Οι φόβοι μιας μακράς κρίσης στο Χρηματιστήριο με επίκεντρο τις τραπεζικές μετοχές επιβεβαιώνονται καθώς η εβδομάδα ανοίγει με μεγάλες απώλειες. Στη σκιά της ελληνικής τραπεζικής κρίσης και των φόβων για νέα ανακεφαλαιοποίηση αλλά με τον ιταλικό τυφώνα να είναι έτοιμος να σαρώσει τα πάντα, ο Γενικός Δείκτης άνοιξε τη Δευτέρα με απώλειες οι οποίες μετά τις 12 το μεσημέρι κινούνταν σε επίπεδα άνω του 2,5%.

Το νέο «αίμα» στο χρηματιστήριο δείχνει ότι η αγορά και οι επενδυτές κινούνται σε θολά νερά και κανείς πλέον δεν είναι βέβαιος ότι θα έρθει μια ισχυρή ανοδική αντίδραση.

Το αντίθετο, μάλιστα, κάποιοι πιστεύουν ότι δεν αποκλείεται να χαθεί και η «κόκκινη γραμμή» των 600 μονάδων.

Δίχως τέλος φαίνεται ότι είναι το ξεπούλημα των τραπεζικών, και όχι μόνο, μετοχών στο χρηματιστήριο Αθηνών με αποτέλεσμα ο κλαδικός δείκτης να κινείται σε επίπεδα σε χαμηλά σχεδόν 30 μηνών πλησιάζοντας επικίνδυνα το όριο των 500 μονάδων.

Η σύγκρουση της ιταλικής κυβέρνησης με την Κομισιόν αναζωπυρώνει τους φόβους για μια νέα ευρωπαϊκή κρίση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για μια ασθενή οικονομία όπως η ελληνική.

Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ιταλίας ενισχύθηκε στα επίπεδα του 3,6%, για πρώτη φορά από το 2014, ενώ στο 4,61% βρίσκεται και η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου.

Λίγο πριν τις 12 η Πειραιώς σημείωνε απώλειες 10,22%, η  Eurobank να είναι στο -5,96%, η  Εθνική στο -4,64%, η  Alpha Bank στο -3,99%.

Είναι χαρακτηριστικό της κατηφόρας που έχει πάρει η ελληνική αγορά ότι στις 11 Σεπτεμβρίου, δύο ημέρες μετά τις εξαγγελίες Τσίπρα στη ΔΕΘ ο γενικός δείκτης βρισκόταν στις 692 μονάδες. Σήμερα βρίσκεται στα επίπεδα των 640 μονάδων.

Τα δε επιτόκια του 10ετούς από 4,08% έχουν ξεπεράσει και το 4,6%.