Τα έγγραφα είχαν τον ίδιο παραλήπτη –εστάλησαν αμφότερα «προς Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής. Γεν. Δ/νση Χωροταξικής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής. Δ/νση Περιβάλλοντος και Χωροταξικού Σχεδιασμού». Αλλά διαφορετικούς αποστολείς. Το ένα υπέγραφε, ως υπουργός Εσωτερικών, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής και το άλλο, πάλι ως υπουργός Εσωτερικών, ο Νίκος Βούτσης. Κι οι δυο, βέβαια, ζητούσαν ακριβώς το ίδιο πράγμα από την υπηρεσία: Να αναβάλει κατεδαφίσεις. Ο πρώτος στην κοινότητα Αρτέμιδος και ο δεύτερος στα Περιβολάκια Ραφήνας. Τα δυο αυτά έγγραφα από το 2015 έδωσε χθες το πρωί στη δημοσιότητα η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Μαρία Σπυράκη ως ενδεικτικά, σύμφωνα με την ανάγνωση της Πειραιώς, της κυβερνητικής υποκρισίας στη νέα επικοινωνιακή στρατηγική του Μαξίμου για τη διαχείριση της κρίσης που έχουν προκαλέσει οι φονικές πυρκαγιές και βασίζεται στις μπουλντόζες.

Για την αξιωματική αντιπολίτευση υπάρχει, όπως τόνισε και η Σπυράκη, «μια πρωτοφανής επιχείρηση συσκότισης και διάχυσης των ευθυνών, αντί να υπάρχει μια προσπάθεια ανάληψης της ευθύνης». Στο μητσοτακικό επιτελείο, δηλαδή, διαβάζουν το νέο συριζαϊκό αφήγημα της μάχης για την κατεδάφιση αυθαιρέτων ως μια εμφανή απόπειρα συγκάλυψης των κυβερνητικών ευθυνών για την τραγωδία στην Ανατολική Αττική. Και τα δυο αυτά έγγραφα με τις υπουργικές υπογραφές αποδεικνύουν, λένε, πως η πρώτη φορά Αριστερά είχε αποπειραθεί να «εξυπηρετήσει το εκλογικό της ακροατήριο», ενώ με την προχθεσινή τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή απλά «νομοθέτησαν εναντίον του εαυτού τους, του εαυτού τους που τόσα χρόνια δεν προχωρούσε στην κατεδάφιση».

Η απάντηση. Το Μέγαρο Μαξίμου απάντησε στη δημοσιοποίηση των εν λόγω εγγράφων στο γνωστό του ύφος. «Δεν μπορεί», υποστήριζε, «το κόμμα των «αναψυκτηρίων» και των καταπατητών, το κόμμα που αποκαλεί «ηλίθια» την πρακτική χαρακτηρισμού δασικών εκτάσεων, να κουνάει το δάχτυλο αποκαλύπτοντας, δήθεν, έγγραφα «φωτιά»». Και συνέχιζε «καλά θα κάνει η ΝΔ να στηρίξει και στην πράξη τη χθεσινή νομοθετική πρωτοβουλία και να μην υπονομεύει, σε κάθε βήμα της, την προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της χώρας».