Είναι ένα φεστιβάλ για τη σχέση του σύγχρονου χορού και του αστικού τοπίου. Αξιοποιώντας δρόμους, πλατείες ή κτίρια, αναδεικνύει τον δημόσιο χώρο ως ιδανικό τόπο καλλιτεχνικής έκφρασης, όπου οι ιδέες περί σύγχρονου χορού ξεδιπλώνονται, οι γνώσεις και τα οράματα των συμμετεχόντων ανταλλάσσονται και η πόλη αφήνεται στον ρυθμό τηςτέχνης. Ομως ο Ιαν Ρόμπινσον, ο αμερικανός χορευτής και δάσκαλος που μαζί με άλλους ομοτέχνους του θα δώσει το «παρών» στο 9ο Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού «Ενα μικρό βήμα» στην πόλη της Κέρκυρας, ξέρει ότι τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα. «Σε μια υπαίθρια παραγωγή, το φως, ο ήχος και όλα όσα έχεις υπό τον έλεγχό σου σε ένα παραδοσιακό θέατρο απουσιάζουν. Το ξύλινο πάτωμα επίσης, το προσκήνιο, η αυλαία και τα καθίσματα λείπουν –μέχρι και η συμπεριφορά των θεατών περιορίζεται λιγότερο. Ολα αυτά όμως αναθεωρούν την έννοια της περφόρμανς. Η παρουσίασή της σε ένα χώρο που καταλαμβάνεται από το κοινό στην καθημερινότητά του ίσως επιτρέψει στους ανθρώπους να δουν τον χορό με έναν διαφορετικό, πιο συμμετοχικό τρόπο».

Βασικός άξονας του φεστιβάλ είναι τα πρότζεκτ που θα δημιουργήσουν στη διάρκειά του επιλεγμένοι χορευτές υπό την σεμιναριακή καθοδήγηση καταξιωμένων καλλιτεχνών του χώρου: ο Χέλντερ Σεάμπρα από την Πορτογαλία, αλλοτινός συνεργάτης των Βιμ Βαντεκέιμπους και Σίντι Λάρντι Τσερκάουι, η Σίτα Οστχάιμερ από τη Γερμανία, πρώην χορεύτρια της Hofesh Shechter Company, ο Λούτσιο Μπαγκλίβο από την Ισπανία, κάτοχος των μυστικών της τέχνης των ακροβατικών, αλλά και οι Χριστίνα Μερτζάνη και Ευάγγελος Πουλίνας, υπεύθυνοι για την καλλιτεχνική διεύθυνση του φεστιβάλ, είναι μερικοί μόνο από αυτούς. Ο Ιαν Ρόμπινσον, μαζί με την Αυστραλή Ρέιτσελ Οσμπορν, προερχόμενοι από τις τάξεις της Batsheva Dance Company, θα εφαρμόσουν στο δικό τους σεμινάριο τη γνωστή πλέον μέθοδο Gaga. «Κινητική γλώσσα καλύτερα ή εργαλειοθήκη», διευκρινίζει ο Ρόμπινσον. «Σημαντικό κομμάτι της είναι να αφουγκράζεσαι το σώμα σου προτού του πεις τι να κάνει. Να ανεβάζεις την ένταση σε όλο το φάσμα των αισθήσεών σου, να παίζεις με την υφή της ίδιας σου της σάρκας, να πειραματίζεσαι με την υπερβολή, την λιτότητα, τον ρυθμό, την ελαφράδα. Α, και όλα αυτά χωρίς καθρέφτες».

ΜΕ ΤΟΝ ΟΧΑΝ ΝΑΧΑΡΙΝ. Η Gaga αναπτύχθηκε από τον σημαντικό ισραηλινό χορογράφο Οχάν Ναχαρίν, μαθητή της Μάρθα Γκράχαμ, με τον οποίο ο Ρόμπινσον συνεργάστηκε στο πλαίσιο της Batsheva Dance Company για οκτώ χρόνια. Ηταν μια περίοδος που έδωσε στον Αμερικανό τη δυνατότητα να χορεύει κάθε μέρα, να δίνει παραστάσεις και να δημιουργεί μαζί με απίστευτα ταλαντούχους συνεργάτες. Ειδικά ο Ναχαρίν τού έδειξε τον δρόμο προς τις προσωπικές του χορευτικές και χορογραφικές ανακαλύψεις: «Εμπνέει τους χορευτές του, αλλά και απαιτεί πολλά από εκείνους, δημιουργώντας ένα περιβάλλον που τους επιτρέπει να ξεπεράσουν τα όριά τους και να συνδέσουν το πάθος, τις ικανότητες και τη φαντασία τους με την τέχνη τους», λέει. Ισως κάπως έτσι έφτασε ο ίδιος να αναπτύξει ένα πάθος για τέχνες όπως η φωτογραφία ή η video art, τόσο δυνατό, ώστε να τις συμπεριλάβει στο καλλιτεχνικό βιογραφικό του. Ακούγονται άσχετες με τον χορό, ίσως όμως δεν είναι τόσο: «Η φωτογραφία μού πρόσφερε έναν διαφορετικό τρόπο για να παρατηρώ τον κόσμο», εξηγεί ο Ρόμπινσον. Αισθάνομαι ότι με βοηθά στη σύνθεση και στον συγχρονισμό, στο πώς συνδιαλέγομαι με το φως, στο πού εστιάζω (ή όχι) το βλέμμα μου».

Το πρότζεκτ που ετοιμάζει με την Ρέιτσελ Οσμπορν θα πραγματοποιηθεί από τις 30 Ιουλίου ώς τις 3 Αυγούστου και αφού στο μεταξύ θα έχει γίνει η επιλογή των συμμετεχόντων. Ο ίδιος λέει ότι έγινε χορευτής επηρεασμένος από τους γονείς του που επίσης ασκούσαν την τέχνη, αν και η επιλογή του κλείδωσε όταν αποφάσισε να μετακομίσει από το Μέιν στη Νέα Υόρκη για σπουδές. Πλέον δεν ζει εκεί, γνωρίζει όμως πώς έχει η κατάσταση: «Τα πράγματα είναι απαιτητικά», καταλήγει. «Η σχεδόν παντελής απουσία κρατικών επιχορηγήσεων υπονομεύει την παραδοχή και την πεποίθηση ότι ο χορός είναι κάτι σημαντικό ή συναφές με τη ζωή. Οι σχολές βγάζουν πολλούς έξοχους καλλιτέχνες, αρκετοί όμως μετακομίζουν αναπόφευκτα στην Ευρώπη, όπου οι επιχορηγούμενες χορευτικές ομάδες και τα σχετικά προγράμματα προσφέρουν πολύ περισσότερες ευκαιρίες».

info

Το 9ο Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού «Ενα μικρό βήμα» πραγματοποιείται στην Κέρκυρα από τις 23 Ιουλίου έως τις 4 Αυγούστου

Περισσότερα στοwww.enamikrovima.eu