Με φόντο τις πιέσεις που δέχονται οι τραπεζικές μετοχές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος επιτέθηκε εκ νέου στον Γιάννη Στουρνάρα κατηγορώντας τον ότι όταν πρέπει δεν μιλά και όταν δεν πρέπει μιλά και πολιτικολογεί.

Με μια νέα επίθεση στον Γιάννη Στουρνάρα και με διαβεβαιώσεις ότι το τραπεζικό σύστημα είναι πλήρως θωρακισμένο και δεν επηρεάζεται από τις αυξομειώσεις στο Χρηματιστήριο απάντησε η κυβέρνηση, στις νέες πιέσεις που καταγράφονται στη χρηματιστηριακή αγορά, δια στόματος Τζανακόπουλου.

«Απολύτως θωρακισμένες οι τράπεζες»

Ο κ. Τζανακόπουλος μιλώντας στον Real FM, υποστήριξε ότι «Οι τράπεζες είναι απολύτως θωρακισμένες και οι αυξομειώσεις στο Χρηματιστήριο δεν επηρεάζουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια» ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας και σημείωσε: «Το ελληνικό Χρηματιστήριο έχει μία μεγάλη μεταβλητότητα γιατί είναι πολύ μικροί οι τζίροι που γίνονται και με μικρά ποσά βλέπουμε μία έντονη αυξομείωση του Γενικού Δείκτη και πολύ περισσότερο του δείκτη των τραπεζών. Είναι πάρα πολύ λογικό να υπάρχουν αυτές οι έντονες αυξομειώσεις στο ελληνικό Χρηματιστήριο και το περίεργο είναι ότι ενώ κανένας δεν είχε επισημάνει αυτές τις αυξομειώσεις για 5-6-7 χρόνια, επειδή σήμερα κάποιοι πάλι ψάχνουν να δικαιώσουν τις καταστροφολογικές τους προβλέψεις -και μιλάω για την αξιωματική αντιπολίτευση- ανακάλυψαν το Χρηματιστήριο. Κοιμούνται και ξυπνούν με την αγωνία αυτή. Το ελληνική Χρηματιστήριο έχει αυξομειώσεις, θα έχει αυξομειώσεις, αυτό είναι δεδομένο.

Από κει και πέρα σε ό,τι αφορά τις τράπεζες αυτές καθαυτές, πρέπει να σας πως ότι έχουμε ένα απολύτως θωρακισμένο τραπεζικό σύστημα. Τα θεμελιώδη μεγέθη των τραπεζών είναι πάρα πολύ καλά».

«Κανένας απολύτως κίνδυνος για την Ελλάδα από τις εξελίξεις στην Ιταλία»

Συνεχίζοντας στο ίδιο ύφοςο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι η περίπτωση της Ελλάδας δεν έχει σχέση με αυτή της Ιταλίας. «Νομίζω ότι δεν υπάρχει κίνδυνος σε ότι αφορά την Ελλάδα, δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα, καθώς η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες για τα επόμενα δύο χρόνια το λιγότερο, δεν έχει την ανάγκη και τη βιασύνη για έξοδο στις αγορές χρήματος, ούτως ή άλλως το ελληνικό ομόλογο κινούνται σε απολύτως βιώσιμα επίπεδα. Κατά τη γνώμη μου δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δ. Τζανακόπουλος.

Στη συνέχεια τόνισε ότι η Αθήνα έχει υλοποιήσει αυτό που ήδη επιχειρεί η Ρώμη με ηπιότερη λιτότητα και μικρή αύξηση του ελλείμματος στην οικονομία της, αφού στο ελληνικό παράδειγμα ο προϋπολογισμός προβλέπει αύξηση δαπανών και φοροελαφρύνσεις επιτυγχάνοντας όμως τους συμφωνημένους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Τέλος, εξέφρασε κια πάλι την αισιοδοξία του ότι δεν θα μειωθούν οι συντάξεις από το στιγμή που το Eurogroup χαρακτήρισε δημοσιονομικό το μέτρο. «Από τη στιγμή που η χώρα μπορεί να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα με βάση τις δεσμεύσεις της χωρίς την εφαρμογή αυτού του μέτρου, σημαίνει ότι δεν είναι αναγκαία η περικοπή των συντάξεων», κατέληξε ο Δ. Τζανακόπουλος.