Στην Αθήνα βρίσκονται τεχνικά κλιμάκια του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών, τα οποία αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα συνομιλίες με την ελληνική πλευρά για την εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής μεταναστών από τη Γερμανία και επανενώσεων οικογενειών προς την ευρωπαϊκή χώρα.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, οι συνομιλίες πρόκειται να διαρκέσουν έως το τέλος του μήνα και θα πραγματοποιηθούν όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και επί γερμανικού εδάφους. Αλλωστε, όπως προβλέπεται στο κείμενο της συμφωνίας, τέσσερις εβδομάδες μετά την υπογραφή της θα πρέπει να ξεκινήσει να εφαρμόζεται η συμφωνία, ήτοι στα τέλη Ιουλίου ή το αργότερο στις αρχές Αυγούστου, εφόσον δοθεί μικρή παράταση.

Οπως επισημαίνουν στα «ΝΕΑ» κύκλοι του υπουργείου, τα τεχνικά κλιμάκια αποτελούνται από συμβούλους και στελέχη της γερμανικής κυβέρνησης, ενώ στην άλλη πλευρά του τραπεζιού θα κάθονται μεταξύ άλλων εκπρόσωποι της Υπηρεσίας Ασύλου, εμπειρογνώμονες του υπουργείου Εξωτερικών καθώς και νομικοί.

Στο πλαίσιο των συνομιλιών αναμένεται να διευκρινιστούν όλες οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή της συμφωνίας. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, θα πρέπει να αποσαφηνιστούν σημαντικά ζητήματα, όπως είναι για παράδειγμα ο αριθμός των υπηκόων τρίτων χωρών που θα έρχονται στη χώρα μας από τη Γερμανία, κάθε πότε θα έχουμε αφίξεις και ποιος θα καλύπτει τα έξοδα για τις μετακινήσεις. Σε ό,τι, δε, αφορά τις επανενώσεις των οικογενειών στη Γερμανία, οι συζητήσεις θα εστιάσουν και στο ποιοι από τους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα και δικαιούνται επανένωση προηγούνται.

Υπενθυμίζεται πως αναφορικά με τις επανεισδοχές προσφύγων και μεταναστών από τη Γερμανία, αυτές αφορούν όσους καταγράφονται στη χώρα μας και με παράτυπο τρόπο βρίσκονται στα σύνορα ή εντός της Γερμανίας. «Αυτοί θα επιστρέφονται στην Ελλάδα, εφόσον επιβεβαιωθεί και από το σύστημα ηλεκτρονικής καταχώρισης Eurodac πως όντως οι άνθρωποι αυτοί είχαν καταγραφεί στη χώρα μας» λένε πηγές του υπουργείου.

Πάντως, στην επιστολή που έστειλε τη Δευτέρα ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας στους περιφερειάρχες Βόρειου και Νότιου Αιγαίου και τους δημάρχους των πέντε νησιών (Λέσβου, Σάμου, Κω, Λέρου και Χίου) τονίζει πως «οι επανενώσεις οικογενειών προσφύγων από την Ελλάδα στη Γερμανία και οι επανεισδοχές υπηκόων τρίτων χωρών που μελλοντικά θα καταγραφούν στην Ελλάδα και παρατύπως θα βρεθούν στη Γερμανία αφορούν αποκλειστικά διαδικασίες και κέντρα της ενδοχώρας και όχι των πέντε νησιών».

Στο μεταξύ, χθες ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ παρουσίασε το σχέδιο μετανάστευσης, στο οποίο περιλαμβάνονται και οι συμφωνίες με τα κράτη-μέλη της ΕΕ, δήλωσε πως περιμένει τις διαπραγματεύσεις με Ελλάδα και Ιταλία να είναι «πάρα πολύ δύσκολες».