Στο δημοψήφισμα ψήφισαν πάνω από 650 χιλιάδες άτομα και περισσότεροι από το 90 % ψήφισαν «ναι», δήλωσε αργά το βράδυ της Κυριακής ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, υπογραμμίζοντας πως ο λαός έκανε πολύ σημαντική επιλογή και η απόφαση που έλαβε δεν ήταν εύκολη, αλλά έπρεπε να ληφθεί.

Τώρα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την ενδεχόμενη ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον, πρόσθεσε και απηύθυνε έκκληση στην αντιπολίτευση και σε όλα τα πολιτικά κόμματα να ενωθούν γύρω από το κρατικό και εθνικό συμφέρον και να ξεπεράσουν τα στενά κομματικά συμφέροντα.

Η αντιπολίτευση γνωρίζει και οι πολίτες γνωρίζουν ότι μια καλύτερη συμφωνία με την Ελλάδα δεν θα γίνει και δεν μπορεί να γίνει. Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση για την ένταξή μας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και δεν μπορεί να υπάρξει. Ας μην παίζουμε παιχνίδια με το μέλλον μας, τόνισε ο Ζόραν Ζάεφ.

Η έσχατη λύση

Στην περίπτωση που δεν εξασφαλισθεί η πλειοψηφία η οποία απαιτείται για την έγκριση από το Κοινοβούλιο των συνταγματικών αλλαγών που προβλέπονται από τη Συμφωνία των Πρεσπών, η έσχατη λύση που μας απομένει είναι το δημοκρατικό εργαλείο των πρόωρων εκλογών στα τέλη Νοεμβρίου, ανέφερε ο Ζάεφ.

Η διαδικασία πρέπει να επισπευσθεί προκειμένου να δοθεί χρόνος στη βουλή των Ελλήνων να αποφασίσει για τη συμφωνία πριν από τις ευρωεκλογές, συμπλήρωσε.

Αναφέρθηκε επίσης στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, υπογραμμίζοντας πως και οι δύο παραμένουν προσηλωμένοι στην υλοποίηση της συμφωνίας.