Μερικοί Δημοκρατικοί στην Βουλή των Αντιπροσώπων προσπάθησαν ανεπιτυχώς να καθυστερήσουν την επιστροφή της Νάνσι Πελόζι στην προεδρία του σώματος, ενώ σήμερα η ίδια ηγείται της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στην Βουλή των Αντιπροσώπων.

Έτσι η Πελόζι που εκλέγεται στην Καλιφόρνια είναι πλέον ελεύθερη να επιδιώξει την ιστορική επιστροφή της στην προεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων, εάν οι Δημοκρατικοί κερδίσουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις ενδιάμεσες εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στις αρχές Νοεμβρίου, εκτιμά το “Politico.”

Παράλληλα οι Δημοκρατικοί στη Βουλή των Αντιπροσώπων μετακίνησαν κατά μία εβδομάδα την διεξαγωγή των εκλογών για την ηγεσία τους, ενώ εκτιμάται πως και η εξέλιξη αυτή βοηθάει τις πολιτικές σκοπιμότητες της Πελόζι.

Η μετακίνηση της διεξαγωγής των εκλογών για την επιλογή νέας ηγεσίας θα συμπέσει με τις πρώτες ημέρες και τις σχετικές ενημερώσεις που λαμβάνουν όσοι από τους υποψηφίους των Δημοκρατικών εκλεγούν στο Κογκρέσο για πρώτη φορά στην Βουλή των Αντιπροσώπων.

Οι Δημοκρατικοί, μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, Εντ Περλμούτερ (Κολοράντο) και Καθλίν Ράις (Νέα Υόρκη) προώθησαν μία πρόταση που απαιτεί την υποστήριξη τουλάχιστον 218 μελών του κόμματος για την εκλογή του προέδρου του σώματος στην περίπτωση που το Δημοκρατικό Κόμμα κερδίσει την πλειοψηφία.

Ο αριθμός αυτός των ψήφων θεωρείται ότι είναι αδύνατο να συγκεντρωθεί από την Πελόζι, αλλά κι από οποιονδήποτε άλλον υποψήφιο, ενώ στην ουσία θα επιτρέψει σε μία μειοψηφία των Δημοκρατικών να πραγματοποιήσουν μυστική ψηφοφορία κι έτσι να μπλοκάρουν, ασκώντας βέτο, την επιλογή προσώπου, που θα κάνει το κόμμα για την προεδρία του σώματος.

Οι δύο αντιπρόσωποι των Δημοκρατικών κατόρθωσαν να συγκεντρώσουν μόλις 11 υπογραφές για την πρότασή τους κατά της Πελόζι.

Όταν η ίδια τους προκάλεσε να την θέσουν σε άμεση ψηφοφορία, εκείνοι την απέσυραν.

Ωστόσο, μία πηγή που έχει λάβει γνώση των εξελίξεων δήλωσε ότι η πρόταση θα επανέλθει αμέσως μετά την πραγματοποίηση των ενδιάμεσων εκλογών.

Καθοριστικής σημασίας για την διεκδίκηση της προεδρίας της Βουλής των Αντιπροσώπων από την Πελόζι για την περίοδο μετά το Νοέμβριο θα είναι ο αριθμός των Δημοκρατικών που θα έχουν εκλεγεί στο σώμα, καθώς επίσης και το ποιοι θα είναι αυτοί.

Στην περίπτωση που η ίδια δεν συγκεντρώσει την πλειοψηφία θα αποσυρθεί. Εάν έχει μία μικρή πλειοψηφία π.χ. πέντε ψήφους, τότε η άσκηση της προεδρίας της θα είναι προβληματική.

Από την άλλη μεριά, αν οι Δημοκρατικοί έχουν μία μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, τότε η Πελόζι θα έχει όλο το περιθώριο να επιστρέψει θριαμβευτικά, όπως έχει να συμβεί από την περίπτωση του Σαμ Ρέιμπερν, στην δεκαετία του ‘50.

Από την πλευρά του, ο Περλμούτερ εκμυστηρεύτηκε ότι μερικοί Δημοκρατικοί στην Βουλή των Αντιπροσώπων του καταλόγισαν ότι προσπαθεί να δημιουργήσει προβλήματα στο κόμμα.

Στην διάρκεια μιας κλειστής συνάντησης της αναφερόμενης ομάδας των Δημοκρατικών η Μάρτσια Φαντζ (Οχάιο) υποστήριξε τις κινήσεις για την αλλαγή των εσωτερικών κανόνων και τάχθηκε υπέρ μιας ενωτικής στάσης από όσους υποστήριξαν την πρόταση Περλμούτερ-Ράις.

Η ίδια τόνισε ότι οι βουλευτές θα πρέπει να σταματήσουν τις εκατέρωθεν επιθέσεις, υπερασπιζόμενοι το νόμιμο χαρακτήρα των αλλαγών που προτείνονται.

Ωστόσο, η Λόις Φράνκελ από την Φλόριντα παραπονέθηκε ότι η αναφερόμενη πρόταση μετατρέπει τους Δημοκρατικούς σε “Ρεπουμπλικάνους”, κάνοντας σαφή αναφορά στην συντηρητική ομάδα που δραστηριοποιείται εντός του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στη Βουλή των Αντιπροσώπων (House Freedom Caucus).

Η αρνητική πολιτική δυναμική που αναπτύχθηκε από τους συντηρητικούς έδιωξε τον πρώην πρόεδρο του σώματος Τζον Μπένερ. Η ίδια δυναμική εμπόδισε την άνοδο του ηγέτη της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας Κέβιν ΜακΚάρθι, ενώ αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για τον τωρινό πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν.

Η Πελόζι συντάχθηκε με την Φράνκελ δηλώνοντας πως γνώριζε ότι στόχος της πρότασης Περλμούτερ-Ράις ήταν να εμποδιστεί η ίδια να γίνει και πάλι πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.