Η Ρόζα Μπουγκλιόν, η μητριάρχης του διάσημου «Τσίρκου του Χειμώνα» («Cirque d’Hiver») στο Παρίσι, πέθανε σε ηλικία 107 ετών την Κυριακή, όπως ανακοίνωσε η οικογένειά της.

«Έως τις 26 Αυγούστου η Μαντάμ Ρόζα παρέμεινε η αδιαμφισβήτητη βασίλισσα του τσίρκου. Επί σχεδόν έναν αιώνα, υποδέχτηκε τους μεγαλύτερους σταρ και δέχτηκε σε αυτό τον ναό του τσίρκου τους σημαντικότερους διεθνείς καλλιτέχνες», ανακοίνωσε η οικογένεια.

Η «Μαντάμ Ρόζα» που γεννήθηκε μέσα σε ένα καραβάνι στις 21 Δεκεμβρίου του 1910 στην Ιξέλ στο Βέλγιο και το όνομά της ήταν Ροζαλί Βαν Μπιν, πέθανε την Κυριακή στο Παρίσι, στο σπίτι της που δεν απέχει πολύ από το «Τσίρκο του Χειμώνα».

Ήταν ερμηνεύτρια και καλλιτέχνης του τσίρκου. Παντρεύτηκε το 1928 μέσα σε ένα κλουβί με λιοντάρια. Μαζί με τον σύζυγό της Ζοζέφ Μπουγκλιόν απέκτησαν το διάσημο τσίρκο της γαλλικής πρωτεύουσας το 1934.

«Πέντε γενιές, από τις οποίες προέρχονται 55 εγγόνια, δισέγγονα, τρισέγγονα θα αποχαιρετήσουν την εμβληματική τους γιαγιά η οποία τούς κληροδότησε την αγάπη για το τσίρκο», υπογραμμίζει η οικογένεια.

Η σορός της θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στις εγκαταστάσεις του Τσίρκου του Χειμώνα την Τετάρτη από τις 10.00 έως τις 13.00 και η κηδεία θα τελεστεί την ίδια ημέρα στις 14.30 σε εκκλησία της κωμόπολης Λιζί-σιρ-Ουρκ, στην περιοχή Σεν-ε-Μαρν.

«Όπως όλα τα μέλη της δυναστείας» η Ρόζα Μπουγκλιόν θα ταφεί στο κοιμητήριο του Λιζί-σιρ-Ουρκ. Είναι μια παράδοση που καθιερώθηκε μετά τον θάνατο της προγόνου της Marie-Louise Baglioni (το όνομα εξελίχθηκε σε γαλλικό για να γίνει Μπουγκλιόν) η οποία ετοιμοθάνατη είχε ζητήσει να ταφεί στον τόπο όπου το καραβάνι των τσιγγάνων του οποίου ήταν μέλος συνήθιζε να σταματά κάθε χρόνο.

Η Ρόζα, το πρεσβύτερο μέλος του τσίρκου, είχε εκφράσει την ίδια επιθυμία, εξηγεί η οικογένειά της.