Προχθές το απόγευμα στο Σούνιο, στα προεόρτια της κλήρωσης της Basket League, ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ Βαγγέλης Γαλατσόπουλος είπε ότι «το ελληνικό πρωτάθλημα είναι ένα από τα καλύτερα της Ευρώπης» και αυτή η δήλωση προκάλεσε διάφορα σχόλια…

Ασφαλώς, «εάν δεν παινέψεις το σπίτι σου πέφτει και σε πλακώνει» και μπορεί το ελληνικό πρωτάθλημα να μην είναι «το καλύτερο της Ευρώπης», όπως το διαφήμιζε η τότε ΕΣΑΚ στα μέσα της δεκαετίας του ’90, επί προεδρίας Θεόδωρου Καρατζά, αλλά δεν είναι δα και του πεταματού.

Χθες λοιπόν κατατέθηκε άλλη μια απόδειξη της αξίας του και ακόμη ένα τεκμήριο της σκληραγώγησης και γενικότερα της εκπαίδευσης την οποία ασκεί στους παίκτες που αγωνίζονται σε αυτό. Αυτά απεικονίζονται και αποτιμώνται στο πρόσωπο του Κέβιν Πρέιδερ, ο οποίος από τον Προμηθέα Πατρών προήχθη στη Χίμκι και θα τον βρουν απέναντί τους ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός στην Ευρωλίγκα της νέας σεζόν!

Ο 27χρονος αμερικανός γκαρντ εντάχθηκε στον Προμηθέα στις αρχές Απριλίου και αγωνίστηκε σε 12 ματς με μέσο όρο 11,7 πόντους, 2,2 ριμπάουντ, 1,1 ασίστ και ένα κλέψιμο, κάνοντας απ’ ότι φαίνεται κλικ εξ αποστάσεως στον Γιώργο Μπαρτζώκα, ο οποίος τον κουβάλησε στα περίχωρα της Μόσχας.

Την ίδια στιγμή, ο Φινλανδός Πέτερι Κόπονεν, τον οποίο ο Μπαρτζώκας είχε παίκτη πρόπερσι στην Μπαρτσελόνα, αποχώρησε από τη Βαρκελώνη, αλλά θα παραμείνει στο περιβάλλον της Ευρωλίγκας, φορώντας τη φανέλα της Μπάγερν Μονάχου, που επιστρέφει στην κορυφαία διοργάνωση. Αντιθέτως ο Λιθουανός πόιντ γκαρντ Μάντας Καλνιέτις έφυγε από την Αρμάνι Μιλάνο και θα συνεχίσει την καριέρα του στη γαλλική Βιλερμπάν, που αγωνίζεται στο Eurocup.

n Την απόκτηση του Kουίνσι Ντιγκς που μοίρασε την περυσινή σεζόν ανάμεσα στην τσεχική Νίμπουργκ και στη γαλλική Μπουλαζάκ ανακοίνωσε χθες ο Κολοσσός Ρόδου. Ο 28χρονος, ύψους 1μ.98, αμερικανός σμολ φόργουρντ προέρχεται από το Πανεπιστήμιο Ακρον του Οχάιο και «έγραψε» 6,3 πόντους, 4,3 ριμπάουντ και 2,1 ασίστ κατά μέσο όρο στο περσινό Basketball Champions League. O Nτιγκς αποτελεί την τέταρτη εφετινή μεταγραφή των Ιπποτών μετά τον Στίβι Μπράουνινγκ, τον Γιάννη Δημάκο και τον Γιώργο Γεωργάκη.

n Και εγένετο Ηφαιστος Λήμνου! Τα επίσημα αποκαλυπτήρια της ομάδας που αποτελεί τη διάδοχη κατάσταση του Φάρου Λάρισας θα πραγματοποιηθούν σήμερα στις 19.00 στο ξενοδοχείο Hilton, με κεντρικούς ομιλητές τον ιδιοκτήτη Παντελή Μπούμπουρα, τον πρόεδρο Σπύρο Μπούμπουρα και τον προπονητή Σωτήρη Μανωλόπουλο.

n Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ο μεν Καρμέλο Αντονι πλησιάζει ολοένα και περισσότερο προς τους Χιούστον Ρόκετς όπου θα συναντήσει τον Τζέιμς Χάρντεν και τον Κρις Πολ, ενώ οι Ζεγιάνγκ Μπουλς στρώνουν 20.000.000 δολάρια στα πόδια του Ντουέιν Γουέιντ για να τον μαγνητίσουν στην Κίνα. Ο Flash τελείωσε την περσινή σεζόν στο Μαϊάμι, ενώ την είχε αρχίσει στους Καβαλίερς, στους οποίους από τους Big Three που είχαν πρωταγωνιστήσει στην επική ανατροπή κόντρα στους Γουόριορς και στην κατάκτηση του τίτλου του ΝΒΑ το 2016, έμειναν δυο, ο εξής ένας! Το καλοκαίρι του 2017 έφυγε ο Κάρι Ιρβινγκ, πριν από τρεις εβδομάδες τον ακολούθησε ο ΛεΜπρον Τζέιμς και έμεινε αμανάτι ο Κέβιν Λοβ για να φυλάει μονάχος τις Θερμοπύλες του Κλίβελαντ. Χθες οι Wine and Gold επέκτειναν το συμβόλαιο του τριαντάχρονου φόργουορντ έως και το 2022, με συνολική αμοιβή 145.000.000 δολάρια. Ο Λοβ θα βραβευθεί σε εκδήλωση τον ερχόμενο Νοέμβριο διότι δημοσιοποίησε το πρόβλημα που αντιμετώπισε την περασμένη σεζόν με τις κρίσεις πανικού.