Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε σήμερα έκκληση προς Ισραηλινούς και Παλαιστινίους να αποφύγουν μια «νέα καταστροφική σύρραξη», μετά την κλιμάκωση της βίας που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 4 Παλαιστινίων και ενός Ισραηλινού στρατιώτη.

«Εκφράζω τη βαθιά μου ανησυχία μπροστά σε αυτήν την επικίνδυνη κλιμάκωση της βίας στη Γάζα και στο νότιο Ισραήλ» υπογραμμίζει ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών σε ένα δελτίο τύπου.

«Είναι επιτακτική ανάγκη όλες οι πλευρές να κρατήσουν επειγόντως αποστάσεις υπό τον κίνδυνο μιας νέας καταστροφικής σύρραξης».

«Ζητώ από τη Χαμάς και τους Παλαιστίνιους να σταματήσουν τις εκτοξεύσεις ρουκετών, εμπρηστικών μπαλονιών και να μην προβαίνουν σε προκλητικές ενέργειες κατά μήκος της γραμμής διαχωρισμού» μεταξύ του Ισραήλ και της Λωρίδας της Γάζας, σημείωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες.

«Και το Ισραήλ πρέπει να επιδείξει αυτοσυγκράτηση για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης της κατάστασης».

«Ενθαρρύνω όλα τα μέρη να εργαστούν με τον ΟΗΕ, ιδίως με τον ειδικό συντονιστή μου» Νικολάι Μλαντένοφ, «για να βρεθεί μια λύση σε αυτήν την επικίνδυνη κατάσταση. Κάθε νέα κλιμάκωση θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών, επιδεινώνει την ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα και υπονομεύει τις υπάρχουσες προσπάθειες για να βελτιωθούν οι συνθήκες ζωής και να βοηθήσουμε στην επιστροφή της Παλαιστινιακής Αρχής στη Γάζα», καταλήγει ο γενικός γραμματέας.

Αφού ανακοινώθηκε από τη Χαμάς, η κατάπαυση του πυρός που τέθηκε σε ισχύ με το Ισραήλ τηρείται σήμερα σε γενικές γραμμές στη Λωρίδα της Γάζας, μία ημέρα μετά τα νέα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν στην περιοχή.