τα 14 οχήματα.

Κάποια στιγμή ένα κονβόι αυτοκινήτων-ο αριθμός των οποίων δεν προσδιορίστηκε από την πηγή του Middle East Eye- μπήκε σε χώρο στάθμευσης και σταμάτησε σε σημείο που δεν το «έπιαναν» οι κάμερες του πάρκινγκ. Λίγη ώρα αργότερα βγήκε από το πάρκινγκ ένα μαύρο βαν με πράσινες διπλωματικές πινακίδες και ελάχιστα λεπτά αργότερα το σύστημα GPS του, αποκολλήθηκε και πετάχτηκε στον δρόμο.

Οι τούρκοι ερευνητές αναλύοντας το υλικό από τις κάμερες CCTV βρήκαν ότι το μαύρο βαν κατέληξε στα βόρεια της πόλης μέσα από την δασώδη περιοχή του Γκαζί και το δάσος του Μπελγκράντ, πριν επιστρέψει πίσω.

Η ίδια πηγή είπε ότι ειδικές ερευνητικές ομάδες του εγκληματολογικού χτενίζουν τις δύο περιοχές, χρησιμοποιώντας ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά καθώς ότι ερευνήθηκαν και συγκεριμένα κτήρια.

Επίσης στο στόχαστρο των Τούρκων αστυνομικών και πρακτόρων μπήκε και μια συγκεκριμένη έκταση γεωργικής γης στην περιοχή της Γιάλοβα, σύμφωνα με το Al Jazzeera, χωρίς όμως να δοθούν περαιτέρω λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα εξετάζεται και το σενάριο μετά τον διαμελισμό του σώματος του δημοσιογράφου οι εκτελεστές του να διέλυσαν τα μέρη του κορμιού του με ειδικό οξύ και να έθαψαν τα όποια υπολείμματα.

Το βράδυ της Πέμπτης διέρρευσαν Δυτικά και Αραβικά ΜΜΕ νέες φωτογραφίες από την ομάδα των 15 φερόμενων εκτελεστών του Κασόγκι, στις οποίες απεικονίζεται ξεκάθαρα ο συνταγματάρχης Μαχέρ Αμπντουλαζίζ Μουχέρ, ο οποίος φορώντας κουστούμι και λευκό πουκάμισο εισέρχεται στο προξενείο στις 9:55 το πρωί, ακολουθούμενος από αρκετούς άλλους, όλοι τους μέλη της ομάδας των 15 που φέρονται ότι συμμετείχαν στην εκτέλεση.

Εκεί όπου βρέθηκαν σύμφωνα τις διαρροές προς τα ΜΜΕ τα δαχτυλικά αποτυπώματα του αντισυνταγματάρχη Σαλάχ Αλ Τουμπάϊγκι, του ιατροδικαστή που φέρεται να «διαμέλισε» το πτώμα του Τζαμάλ Κασόγκι, ακούγοντας κλασσική μουσική.

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη σκοτώθηκε σε ένα «ύποπτο τροχαίο» ο Μασάντ Σαλάντ Μ. Αλ Μποστάνι, υποσμηναγός της Πολεμικής αεροπορίας και εις εκ των 15 που προσγειώθηκαν στο Κεμάλ Ατατούρκ τα ξημερώματα της 2ας Οκτωβρίου.

Ποιον θα δείξουν σαν ένοχο

Η αμερικανική εφημερίδα, New York Times επικαλούμενη πηγές που δεν κατονόμασε, τόνισε ότι το βασίλειο ίσως κατηγορήσει για τον φόνο τον στρατηγό Άχμεντ αλ Ασίρι, σύμβουλο του πρίγκιπα διαδόχου, που θα μετατραπεί σε αποδιοπομπαίο τράγο ώστε το παλάτι να μπορέσει να αποποιηθεί κάθε ευθύνη.

«Οι Σαουδάραβες κυβερνώντες αναμένεται να πουν ότι ο στρατηγός Ασίρι έλαβε προφορικά άδεια από τον πρίγκιπα Μοχάμεντ να συλλάβει τον Κασόγκι ώστε να ανακριθεί στη Σαουδική Αραβία, και ότι είτε παρανόησε τις εντολές που του δόθηκαν, είτε υπερέβη τη δικαιοδοσία του και διέταξε την αφαίρεση της ζωής του αντιφρονούντα», είπαν οι πηγές αυτές, που οι «New York Times» χαρακτηρίζουν πρόσωπα ενημερωμένα για τα σχέδια του Ριάντ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των «New York Times», το Ριάντ έχει ήδη ενημερώσει την Ουάσινγκτον για το σχέδιο και πρόσωπα «προσκείμενα στον Λευκό Οίκο έχουν ήδη ενημερωθεί και τους έχει ήδη ειπωθεί το όνομα του στρατηγού Ασίρι».

Ο Ασίρι ήταν μέχρι πρότινος ο εκπρόσωπος της στρατιωτικής συμμαχίας που επενέβη στον πόλεμο στην Υεμένη τον Μάρτιο του 2015. Πέρυσι πήρε προαγωγή και του ανατέθηκε ρόλος συμβούλου του πρίγκιπα διαδόχου.

Διαβάστε επίσης

Υπόθεση Κασόγκι : Αξιόπιστη και διαφανής η έρευνα στα χέρια του ΟΗΕ