Ανεμπόδιστη συνεχίζεται η επέλαση των κουνουπιών που φέρουν τον ιό του Δυτικού Νείλου στην χώρα. Σύμφωνα με τη νέα έκθεση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), 14 δήμοι έχουν συμπεριληφθεί στις «επηρεαζόμενες περιοχές» και συνεπακόλουθα βρίσκονται σε …καραντίνα σε ό,τι αφορά την ασφάλεια του αίματος.

Ειδικότερα και σύμφωνα με τη νέα έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ οι δήμοι, στους οποίους έχει εντοπιστεί έστω και ένα κρούσμα μετάδοσης του ιού του Δυτικού Νείλου από τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού είναι οι εξής:

Δυτική Αττική

*Δήμος Μεγαρέων

* Δήμος Ελευσινας

* Δήμος Ασπροπύργου

Βοιωτία

*Δήμος Τανάγρας

Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης

*Δήμος Χαλκηδόνος

*Δήμος Ωραιοκάστρου

*Δήμος Κορδελιού – Εοόσμου

*Δήμος Βόλβης

Κεντρικός τομέας Αθηνών

*Δήμος Ηλιουπόλεως

Εύβοια

*Δήμος Χαλκιδέων

Ημαθία

*Δήμος Αλεξάνδρειας

*Δήμος Βέροιας

Περιφερειακή Ενότητα Πειραιώς και Νήσων

*Δήμο Σαλαμίνας

Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας

*Δήμος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων

Υπό τα δεδομένα αυτά το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α εφαρμόζει μέτρα ασφάλειας του αίματος και αιμοεπαγρύπνησης.

Ειδικότερα, στις προαναφερθείσες περιοχές έχουν ενεργοποιηθεί μέτρα αποκλεισμού από αιμοδοσία, συνεπώς αποκλείονται αιμοδότες που διαμένουν ή εργάζονται σε αυτές για διάστημα 28 ημερών.

Επιπλέον οι μονάδες αίματος/πλάσματος/αιμοπεταλίων που έχουν συλλεχθεί από αιμοδότες προερχόμενους από τους δήμους που επλήγησαν δεσμεύονται.

Υπενθυμίζεται ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών. Η βασική δεξαμενή του ιού στη φύση είναι κυρίως τα άγρια πτηνά, από όπου μολύνονται τα κουνούπια, ενώ οι άνθρωποι δε μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι ασθενείς παραμένουν ασυμπτωματικοί ή έχουν ήπια συμπτωματολογία, ενώ οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις της νόσου, όπως π.χ. εγκεφαλίτιδα, αφορούν συνήθως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα.