Συνεχείς και ισχυρές είναι οι πιέσεις ενόψει του δημοψηφίσματος για τη Συμφωνία των Πρεσπών στην ΠΓΔΜ, προς την κατεύθυνση του «Ναι». Μεταξύ αυτών που απηύθυναν κάλεσμα στους πολίτες της ΠΓΔΜ να ψηφίσουν «Ναι» και να στηρίξουν την συμφωνία των Πρεσπών στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου, είναι και ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους ο νεότερος, ο οποίος δήλωσε περήφανος για το ότι η χώρα του αναγνώρισε τα Σκόπια ως «Μακεδονία» το 2004, επί δικής του προεδρίας.

Σύμφωνα με τον Τζ. Μπους η συμφωνία για το ονοματολογικό είναι ένας «γενναίος και δίκαιος συμβιβασμός» που θα θέσει την ΠΓΔΜ σε τροχιά ένταξης στην ΕΕ και στο NATO.

Όπως υποστηρίζει μάλιστα «μετά από μια δεκαετία οπισθοδρομήσεων» οι πολίτες έχουν πλέον την ευκαιρία να φτιάξουν μια καλύτερη πραγματικότητα για τους εαυτούς τους, τις επόμενες γενναίες αλλά και τις γειτονικές χώρες.

Ο Τζ. Μπους αναφέρει ότι στην σύνοδο του NATO στο Βουκουρέστι, το 2008, ο ίδιος είχε πει στους υπόλοιπους ηγέτες ότι η «Μακεδονία» ήταν «έτοιμη και άξια» να γίνει μέλος της Συμμαχίας.

«Μολονότι ήμουν απογοητευμένος που η Μακεδονία δεν εισήλθε στο NATO κατά την προεδρία μου, πάντα είχα την πεποίθηση πως αυτή η μέρα θα ερχόταν».

Η επιστολή Μπους, δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της δεξαμενής σκέψης Atlantic Council.

 

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από