Κορυφώνεται η αγωνία συγγενών και φίλων που για πέμπτη μέρα από τη φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική συνεχίζουν να ψάχνουν αγνοουμένους στην καμένη περιοχή αλλά και στη θάλασσα.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται το μπάχαλο τόσο με τον αριθμό των αγνοουμένων, για τον οποίο δεν υπάρχει καμία επίσημη ανακοίνωση – οι εκτιμήσεις, βέβαια, κάνουν λόγο για περισσότερους από 100 –, όσο και με την ελλιπή ενημέρωση που έχουν οι οικογένειές τους, οι οποίες βρίσκονται στο σκοτάδι για την τύχη των δικών τους ανθρώπων.

Ενδεικτικό του αλαλούμ που επικρατεί είναι και το γεγονός πως ακόμη και εθελοντικές ομάδες, οι οποίες έχουν ριχτεί από την πρώτη στιγμή στη μάχη για την ανεύρεση των αγνοουμένων, «πέφτουν» συνεχώς πάνω στην έλλειψη συντονισμού. Πάντως, κοινή διαπίστωση είναι πως οι έρευνες στα καμένα και τις οικίες πραγματοποιούνται με βήμα σημειωτόν.

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ. Οι εκκλήσεις μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης συνεχίζονταν και χθες, αν και οι ελπίδες να βρεθούν ζωντανοί οι αγνοούμενοι όσο περνούν οι ώρες εξανεμίζονται, με τους χρήστες του Διαδικτύου να κοινοποιούν μαζικά φωτογραφίες αλλά και προσωπικές πληροφορίες των ανθρώπων, τα ίχνη των οποίων χάθηκαν την ημέρα της φωτιάς. Στην ειδική ανοιχτή βάση δεδομένων που έχει ανέβει στο Διαδίκτυο από την Τρίτη παραμένουν οι φωτογραφίες 28 ανθρώπων, μεταξύ αυτών και των 9χρονων διδύμων, τα οποία εναγωνίως αναζητούν οι γονείς τους.

Πλέον, οι έρευνες στρέφονται και προς τη θάλασσα για τον εντοπισμό τυχόν αγνοουμένων. Χθες, 12 σκάφη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και εναέρια μέσα καθώς και η φρεγάτα «Θεμιστοκλής» πραγματοποιούσαν έρευνες στη θαλάσσια περιοχή από το Μάτι έως τη Μακρόνησο.

Δεν είναι λίγοι, πάντως, κι εκείνοι οι συγγενείς οι οποίοι με όσο κουράγιο τούς έχει απομείνει έχουν ξεκινήσει δικές τους έρευνες στη θαλάσσια περιοχή, με την ελπίδα να βρουν οποιοδήποτε στοιχείο μπορεί να τους αποκαλύψει την τύχη των αγαπημένων τους ανθρώπων. Είναι ενδεικτικό πως εθελοντές δύτες βρίσκουν προσωπικά αντικείμενα όσων το απόγευμα της Δευτέρας κατέφυγαν στη θάλασσα, προκειμένου να γλιτώσουν από την πύρινη λαίλαπα. Τα αντικείμενα αυτά μεταφέρονται στο Λιμεναρχείο Ραφήνας.

ΤΡΑΓΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ. Την ίδια στιγμή, στο Νεκροτομείο Αθηνών στο Γουδή εκτυλίσσεται η επόμενη πράξη της τραγωδίας, αφού απεγνωσμένες πια οι οικογένειες των αγνοουμένων συρρέουν για να μάθουν νέα για τους αγαπημένους τους.

Σημειώνεται πως από την Τρίτη έχει ενεργοποιηθεί και η ειδική ομάδα αναγνώρισης θυμάτων καταστροφών, στην οποία συμμετέχει και εξειδικευμένο προσωπικό της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών (ΔΕΕ), που είναι η αρμόδια Διεύθυνση για την εξέταση DNA και αποτυπωμάτων.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα ο αριθμός των ταυτοποιήσεων, κι αυτό γιατί, όπως εξηγούν οι ειδικοί, ακόμη κι αν αναγνωριστεί από τους συγγενείς το θύμα, η ταυτοποίηση θα γίνει μέσω DNA. Χθες, οι ιατροδικαστές ανακοίνωσαν πως είχαν γίνει 75 νεκροτομές, με τις περισσότερες περιπτώσεις να είναι απανθρακώσεις. Πάντως, έως χθες, η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών είχε παραλάβει 55 συγκριτικά βιολογικά υλικά συγγενών αγνοουμένων, 29 βιολογικά υλικά σορών, καθώς και 8 δελτία δακτυλικών αποτυπωμάτων από σορούς, ενώ είχε ολοκληρωθεί η εργαστηριακή εξέταση 50 συγκριτικών βιολογικών υλικών συγγενών αγνοουμένων, 18 βιολογικών υλικών σορών, καθώς και η αντιπαραβολή των δακτυλικών αποτυπωμάτων.