Τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου δεν θα τον παρακολουθήσουν την Κυριακή από τις κερκίδες του σταδίου Λουζνικί στη Μόσχα –κι ας τους απηύθυνε επίσημη πρόσκληση η FIFA. Και τα 12 Αγριογούρουνα, καθώς και ο 25χρονος βοηθός προπονητή που τα συνόδευε, πρέπει να παραμείνουν περίπου μία εβδομάδα στο νοσοκομείο για εξετάσεις και παρακολούθηση. Αλλά αυτό δεν είναι παρά μια υποσημείωση μιας ιστορίας από αυτές που αποκαθιστούν, έστω και για λίγο, την πίστη μας στην ανθρωπότητα. Δεκαεπτά ημέρες αφότου παγιδεύτηκαν σε ένα πλημμυρισμένο σύμπλεγμα σπηλαίων στη Βόρεια Ταϊλάνδη, έπειτα από μια τριήμερη, πολυεθνική, ιδιαίτερα επισφαλή επιχείρηση με τη συμμετοχή δεκάδων επαγγελματιών δυτών και εκατοντάδων ακόμη ειδικών, οι 12 μικροί ποδοσφαιριστές και ο προπονητής που τα έβαζε να διαλογίζονται μέσα στο σπήλαιο για να διατηρήσουν την ηρεμία τους είναι όλοι ασφαλείς. Τέσσερις απεγκλωβίστηκαν την Κυριακή, ακόμη τέσσερις τη Δευτέρα και οι τελευταίοι τέσσερις μαζί με τον 25χρονο Εκαπόλ Σανταουόνγκ χθες.

«Δεν είμαστε βέβαιοι αν είναι ένα θαύμα, αν είναι η επιστήμη ή τι άλλο. Και τα 13 Αγριογούρουνα βρίσκονται πια εκτός σπηλαίου» έγραψε στο Facebook η ομάδα των βατραχανθρώπων του ταϊλανδικού ναυτικού. Μέσα σε λιγότερο από μία ώρα, το ποστ είχε περισσότερα από 200.000 likes, κάπου 56.000 κοινοποιήσεις και σχόλια του τύπου «Είστε όλοι ήρωες! Σας ευχαριστούμε εκ μέρους ενός κόσμου γεμάτου ευγνωμοσύνη!». «Κανείς δεν πίστευε πως θα τα καταφέρναμε. Ηταν μια παγκόσμια πρώτη» δήλωσε ο επικεφαλής του κέντρου συντονισμού της επιχείρησης Ναρονγκσάκ Οσοτανακόρν, επιβεβαιώνοντας πως πέραν των πέντε τελευταίων εγκλωβισμένων, είχαν βγει στην επιφάνεια και ο γιατρός καθώς και οι τρεις ταϊλανδοί βατραχάνθρωποι που είχαν μείνει μαζί τους. «Ηταν μια Mission Possible για την ομάδα της Ταϊλάνδης. Οι ήρωες αυτή τη φορά είναι άνθρωποι από ολόκληρο τον κόσμο. Η αποστολή ήταν επιτυχημένη γιατί είχαμε δύναμη. Τη δύναμη της αγάπης. Ολοι την έστελναν στους 13».

Η Manchester United κάλεσε την ομάδα και τους διασώστες στο Old Trafford. Η πορτογαλική Benfica τούς κάλεσε να περάσουν μία εβδομάδα στο προπονητικό της κέντρο κοντά στη Λισαβόνα. Ηγέτες από όλο τον κόσμο, ανάμεσά τους ο Ντόναλντ Τραμπ και η Τερίζα Μέι, έστειλαν συγχαρητήρια μηνύματα. Το Χόλιγουντ σκέφτεται ήδη να μεταφέρει την ιστορία τους στον κινηματογράφο. «Αυτή η ιστορία μάς αγγίζει γιατί κάθε της λεπτομέρεια πηγαίνει κόντρα στην εγωπάθεια και την ιδιοτέλεια και την ψευτοπαλικαριά που μοιάζουν να διευθύνουν τον κόσμο» έγραψε στην «Guardian» η Σουζάν Μουρ. «Τα παιδιά θα χρειαστούν ακόμα πολλή βοήθεια. Ξέρω πως τα τραύματα δεν εξανεμίζονται μαζί με τη δημοσιότητα. Αλλά αυτό που είδαμε δεν ήταν μια τυχαία πράξη καλοσύνης, ήταν ένα πρότυπο διεθνούς συνεργασίας και συντονισμένης ανιδιοτέλειας. Τα παιδιά απεγκλωβίστηκαν χάρη στη γενναιότητα, την απίστευτη εμπειρογνωμοσύνη και μια λέξη που μπορώ, επιτέλους, να χρησιμοποιήσω: αγάπη».

Υπάρχουν βέβαια πάντα μελανά σημεία. Αρκετοί, για παράδειγμα, έσπευσαν να επιτεθούν στον Ελον Μασκ, τον επικεφαλής των εταιρειών SpaceX και Tesla, κατηγορώντας τον πως κατασκεύασε και έστειλε στην Ταϊλάνδη ένα μίνι υποβρύχιο (που τελικά δεν χρησιμοποιήθηκε) όχι για λόγους ανθρωπισμού, αλλά για λόγους δημοσίων σχέσεων. Και οι διασώστες στηλίτευσαν τη Δευτέρα τη χρήση drone από ορισμένα ΜΜΕ, τα οποία ενόχλησαν σε κάποιες περιπτώσεις τα ελικόπτερα που απομάκρυναν τα παιδιά. Επιπλέον, η επιχείρηση, όσο και επιτυχημένη, είχε ένα θύμα –ή και ήρωα: τον Ταϊλανδό Σαμάν Κουνάν, πρώην βατραχάνθρωπο, που έχασε τη ζωή του την Παρασκευή στη διάρκεια μιας αποστολής ανεφοδιασμού. Αλλά τα μικρά Αγριογούρουνα δείχνουν καλά, κάποια παίρνουν αντιβίωση, κάποια δεν έχουν δει ακόμα τους γονείς τους ούτε μέσα από τζάμι, αλλά ζητούν ψωμί με σοκολάτα και προσέφεραν επιτέλους στον πλανήτη λίγη χαρά.