Σε πόλη - φάντασμα έχει μετατραπεί η πρωτεύουσα της Υεμένης Σανάα λόγω της έλλειψης καυσίμων, που έχει σαν αποτέλεσμα οι δρόμοι να είναι σχεδόν άδειοι καθώς χιλιάδες οχήματα μένουν ακινητοποιημένα.

Σε κάποιες περιοχές δεκάδες άλλα οχήματα και δίκυκλα σχηματίζουν τεράστιες ουρές μπροστά στα ελάχιστα πρατήρια βενζίνης, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που κάποιοι οδηγοί όταν φθάνει η σειρά τους οι αντλίες έχουν στερέψει. Η έλλειψη καυσίμων προκλήθηκε από τις κλιμακούμενες εχθροπραξίες στο στρατηγικής σημασίας λιμάνι στην Ερυθρά Θάλασσα Χοντάιντα, μετά την κατάρρευση των ειρηνευτικών συνομιλιών που διεξήγαγαν τα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη μεταξύ των εμπόλεμων πλευρών της Υεμένης.

Οι συγκρούσεις μεταξύ των σουνίτικων κυβερνητικών δυνάμεων, οι οποίες υποστηρίζονταν από ένα συνασπισμό υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, και των σιιτών ανταρτών Χούθι που συνδέονται με το Ιράν, μετέτρεψαν την πόλη -λιμάνι σε στρατιωτική ζώνη και εμπόδισαν εντελώς τις εισαγωγές στις ελεγχόμενες από τους αντάρτες πυκνοκατοικημένες πόλεις του βορρά, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Σαναά.

Τα τελευταία τρία χρόνια το νόμισμα της χώρας ριάλ, έχει βυθισθεί στο χαμηλότερο ποσοστό έναντι των ξένων νομισμάτων, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να εκτοξευθούν στα ύψη οι τιμές των τροφίμων και των υπολοίπων αγαθών.

«Πεθαίνουμε ... είναι μια μαζική γενοκτονία» λέει ο Μοχάμεντ Σίχερ ιδιοκτήτης ταξί ο οποίος περιμένει εδώ και τρεις μέρες στην ουρά μπροστά σε ένα βενζινάδικο για να γεμίσει το ντεπόζιτο του αυτοκινήτου του.

Σήμερα ένα λίτρο βενζίνης πωλείται γύρω στα 425 ριάλ (ένα δολάριο ισούται με 650 ριάλ) από 150 που πωλείτο πριν από τον εμφύλιο πόλεμο που ξέσπασε τον Μάρτιο του 2014, όταν ένα δολάριο αντιστοιχούσε σε 250 ριάλ. Εάν κάποιος έχει πολύ μεγάλη ανάγκη μπορεί να αγοράσει στη μαύρη αγορά 20 λίτρα βενζίνης στην τιμή των 20.000 ριάλ... όμως ελάχιστοι μπορούν να αντεπεξέλθουν.

Ο 35χρονος Μοχάμεντ ήταν δάσκαλος σε δημόσιο σχολείο. Ομως, όπως εκατοντάδες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι που ζούσαν στις βόρειες επαρχίες που ελέγχονται από τους αντάρτες, έχει να πληρωθεί πάνω από τρία χρόνια.

Στους κεντρικούς δρόμους της Σαναά εκατοντάδες άνθρωποι περπατούν καθώς τα οχήματα των δημόσιων συγκοινωνιών έχουν ξεμείνει από καύσιμα. Αρκετοί εργαζόμενοι αναγκάζονται να περπατάνε πάνω από μία ώρα για να γυρίσουν το βράδυ στο σπίτι τους. Στις πόλεις του νότου που ελέγχονται από τις κυβερνητικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένου του Αντεν, πριν από δύο εβδομάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην μεγάλη αύξηση στις τιμές των τροφιμων και την συνεχή υποβάθμιση του εθνικού νομίσματος.

Η ΟΗΕ προειδοποίησε ότι η κατάσταση στη Χοντάιντα είναι «εξαιρετικά ανησυχητική», λέγοντας ότι «η σύγκρουση απειλεί τη συνέχεια της ανθρωπιστικής βοήθειας στην πόλη και τις γύρω περιοχές όπου οι ανάγκες είναι τεράστιες». Το λιμάνι της Χοντάιντα είναι το σημείο εισόδου περίπου του 70% των τροφίμων, των φαρμάκων, της βοήθειας και των καυσίμων στη χώρα.

Ο πόλεμος στην Υεμένη έχει σκοτώσει περισσότερους από 10.000 ανθρώπους, κυρίως αμάχους, έχει εκτοπίσει 3 εκατ. και απειλεί περισσότερους από 20 εκατομμύρια κατοίκους με μαζική λιμοκτονία.

Η Σαουδική Αραβία ηγείται ενός αραβικού στρατιωτικού συνασπισμού που παρενέβη στην Υεμένη το 2015 για να στηρίξει την κυβέρνηση του Προέδρου Αμπντ Ράμπο Μάνσουρ Χάντι τον οποίο οι αντάρτες Χούθι εκδίωξαν από την πρωτεύουσα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από